Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Σε δόσεις η καταβολή του ΦΠΑ από το τέλος Ιουλίου


Το ΦΠΑ σε δόσεις μπορούν να καταβάλουν από το τέλος Ιουλίου οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί τη σχετική διάταξη του νόμου. 

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, από τις 14 Ιουλίου τίθεται σε λειτουργία η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή στο taxinset, που θα επιτρέπει την καταβολή του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις, ενώ εντός ημερών θα εκδοθεί και η σχετική απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών.

Η πρώτη εφαρμογή του μέτρου θα αφορά στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 και τον Ιούνιο για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν, οι επιτηδευματίες θα μπορούν να καταβάλλουν το 40% της οφειλής ΦΠΑ με την κατάθεση της δήλωσης, το 30% τον επόμενο μήνα και το υπόλοιπο 30% το μεθεπόμενο.

Το μέτρο θα διευκολύνει επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω της κρίσης και τα οποία αναγκάζουν μεγάλο αριθμό να μην υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Δεδομένου ότι μέχρι τώρα δεν γινόταν δεκτή η περιοδική δήλωση ΦΠΑ αν δεν εξοφλείτο ο φόρος στο 100%, εκφράζεται η ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, για τη φορολογική περίοδο του α΄ τριμήνου του 2011, δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ 215.000 με βιβλία Α και Β κατηγορίας, επί συνόλου 750.000. Επίσης, δεν υπέβαλαν περιοδικές ΦΠΑ 24.000 μεγάλες επιχειρήσεις με βιβλία Γ Κατηγορίας το μήνα Φεβρουάριο και 23.000 επιχειρήσεις το μήνα Μάρτιο.

πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...