Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Αναγκαία η μαζική συμμετοχή της νότιας Καρυστίας στην απεργία 19-20 Οκτωβρίου

Η Επιτροπή Αγώνα νότιας Καρυστίας καλεί τους πολίτες σε μαζική κινητοποίηση και συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία
της Τετάρτης 19 και Πέμπτης 20 Οκτωβρίου ενάντια στα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.
 
Στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα προβάλλουν ξεκάθαρα οι γραμμές που κατευθύνεται η κινητοποίηση αυτή. Παρά τους ισχυρισμούς εφημερίδας της Χαλκίδας ότι η κινητοποίηση έχει καπελλωθεί από συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, είναι σαφές ότι πρόκειται για μια καθαρή συμμετοχή στην μεγάλη πανελλαδική απεργία της 19 και 20 Οκτωβρίου που πρέπει να έχει μαζικότητα και συλλογικότητα για να επιτύχει και να στείλει το μήνυμά της στην κυβέρνηση. 
 
Είναι η πρώτη φορά που η νότια Καρυστία αποφασίζει να πάρει την τύχη της στα χέρια της μέσα από ένα λαϊκό συλλογικό φορέα που δημιουργήθηκε και είναι η Επιτροπή Αγώνα νότιας Καρυστίας.
Είναι πιθανό κάποιοι να διαφωνούν με τα πρόσωπα ή τις μεθόδους. Αυτή την ώρα όμως πρέπει η περιοχή μας, η νότια Καρυστία, να δώσει ενωμένη αυτή τη μάχη, χωρίς διαχωρισμούς και προκαταλλείψεις γιατί αυτά είναι μια ανεπίτρεπτη πολυτέλεια στους δύσκολους καιρούς που ζούμε και κυρίως στους δυσκολότερους που μας περιμένουν αν δεν υπάρξει ισχυρή αντίδραση.
 
Η νότια Καρυστία πέρα από τα δικά της ιδιαίτερα προβλήματα (ΑΠΕ, Ιχθυοτροφεία κλπ)  έχει ελεύθερους επαγγελματίες, μικρούς τουριστικούς επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και άνεργους που πλήττονται σκληρά από την κρίση.
 
Δεν είναι μόνο τα χαράτσια της εφορίας, είναι η γενικότερη παράλυση της χώρας που φαίνεται βέβαια περισσότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αγγίζει σοβαρά πλέον όμως και την επαρχία που βιώνει και θα βιώσει τους επόμενους μήνες τις συνέπειες της κρίσης. Το σταμάτημα της οικοδομικής δραστηριότητας, η μείωση μισθών, η κατάργηση επιδομάτων, το νέο καθεστώς εργασίας- εφεδρείας- ανεργίας,  η μείωση ή και η ακύρωση των προσλήψεων σε φορείς και επιχειρήσεις, η αδυναμία ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις οποίες στηρίζεται η τοπική οικονομία, η κατάργηση επιδοτήσεων στους αγρότες - κτηνοτρόφους, η παντελής απουσία προγραμμάτων επιδότησης νέων επιχειρηματιών και αγροτών οδηγούν και την επαρχία μας σε μαρασμό. Οι μικροεπαγγελματίες που αποτελούν τον βασικό κοινωνικό ιστό της νότιας Καρυστίας πλήττονται καίρια και ανελέητα από οικονομικά μέτρα για τα οποία προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση. 
Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι αυτά τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα θα λήξουν σύντομα και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάκαμψης.
 
Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίστηκε παρόμοια οικονομική κρίση όπως στην Ιρλανδία κλπ οι κάτοικοι δεν βίωσαν τέτοιο στραγγαλισμό των εισοδημάτων τους ούτε των δικαιωμάτων τους. Σε καμμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν εφαρμόστηκε το μοντέλο ακύρωσης της μικρομεσαίας τάξης της κοινωνίας που επιχειρείται σήμερα στην Ελλάδα. 
 
Εύκολη λεία των ανεγκέφαλων "οικονομολόγων" είναι ο υπάλληλος, ο μικρομεσαίος, ο αγρότης ενώ ακόμα παραμένει ανέγγιχτο εντελώς το μεγάλο κεφάλαιο σε όλες τους τις μορφές.
Και ενώ εφαρμόζονται αυτές οι δραστικές περιστολές δαπανών δεν παρουσιάζεται κανένα σημείο εισροής χρήματος στα ταμεία του κράτους, αφού οι πολίτες με τις μειώσεις μισθών και την αύξηση της φορολογίας αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις βασικές υποχρεώσεις τους πόσο μάλλον να καταβάλλουν και τις εισφορές, ενώ παράλληλα η αγορά νεκρώνει αφού οι πολίτες δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τα μέχρι πρότινος συνήθη καταναλωτικά αγαθά. Σφίγγοντας τον μικρομεσαίο πιστεύουν ότι θα εισπράξουν χρήματα που θα μας λύσουν το πρόβλημα του χρέους; Αυτό ούτε ένα μικρό παιδί δεν το πιστεύει πλέον.
 
Η ίδια η Τρόικα έχει δυνατότητα ενίσχυσης της Ελλάδας όπως ανακοινώνουν γνωστές  διεθνείς οικονομικές προσωπικότητες, χωρίς να χρειαστεί ο ελληνικός λαός να κάνει όλες αυτές τις τεράστιες και αιματηρές θυσίες. Δυστυχώς όμως δεν θέλει να το κάνει, γιατί στόχος τους είναι να ακυρώσουν όλες τις συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Ελλάδα, να την γονατίσουν ηθικά και οικονομικά προκειμένου να έρθουν αργότερα οι μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις και μέσα σε ένα νέο οικονομικό τοπίο όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν ελάχιστα έως καθόλου δικαιώματα και οι μικροεπιχειρηματίες θα έχουν εξαφανιστεί να επενδύσουν και να προσλαμβάνουν τον ελληνικό λαό με μισθούς "Κορέας".
 
Στην τραγική οικονομική συγκυρία που βιώνουμε οι πολίτες πρέπει να αφυπνιστούν και να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται παντού. Το ίδιο ισχύει και για τη δική μας την περιοχή, την νότια Καρυστία που πρέπει να δώσει μαζικά και συλλογικά το μήνυμα της αντίστασης στα σκληρά αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης συνειδητοποιώντας ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει άλλη διέξοδος.

Σοφία Μούτσου
Πρόεδρος Συνδέσμου Διαχείρησης Αποριμμάτων νότιας Εύβοιας
τ. Δήμαρχος Στυρέων

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...