Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Ανοίγει ο δρόμος για τροφοδοσία νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων με φυσικό αέριο σε Μακεδονία-Θράκη, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας

Ανοίγει ο δρόμος για την τροφοδοσία νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων με φυσικό αέριο στις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το αίτημα της κυβέρνησης για χρηματοδοτική ενίσχυση του κόστους κατασκευής των δικτύων.

Πρόκειται για επενδύσεις συνολικού ύψους 198,71 εκατ. ευρώ, από τα οποία οι επιδοτήσεις (εθνικοί και Κοινοτικοί πόροι) θα φθάσουν στα 42,67 εκ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δίκτυα διανομής αερίου θα κατασκευαστούν σε πόλεις όπως Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σέρρες, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, Κιλκίς, Κατερίνη, Λαμία, Θήβα, Λειβαδιά και Χαλκίδα. Οι επενδύσεις στα δίκτυα θα δημιουργήσουν πάνω από 1500 νέες θέσεις εργασίας ενώ η χρήση του φυσικού αερίου θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Εκτιμάται ότι η μείωση των εκπομπών CO2 στα επόμενα 30 χρόνια και για τις τρεις νέες ΕΠΑ, θα ανέλθει σε 13 εκ. τόνους.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του
ΥΠΕΚΑ, στο αμέσως επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί σε δεύτερη ανάγνωση το νομοσχέδιο με το οποίο, μεταξύ άλλων, ιδρύονται οι τρεις Εταιρίες Παροχής Αερίου στις αντίστοιχες περιφέρειες (Στερεά, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη). Μετά την ψήφισή του από τη Βουλή, θα προκηρυχθούν από τη ΔΕΠΑ οι διαγωνισμοί για την κατασκευή των δικτύων.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο προβλέπει την πώληση του 55 % των μετοχών της ΔΕΠΑ ως το τέλος του χρόνου (το Δημόσιο ελέγχει τώρα το 65 % και τα ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35 %).


Με το ίδιο νομοσχέδιο θα ιδρυθούν δύο ακόμη Εταιρίες Παροχής Αερίου, για την Πελοπόννησο και τη Δυτική Μακεδονία - Ήπειρο. Στην Πελοπόννησο το δίκτυο φυσικού αερίου επεκτείνεται προκειμένου να τροφοδοτηθεί κατ αρχήν η νέα μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη ενώ η υλοποίηση της ΕΠΑ Δυτικής Μακεδονίας - Ηπείρου σχετίζεται με την κατασκευή του Ελληνο-Ιταλικού αγωγού, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας, στην Ιταλία.


Ήδη λειτουργούν τρεις Εταιρίες Παροχής Αερίου, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία με ιδιωτική συμμετοχή (49 %) και μάνατζμεντ, που διανέμουν το αέριο στις αντίστοιχες περιοχές.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...