Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Τοπία της Ελλάδας-Το νησί του Πόρου


Ο Πόρος είναι νησί του Σαρωνικού Κόλπου. Η αρχαία ονομασία του ήταν Καλαυρία. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ακτή Πελοποννήσου και το απέναντι χωριό Γαλατάς. Είναι γνωστός, μεταξύ άλλων, για το σπουδαίο λεμονόδασος που βρίσκεται επί της έναντι ομοίως παραπάνω ακτής. Στον Πόρο βρίσκεται το Κέντρο Νεοσυλλέκτων του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ είναι δημοφιλής σαν τόπος μικρών αποδράσεων από την Αθήνα.


Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο νησιά, την Σφαιρία και την Καλαυρία, τα οποία χωρίζει ένα πολύ μικρό κανάλι θάλασσας αμέσως μετά τον Ναύσταθμο. Η Σφαιρία είναι ηφαιστειογενούς προελεύσεως (η πόλη του Πόρου είναι κτισμένη ακριβώς επάνω στον θολωτό κρατήρα), ενώ η Καλαβρία είναι ιζηματογενής και κυριαρχείται από ασβεστολιθικά και σχιστολιθικά πετρώματα.

Το ιστορικό ρολόι, ψηλά στο λόφο, στο κέντρο του Πόρου, αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού. Στο νοτιοανατολικό μέρος του Πόρου βρίσκεται η ιστορική Μονή Καλαυρίας, ή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πόρου, που κτίσθηκε το 1713.




Αξέχαστη θα μείνει η ταινία με τον μεγάλο Έλληνα κωμικό Θανάση Βέγγο «Τύφλα να'χει ο Μάρλον Μπράντο», που γυρίστηκε στον Πόρο. Τμήμα της ταινίας "Η Αλίκη στο Ναυτικό" έχει, επίσης, γυριστεί στον Πόρο.

Ιστορία
Ο Πόρος διαδραμάτισε  σπουδαίο ρόλο κατά την Επανάσταση του 1821,από την περίοδο της οποίας σώζονται πολλά μνημεία.
Υπήρξε έδρα της κυβέρνησης από 15 Απριλίου - 16 Ιουνίου 1827. Τον Οκτώβρη του 1828 στον Πόρο έγινε η σύσκεψη των τριών Δυνάμεων, οι οποίες καθόρισαν τα σύνορα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Από τον Πόρο ξεκίνησε ο συμμαχικός στόλος για τη νικηφόρα ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827. Στο λιμάνι του Πόρου εγκαταστάθηκε το 1830 ο πρώτος πολεμικός ναύσταθμος της Ελεύθερης Ελλάδας.
Ιδιαίτερα σημαντικά ιστορικά γεγονότα διαδραματίζονται στον Πόρο το 1831 κατά τη διάρκεια της ισχυρής εμφύλιας διαμάχης ανάμεσα στον Ι. Καποδίστρια και τους Υδραίους, που είχε σαν αποτέλεσμα την ανατίναξη ενός μέρους του Ελληνικού Στόλου που ήταν αγκυροβολημένος στον όρμο του Πόρου.

Γαλατάς
O Γαλατάς είναι μια πολύ γραφική περιοχή που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι του Πόρου. Συγκοινωνεί με τον Πόρο με βαρκάκια που εκτελούν δρομολόγια κάθε 15 λεπτά και με το τοπικό ferry boat κάθε 30 λεπτά.

πηγές άρθρου βικιπαίδεια

φωτογραφίες από την αναγνώστρια Κρίστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...