Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Συναγερμός για τα δημόσια έσοδα

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι  υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς πρέπει πάση θυσία να εισπραχτούν 7,5 δις ευρώ, έως το τέλος του έτους, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο εκτίναξης του δημοσιονομικούς ελλείμματος πολύ πιο πάνω από το 10% του ΑΕΠ φέτος (έναντι στόχου 9%)Ειδικότερα, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλος παρουσιάστηκαν 2 σενάρια για το έλλειμμα την υστέρηση των εσόδων και την ύφεσης: 


Τα 2 σενάρια
Στο βασικό σενάριο, το έλλειμμα θα κλείσει πάνω από το 10%.  Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην υπόθεση ότι η ύφεση θα ξεπεράσει φέτος το 6% και εάν επαληθευτεί το σενάριο αυτό τότε θα προκύψει δημοσιονομικό κενό που φθάνει τα 3 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να αναζητηθούν σε πρόσθετα μέτρα το επόμενο έτος. 

Στο απαισιόδοξο σενάριο η ύφεση θα προσεγγίσει φέτος το 7%  και το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να ξεπεράσει, σε μια ακραία εκδοχή ακόμα 11% του ΑΕΠ. Σε αυτή την περίπτωση το δημοσιονομικό κενό θα ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ. Ιδιαίτερα ανησυχητικά   είναι τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης που δείχνουν ότι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου Δεκεμβρίου 2011 το ταμειακό έλλειμμα ξεπέρασε τα 23 δις που ισοδυναμεί με ποσοστό πάνω από 10,6% του ΑΕΠ. 

Με τα δεδομένα αυτά προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων θα πρέπει να εισπραχθούν ή να βεβαιωθούν φόροι ύψους 7,47 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι λογιστικά μπορούν να βεβαιωθούν μέσα στο Δεκέμβριο εάν όντως μπορούν να εισπραχτούν μέχρι τε τέλος του ερχόμενου Φεβρουαρίου 

Διαρθρωτικά μέτρα
Η τρόικα, που επιστέφει στην Αθήνα στις αρχές Ιανουαρίου, θα ζητήσει διαρθρωτικά μέτρα συρρίκνωσης του κράτους και των δημοσίων δαπανών και όχι οριζόντια μέτρα ή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Ωστόσο, πλέον οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης, είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος μισθοί και συντάξεις. Συγκεκριμένα, σε σύνολο δαπανών 100 δισ. ευρώ για το 2012, τα 31,2 δισ. (31%) είναι συντάξεις, τα 17,9 δισ. (18%) είναι αμοιβές προσωπικού και άλλα 14 δισ. (14,1%) είναι προνοιακές μεταβιβάσεις. Άλλα 10,9 δισ. ευρώ είναι οι λειτουργικές δαπάνες. Επιπλέον, 12,8 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τόκους (μετά το «κούρεμα») και 7,9 δισ. ευρώ για το ΠΔΕ. Συνεπώς, οποιαδήποτε περικοπή δαπάνης το 2012 θα πρέπει να αφορά μισθούς, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα και επιχορηγήσεις φορέων.

πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...