Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

Συμφωνία για «κούρεμα» 50% και αυξημένη επιτήρηση στην Ελλάδα

Με συμφωνία για «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 50%, κατέληξε η χθεσινοβραδινή Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών. Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επετεύχθη συμφωνία για την απομείωση του 50% του ελληνικού χρέους ή κατά 100 δισ. ευρώ, οδηγώντας το σε συρρίκνωση στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Παράλληλα, αυξημένη θα είναι η επιτήρηση της χώρας μας, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε πολυετή και πιο σκληρή λιτότητα.


Στο πλαίσιο της συμφωνίας, αποφασίστηκε, επίσης, ένα νέο δάνειο από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Το δάνειο, που θα έχει ορίζοντα έως το 2014, θα είναι ύψους 100 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 30 δισ. ευρώ θα δοθούν από τις χώρες της Ευρωζώνης για το πρόγραμμα PSI. Η συμφωνία για το δάνειο αυτό αναμένεται πως θα είναι έτοιμη μέσα στο 2011, έτσι ώστε το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης να τεθεί σε εφαρμογή το 2012.
Το πρόγραμμα αυτό θα συνοδεύεται από ενίσχυση των μηχανισμών για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Οι ηγέτες της ευρωζώνης καλούν ακόμη το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμβάλλει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Συγκεκριμένα, στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, επισημαίνεται ότι οι μηχανισμοί για την επιτήρηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ενισχυθούν, όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και ότι προβλέπεται ενίσχυση των μηχανισμών για την εποπτεία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών».

Ακόμη, στο νέο πρόγραμμα προβλέπεται ότι για όλη τη διάρκεια του προγράμματος, θα δημιουργηθεί ένας εποπτικός μηχανισμός από εμπειρογνώμονες, οι οποίοι συνεργαζόμενοι με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα θα παρέχουν συμβουλές και βοήθεια προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Οι εμπειρογνώμονες, θα αξιολογούν, επίσης, τη συμβατότητα των μέτρων που θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος.
Εξάλλου, στο κείμενο η Ελλάδα δεσμεύεται να κάνει χρήση των εσόδων του προγράμματος «Ήλιος» και άλλων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις κατά 15 δισ. ευρώ ώστε να μειωθεί το χρέος και να αποκατασταθεί η δυνατότητα δανειοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Θα παρασχεθεί τέλος πιστοληπτική ενίσχυση προκειμένου να υποστηριχθεί η ποιότητα των εγγυήσεων, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους για πρόσβαση των επιχειρήσεων στη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος, μέσω των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζει το κείμενο.

Δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της Συνόδου, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας βάσει της οποίας οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων αποδέχονται τη μείωση της αξίας τους κατά 50% και σε αντιστάθμισμα η ευρωζώνη θα εγγυηθεί με ένα ποσό της τάξεως των 30 δισ. ευρώ, την ομαλή εφαρμογή της σημερινής συμφωνίας.
Ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι στόχος της Γαλλίας ήταν «να αποφύγει ένα δράμα στην περίπτωση της Ελλάδας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τελικώς αυτό απεφεύχθη. Δήλωσε επίσης ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αφορά όλες τις τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη συρρίκνωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Συγκεκριμένα, ο κ. Ρομπάι, υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει τον στόχο να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας στο 120% έως το 2020. Σε ό,τι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του 2011.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η ευρωζώνη στάθηκε στο «ύψος των προσδοκιών» και «έκανε αυτό που έπρεπε για το ευρώ» συμφωνώντας σε ένα τεράστιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, εξέφρασε ικανοποίηση για τις «εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις» που έλαβαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης κατά τη Σύνοδο Κορυφής υιοθετώντας ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. «Λάβαμε αποφάσεις εξαιρετικά σημαντικές σε αρκετούς τομείς. Όλα αυτά απαιτούν τώρα πολλή δουλειά και πολύ γρήγορη δουλειά», τόνισε.

πηγή http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...