Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Προτάσεις για ένα New Deal κατά το αμερικανικό πρότυπο που αφορά τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης

Φραγκλίνος  Ρούζβελτ ο πρόεδρος
 των Η.Π.Α που εφάρμοσε
την πολιτική του New Deal
Την προώθηση επενδύσεων, μέσω ενός 'New Deal' κατά το αμερικανικό πρότυπο, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της Ευρωζώνης, η οικονομική και κοινωνική συνοχή, που σήμερα απειλούνται από την κρίση χρέους, ζητεί σε διακήρυξή της ομάδα πρώην αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». 

Το «New Deal» ήταν το αμερικανικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που εφαρμόστηκε τη δεκαετία του '30 μέσω πολλαπλών κρατικών επενδύσεων.
Η Ευρωζώνη θα μπορούσε κι αυτή, μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων, να συγκεντρώσει κοινωνική συνοχή, που σήμερα απειλούνται από την κρίση χρέους, ζητεί σε διακήρυξή της ομάδα πρώην αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». 

Το «New Deal» ήταν το αμερικανικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που εφαρμόστηκε τη δεκαετία του '30 μέσω πολλαπλών κρατικών επενδύσεων. Η Ευρωζώνη θα μπορούσε κι αυτή, μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων, να συγκεντρώσει χρήματα, «προκειμένου να χρηματοδοτήσει την οικονομική ανάκαμψη, αντί να επιβάλλει μέτρα λιτότητας» αναφέρει διακήρυξη την οποία υπογράφουν οι πρώην πρωθυπουργοί του Βελγίου, Γκι Φέρχοφσταντ, της Ιταλίας, Τζουλιάνο Αμάτο, της Γαλλίας, Μισέλ Ροκάρ, καθώς και ο πρώην Πορτογάλος πρόεδρος, Ζόρζε Σαμπάγιο. 

Η πρωτοβουλία για τη διακήρυξη προήλθε σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό από το πρόεδρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Γιάννη Βαρουφάκη, καθώς και από τον Βρετανό πολιτικό του κόμματος των Εργατικών και καθηγητή Οικονομίας Στιούαρτ Χόλαντ. Όπως υποστηρίζουν, με τα κεφάλαια του «New Deal», θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν κυρίως έργα, τα οποία θα υλοποιηθούν με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ).

Επιμέλεια Βασίλης Βαλαμβάνος
πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...