Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Ρώσικο σύστημα πλοήγησης (GLONASS και GPS) προσδιορίζει τις συντεταγμένες με ακρίβεια ενός εκατοστού

Οι Ρώσοι επιστήμονες εκπόνησαν μοναδικό στο είδος του εξοπλισμό για τα συστήματα παγκόσμιας πλοήγησης GLONASS και GPS.
Η νέα εφεύρεση έχει αυξήσει κατά δεκάδες φορές την ακρίβεια του προσδιορισμού των συντεταγμένων – μέχρι και το χιλιοστό του μέτρου. Αυτό το μεγάλο επίτευγμα θα βοηθήσει τη Ρωσία να διευρύνει τις δυνατότητες παραγωγής προηγμένου τεχνικού
εξοπλισμού, καθώς επίσης θα αναβαθμίσει την ασφάλεια στις στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις.
Η εφεύρεση έγινε στη σιβηρική πόλη Ομσκ, στο εργαστήριο μιάς μικρής καινοτομικής επιχείρησης. Η νέα συσκευή προσδιορίζει τις συντεταγμένες με ακρίβεια ενός εκατοστού και μετά από επιπρόσθετη ανάλυση των δεδομένων – μέχρι και το χιλιοστό. Προς το παρόν για την πλειονότητα των σύγχρονων πλοηγητών αυτό είναι απρόσιτο.
Οι επιστήμονες του Ομσκ δεν εκπόνησαν μόνο την ίδια τη συσκευή για επικοινωνία με το βασικό σταθμό πλοήγησης, αλλά και τον εξοπλισμό για τον ίδιο το σταθμό. Οι δέκτες GLONASS και GPS διατηρούν επικοινωνία με τους δορυφόρους στο διάστημα, ο δε ελεκτής εξασφαλίζει το αδιάλειπτο της λειτουργίας του συστήματος. Σε περίπτωση ανάγκης το σύστημα μπορεί να μεταδώσει πληροφορίες για τις κινήσεις μέσω του Διαδικτύου και ακόμα με τη βοήθεια συνήθους κινητού τηλεφώνου.
Η νέα εφεύρεση είναι αναντικατάστατη για την παρακολούθηση των γεφυριών, των υδατοφραχτών, των ηλεκτροφόρων γραμμών και άλλων εγκαταστάσεων. Μπορεί να παρακολουθεί ακόμα και τις ασύλληπτες κινήσεις των τεκτονικών πλακών, πράγμα που θα συμβάλει στην πρόγνωση των σεισμών. Σοβαρές αλλαγές περιμένουν τις συγκοινωνίες – το σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης διεύθυνσης αυτοκινήτων και μηχανισμών και τον προσδιορισμό της τροχιάς κίνησης των ταχέων αμαξοστοιχιών, των αεροσκαφών και των πλοίων.
Στις δυνατότητες του νέου εξοπλισμού αναφέρεται ο Υποπρύτανης του Εθνικού Κρατικού Πανεπιστημίου Πληροφοριακών Τεχνολογιών Αγίας Πετρούπολης Αλεξεϊ Σελκόφσκι:
-  Αυτή η νέα εφεύρεση μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμη για την ύπαιθρο, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας – υψηλού επιστημονικού επιπέδου και υψηλής αμοιβής. Τέτοια καινοτομικά προϊόντα είναι πολύ σημαντικά, κυρίως, για τη δημιουργία αγοράς. Πρόκειται για σημαντικό σχέδιο από την άποψη της εμποροποίησης των τεχνικών λύσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί στη χώρα μας. Π.χ., δημιουργήσαμε το σύστημα GLONASS, το οποίο εκπληρώνει μεγάλους κρατικούς στόχους. Σήμερα εμφανίζεται η δυνατότητα μεταφοράς του στο χώρο της παροχής υπηρεσιών. Και να γίνουν προσιτές οι δυνατότητες, που είχαν επιτευχθεί με τη βοήθεια του GLONASS, στο μαζικό καταναλωτή.
Το ότι η νέα τεχνολογία είναι πραγματικά περιζήτητη, φαίνεται από ένα εμφανές γεγονός. Το προϊόν των εφευρετών του Ομσκ ήδη έχει εγκατασταθεί στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Σαγιάνο- Σούσενσκαγια, όπου καταγράφει τις δονήσεις του φράγματος μετά την επισκευή του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...