Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ερωτηση βουλευτών του ΚΚΕ με θέμα τη Ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής στην παραλία Μπάσαλες και Λίμνα, νήσου Σκύρου του Νομού Ευβοίας και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία των Σκυριανών.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς  τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 Θέμα: Ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής στην παραλία Μπάσαλες και Λίμνα, νήσου Σκύρου του Νομού Ευβοίας και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία των Σκυριανών. 


  Στο νησί Σκύρος, ο βιολογικός καθαρισμός του  νησιού έχει γίνει πια «γεφύρι  της Άρτας», αφού εδώ και πάνω από μια δεκαπενταετία βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Αποτέλεσμα οι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία κατοίκων και επισκεπτών να εντείνονται. Το καλοκαίρι η δυσοσμία και η ελεύθερη – ανοιχτή ροή βοθρολυμάτων στη θάλασσα στις τοποθεσίες «Λίμνα» και «Μπάσαλες» έκαναν την κατάσταση τραγική με μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης.  

  Στην  περιοχή Μπάσαλες πλησίον των  κατοικιών διέρχεται ρέμα το οποίο καταλήγει στη θάλασσα. Η θάλασσα απέχει 150 μέτρα από τα σπίτια έξι τουλάχιστον οικογενειών που διαμένουν στην περιοχή. Η Δημοτική Αρχή έχει εκτρέψει τα λύματα από τις αποχετεύσεις του Δήμου Σκύρου, τα οποία στη συνέχεια διοχετεύονται στη θάλασσα με επίγεια ελεύθερη ροή.
   Αποτέλεσμα  αυτής της απαράδεκτης κατάστασης  είναι η καταστροφή της βλάστησης  στο ρέμα, η μεγάλη μόλυνση  της θάλασσας στην εκβολή του  ρέματος και η ανυπόφορη δυσοσμία  στην περιοχή, κυρίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, καθώς και ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία.
  Κάτοικος  της περιοχής έχει απευθυνθεί στο Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, από το οποίο έλαβε ανούσιες δικαιολογίες στις 3 Οκτωβρίου 2008.
  Η αγανάκτηση των κατοίκων είναι μεγάλη καθώς η κατάσταση παραμένει ίδια τόσα χρόνια και οι κυβερνήσεις έχουν μεγάλες ευθύνες για τη μη επίλυση ενός τέτοιου σημαντικού για την υγεία των κατοίκων προβλήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ.Γεώργιος Κουτσούπης κάτοικος της περιοχής κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας και θα παρουσιαστεί στο Ειρηνοδικείο Σκύρου στις 22 Νοεμβρίου 2011 με μάρτυρες κατοίκους της περιοχής, Μέχρι στιγμής καμία κρατική υπηρεσία, ούτε ο αρμόδιος εισαγγελέας έχουν παρέμβει άμεσα ενώ ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία είναι μεγάλος.  

  ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι άμεσα μέτρα θα πάρουν για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση και να διαθέσει τα αναγκαία κονδύλια για την υλοποίηση του έργου επεξεργασίας λυμάτων Δήμου Σκύρου, για να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει επιτέλους ο βιολογικός καθαρισμός.  
Οι βουλευτές 
Γιώργος Μαυρίκος 
Γιώργος Μαρίνος

Το κείμενο εστάλη από βουλευτή Ευβοίας του ΚΚΕ και δημοσιεύεται αυτούσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...