Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Η βιομάζα νέο καύσιμο για κεντρική θέρμανση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Οι λέβητες των καλοριφέρ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα μπορούν στο εξής να καίνε και βιομάζα, με το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ένα έτος περιθώριο παρέχει το Υ.Π.Ε.Κ.Α. για την αντικατάσταση των λεβήτων κεντρικής θέρμανσης που καταναλώνουν μαζούτ, πριν την πλήρη απαγόρευσή τους.
Παράλληλα, παρέχεται πλέον η δυνατότητα χρήσης βιομάζας και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, προκειμένου, νοικοκυριά και επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τα οικονομικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα της βιομάζας.

Το Υ.Π.Ε.Κ.Α. τονίζει ότι κάθε νέα εγκατάσταση μονάδων θέρμανσης με βιομάζα θα πρέπει να συνοδεύεται από οδηγίες χρήσης και συντήρησης, που θα παρέχει αυτός που την πραγματοποιεί στον ιδιοκτήτη/χρήστη της.
Επίσης, επιβάλλεται η ενημέρωση για τα ενδεδειγμένα καύσιμα, όπως και τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία πρέπει να καθαρίζεται η καμινάδα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η διείσδυση της βιομάζας στη θέρμανση
θα συνεισφέρει στην επίτευξη των εθνικών στόχων για:

             συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη τουλάχιστον κατά 20%

             κάλυψη του συνόλου της πρωτογενούς ενεργειακής κατανάλωσής των κτιρίων, είτε με Α.Π.Ε., είτε με συστήματα συμπαραγωγής ή/και τηλεθέρμανσης, ως το τέλος του 2019.
Το νέο νομικό πλαίσιο απαγορεύει ρητά την καύση -με σκοπό τη θέρμανση- πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων.
Επαναλαμβάνει επίσης ότι κάθε νέα εγκατάσταση και λέβητας ή καυστήρας θα πρέπει να φέρει υποχρεωτικά τη σήμανση CE.
Σύνταξη-Επιμέλεια:  Κλαίρη  Μαργέλη
πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...