Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ανησυχίες Ν. Κορέας και Ιαπωνίας για την Κορεατική Χερσόνησο - Δηλώσεις Ομπάμα


Ο ξαφνικός θάνατος του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ- ιλ, και η διαδοχή του από τον γιό του, Κίμ Γιονγκ-ουν, έχει προκαλέσει αβεβαιότητα στη Νότια Κορέα καθώς και στην Ιαπωνία για το θέμα της ασφάλειας της Κορεατικής Χερσονήσου λόγω των φιλοδοξιών του εκλιπόντος δικτάτορα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Οι επανειλημμένες απειλές προς τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει φόβους στη διεθνή κοινότητα για ενδεχόμενο πόλεμο στην Κορεατική Χερσόνησο, εφόσον η Πιονγκγιάνγκ δώσει όπλα μαζικής καταστροφής σε τρομοκρατικά κινήματα. Χθες, ο Λευκός Οίκος κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της στο ζήτημα των πυρηνικών και τη νέα ηγεσία της χώρας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή. 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται σε στενή επαφή με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, δύο γειτονικές ασιατικές χώρες που συμμετέχουν στις εξαμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ. «Προτεραιότητά μας είναι η σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Επίσης ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τους συμμάχους τους και μετά το θάνατο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ενώ τη διαβεβαίωση μετέφερε και στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Γιοσιχίκο Νόντα, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία. 
Στο μεταξύ, η Κίνα και η Ρωσία, δύο από τις ελάχιστες χώρες που διατηρούν σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, έστειλαν συλλυπητήρια τηλεγραφήματα και έγινε γνωστό ότι θα συζητήσουν με την νέα ηγεσία για την επισιτιστική βοήθεια προς τη χώρα. Επίσης οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη πρόκληση αναταραχών στη χώρα μετά από το θάνατο του Κιμ Γιονγκ ιλ. Σύμφωνα  με τον διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, Σαμ Σαρίφι, το γεγονός αυτό θα μπορούσε ακόμα να προκαλέσει εκατοντάδες εκτελέσεις αξιωματούχων. 

Ο επικεφαλής  της οργάνωσης Human Right  Watch, Kenneth Roth επεσήμανε ότι ο Κιμ Γιονγκ-ιλ  ήταν υπεύθυνος για εκατομμύρια θανάτους βορειοκορεατών λόγω πείνας και καταναγκαστικής εργασίας σε στρατόπεδα καθώς και για μαζικές εκτελέσεις ανθρώπων. Από την πλευρά της η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον μετά από συνάντηση που είχε με τον Ιάπωνα ομόλογό της, Κοϊτσίρο Γκέμπα, κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να προβεί σε «σταθερή και ειρηνική» διαδικασία διαδοχής της εξουσίας ενώ εξέφρασε την επιθυμία της Ουάσιγκτον για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. ( Die Welt, Reuters, AP, AFP, Dapd )

πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...