Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Δημοσκόπηση: Επιβεβαιώνεται ο καταποντισμός των δύο κομμάτων

Καινούρια επιβεβαίωση για το προβάδισμα που έχει ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως για το πόσο ρευστό είναι το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και πόσο μεγάλη απογοήτευση αισθάνονται οι ψηφοφόροι από όλα τα κόμματα, αποτελούν τα αποτελέσματα νεότερης δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η εταιρεία Alco για λογαριασμό του Kontra Channel.

Όπως και σε μια σειρά από άλλες δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο εξάμηνο (τουλάχιστον), έτσι και τώρα, αυτό που προκύπτει από τη δημοσκόπηση, είναι ότι τα δύο μεγάλα –κάποτε- κόμματα, έχουν καταποντιστεί. Εξακολουθούν να προηγούνται έναντι των άλλων κομμάτων, αλλά τα ποσοστά που συγκεντρώνουν στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων είναι τα μικρότερα που είχαν ποτέ. Και φυσικά, δε γίνεται καν λόγος για αυτοδυναμία.
Άλλο χαρακτηριστικό που προκύπτει από τη δημοσκόπηση, είναι ότι επιβεβαιώνεται η άνοδος της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία εμφανίζεται ως τέταρτο κόμμα, καθώς και ότι το ΚΚΕ, ως τρίτο κόμμα, υπολείπεται μόλις 3,6 ποσοστιαίων μονάδων του ΠΑΣΟΚ!
Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 21,4%, διατηρώντας προβάδισμα 8,5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ, που συγκεντρώνει ποσοστό 12,9%, πληρώνοντας φυσικά τα όσα συνέβησαν στη χώρα κατά την τελευταία διετία που βρισκόταν στην εξουσία. Ακολουθούν το ΚΚΕ με ποσοστό 9,3%, η Δημοκρατική Αριστερά με 6,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 5%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 3,2%, η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,5% και το Άρμα Πολιτών με 0,4%. Άλλο απαντά το 4,2%, Λευκό/άκυρο το 9,1%, δεν ξέρω/δεν απαντώ το 3,3%, ενώ η αποχή ανέρχεται στο 16%.

Προβάδισμα Βενιζέλου για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα σε ό,τι έχει να κάνει με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αλλαγής στην ηγεσία του κόμματος.
Σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, ο Ανδρέας Λοβέρδος φερόταν να κάνει την έκπληξη και να προηγείται έναντι του Ευ. Βενιζέλου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Η δημοσκόπηση της Alco, ωστόσο, δίνει προβάδισμα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, με μικρή διαφορά ωστόσο, που φτάνει τις 4 ποσοστιαίες μονάδες. Οι κ.κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος, πάντως, διατηρούν σημαντικό προβάδισμα έναντι των υπολοίπων υποψηφίων.
Συγκεκριμένα στο ερώτημα «ποιον θέλουν να είναι ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ» η απάντηση όσων πήραν μέρος στη δημοσκόπηση και δηλώνουν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, ήταν: Βενιζέλος 20%, Λοβέρδος 16%, Παπανδρέου 11%, Χρυσοχοΐδης 5% και Διαμαντοπούλου 3%.
Σημειώνεται ότι έξι στους δέκα ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως θα πρέπει να γίνουν εκλογές για την αλλαγή της ηγεσίας του κόμματος.
Σημαντικά, είναι ακόμη τα στοιχεία σε σχέση με την παρούσα κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Μάλιστα, ένα ποσοστό 40% των ερωτηθέντων, είναι πρόθυμο να δώσει παράταση ζωής στην κυβέρνηση αυτή, συνδέει όμως την πραγματοποίηση εκλογών με το αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για να πραγματοποιηθούν αυτές, υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν «όποτε το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες». Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, οι απόψεις είναι οριακά θετικές υπέρ του, με το 40% εκφράζεται θετικά και το 39% αρνητικά.

Αρνητικές απόψεις για τους πολιτικούς αρχηγούς
Σε ό,τι αφορά τη γνώμη για τους πολιτικούς αρχηγούς, για όλους τους οι αρνητικές γνώμες υπερέχουν των θετικών. Την καλύτερη επίδοση έχει ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και ακολουθεί ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ενώ στο χαμηλότερο επίπεδο από όλους είναι οι θετικές κρίσεις για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.
Σχετικά με την απόφαση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου, οι απόψεις στο σύνολο των ψηφοφόρων είναι μοιρασμένες. Ποσοστό 41% απαντά πως ουσιαστικά προσυπέγραψε το μνημόνιο ακυρώνοντας τις θέσεις της ΝΔ, ενώ το ίδιο ποσοστό ερωτηθέντων απαντά πως λειτούργησε υπεύθυνα για την εκταμίευση της έκτης δόσης και την αποφυγή της χρεοκοπίας.

πηγή http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...