Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Συνέντευξη τύπου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Συνέντευξη τύπου θα παραχωρήσει το Δ.Σ. της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ
τη Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011 στις 7 το απόγευμα
στο Ξενοδοχείο Παλίρροια.
ΘΕΜΑ: «Πορεία  εφαρμογής του νόμου 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Εμπειρίες- συμβουλές».


Η μέχρι σήμερα εφαρμογή του Νόμου έχει να επιδείξει αρκετές δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν υπερχρεωμένους πολίτες και υποχρεώνουν τις τράπεζες να διαγράψουν μεγάλο ποσό των απαιτήσεών τους από δάνεια και κάρτες και να μειώσουν κατακόρυφα τις δόσεις των οφειλετών.
Ο αριθμός των αποφάσεων αυξάνεται γεωμετρικά κάθε εβδομάδα που περνά, αποδεικνύοντας ότι ο «νόμος για τη ρύθμιση οφειλών» των νοικοκυριών έχει αρχίσει να λειτουργεί, προσφέροντας βαθιά ανάσα σε ανθρώπους που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε οικονομική δυσχέρεια και αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες (συνταξιούχοι, πολύτεκνοι, άνεργοι, χαμηλόμισθοι ).  Επίσης, με εκρηκτικούς ρυθμούς αυξάνονται και οι προσφυγές δανειοληπτών στα Ειρηνοδικεία μέσω και καταναλωτικών οργανώσεων, ξεπερνώντας πλέον τις 7.000 πανελλαδικά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.    Δεδομένο είναι, ότι στις τράπεζες τα αιτήματα για εξωδικαστικό συμβιβασμό (πρώτο στάδιο του νόμου 3869/2010) εκτιμάται ότι έχουν φτάσει τις 50.000-60.000 περίπου και ελάχιστα μόνο γίνονται δεκτά, θεωρείται σίγουρο ότι από το φθινόπωρο και μετά οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις θα καταλήξουν στα δικαστήρια.   Η ολοένα επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες δείχνουν ότι ο αριθμός των πολιτών που θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη θα είναι τελικά πολύ μεγάλος. 
 Επισημαίνουμε, ότι παρά τον καταιγισμό ευνοϊκών αποφάσεων από τα Ειρηνοδικεία, οι περισσότερες τράπεζες συνεχίζουν να μη συναινούν στις προσπάθειες για εξωδικαστικό συμβιβασμό με οφειλέτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και όχι μόνο αυτό.   Ενοχλούν με απειλητικά τηλεφωνήματα, δίνουν παραπλανητικές πληροφορίες και στις περισσότερες περιπτώσεις αποθαρρύνουν τους οφειλέτες από το να καταφύγουν στο Ειρηνοδικείο λέγοντας ότι δεν θα κερδίσουν τίποτα. Καλούμε τους πολίτες –δανειολήπτες, να εμπιστευθούν το Νόμο(3869/2010) και τις εξουσιοδοτημένες Ενώσεις Καταναλωτών όπως είναι και η ΕΠΚΑ-ΣΤΕ, να αποφύγουν τις μη αποτελεσματικές  παροτρύνσεις κάποιων Τραπεζών και μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και βάσει των Νόμων του κράτους, να διεκδικήσουμε το αυτονόητο.                    Δηλαδή, την δραστική μείωση των τοκογλυφικών επιτοκίων αλλά και την συνετή και σύμφωνα με την εισοδηματική ικανότητα των πολιτών, εξόφλησης των όποιων οφειλών.   Τέλος, εφιστούμε την προσοχή των δανειοληπτών, πάνω στην απελπισία τους, να μη πέσουν θύματα δήθεν «ειδικών» οι οποίοι τους υπόσχονται «λαγούς με πετραχήλια»! Η συνέντευξη είναι ανοιχτή για τους πολίτες –καταναλωτές και καλούνται όλοι να την παρακολουθήσουν.   Η άμυνά μας, είναι η πλήρης και σε βάθος ενημέρωση των πολιτών.                                           
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                                       Η Γεν. Γραμματέας
Γ. Μητροπέτρος                                                   Χρύστα Δημαρέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...