Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

Λαϊκή συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας σχετικά με την απόφαση για τις υδατοκαλλιέργειες

Λαμία, 23/11/2011.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ.
Δημοσιεύτηκε  το ΦΕΚ 2505/2011, σύμφωνα με το οποίο  η επίμαχη Κοινή Υπουργική  Απόφαση για τις υδατοκαλλιέργειες  έχει εγκριθεί από τις 4.11.2011.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, την ημέρα που θα παρεχόταν ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου, έλαβαν χώρα τα εξής: (α) συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και έλαβε απόφαση έκφρασης γνώμης επί του Σχεδίου της ΚΥΑ, (β) το Συμβούλιο διαβίβασε τη γνώμη στο ΥΠΕΚΑ, (γ) το ΥΠΕΚΑ, επεξεργάστηκε τη γνώμη του Συμβουλίου και διαμόρφωσε την τελική εισήγησή του προς την αρμόδια διυπουργική Επιτροπή, (δ) το ΥΠΕΚΑ διαβίβασε την εισήγησή του στην διυπουργική Επιτροπή και (ε) η Επιτροπή, η οποία αποτελείτο από τους Υπουργούς κ. κ. Παπακωνσταντίνου, Σηφουνάκη, Καστανίδη, Βενιζέλο, Χρυσοχοϊδη, Ραγκούση, Σκανδαλίδη και Γερουλάνο, συνεδρίασε, μελέτησε και ενέκρινε το περιεχόμενο της απόφασης.  

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταγγέλλει σε όλους  τους τόνους ότι η  διαδικασία αυτή στην πραγματικότητα δεν  έλαβε χώρα και ότι η υπογραφή της εν λόγω απόφασης αποτελεί ένα πρωτοφανές σκάνδαλο, τόσο για λόγους διαδικασίας, όσο και για λόγους ουσίας.  

Το «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών», κατοχυρώνει την προτεραιότητα της Υδατοκαλλιέργειας στην παράκτια ζώνη της χώρας έναντι όλων των άλλων χρήσεων.

Σύμφωνα με αυτό, επιτρέπεται η ανάπτυξη νέων και παλιών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας 40στρεμμάτων και απεριόριστης παραγωγής ανά 5χλμ σε όλες τις ακτές της Ελλάδας, ενώ σε περίπου 100 επιλεγμένες περιοχές θεσπίζονται τεράστιες βιομηχανικές ζώνες (ΠΟΑΥ), όπου προβλέπεται η συγκέντρωση πρακτικά απεριόριστων μονάδων με πρακτικά απεριόριστη έκταση και παραγωγή ανά 500μ.

Η διαχείριση των περιοχών αυτών περνάει σε «φορείς διαχείρισης» που ελέγχονται από τις μεγάλες εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας (οι μεγαλύτερες από αυτές με τη σειρά τους ελέγχονται ήδη από μονοπώλια) 

Απευθυνόμαστε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς  και ζητάμε να συζητήσει  το συγκεκριμένο ζήτημα το ταχύτερο δυνατόν. 

                                                                 ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ                                                                          ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

                                                                          ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)
                                                                          ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

το κείμενο εστάλη από την Λαϊκή συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας και δημοσιεύεται αυτούσιο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...