Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας σχετικά με την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Καρύστου

Η ανακοίνωση του Δικηγορικού συλλόγου Χαλκίδας για την κατάργηση των περιφερειακών Ειρηνοδικείων στο Νομό Ευβοίας.


Σχετικά με το υπό επεξεργασία από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχέδιο για την κατάργηση των περιφερειακών Ειρηνοδικείων στο Νομό Ευβοίας, μεταξύ των οποίων και το Ειρηνοδικείο Καρύστου, που καλύπτει όλη την περιφέρεια της Νότιας Εύβοιας από την πρώην Κοινότητα Καφηρέα έως και τον Αλμυροπόταμο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, μετά την έκτακτη συνεδρίασή του, στις 9-12-2011, εκφράζει την έντονη αντίθεση των μελών του στην επικείμενη κατάργηση.


Συγκεκριμένα, τυχόν κατάργηση του Ειρηνοδικείου Καρύστου ή ακόμη και συγχώνευσή του με το Ειρηνοδικείο Κύμης με έδρα το Αλιβέρι είναι αδικαιολόγητη, καθώς μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει χωρίς κανένα όφελος για το κράτος και τους πολίτες, δεδομένου ότι κατά μέσο όρο τα έτη 2007, 2008 και 2009 στο Ειρηνοδικείο Καρύστου, κατατέθηκαν περισσότερες από 110 αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και αγωγές και εκδόθηκαν πάνω από 70 πολιτικές αποφάσεις, 250 αποφάσεις Πταισμάτων, 700 αποφάσεις Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, ενώ παράλληλα διενεργούνται προανακρίσεις και εκδίδονται διαταγές πληρωμής.

Η χιλιομετρική απόσταση από Κάρυστο έως το Αλιβέρι είναι τουλάχιστον 80 χλμ. και έως την Κύμη 110 χλμ. (χωρίς να υπολογίζεται η απόσταση από τα Διαμερίσματα της πρώην κοινότητας Καφηρέα-Καβοντόρο) τη στιγμή μάλιστα, που για το Αλιβέρι δεν υπάρχει επαρκής συγκοινωνία.


Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι δεδομένης της έναρξης ων ακροατηρίων την 9.00 πμ θα είναι ΑΔΥΝΑΤΗ η έγκαιρη προσέλευση των διαδίκων.


Το Ειρηνοδικείο Καρύστου, το οποίο προϋφίσταται του 1940, αποτελεί ταυτόχρονα και έδρα και για τη διενέργεια πλειστηριασμών και λειτουργούν 6 δικηγορικά γραφεία, 6 συμβολαιογράφοι και 1 Δικαστικός Επιμελητής.

Τυχόν απόφαση κατάργησής του υποβαθμίζει την περιοχή, ταλαιπωρεί τους κατοίκους και τους δικηγόρους, επιβαρύνει δυσανάλογα τους πολίτες με επιπλέον δικαστικά έξοδα και οδοιπορικά σε βαθμό αρνησιδικίας και αφαιρεί ύλη από τους δικηγόρους.

Αλλωστε, δεν υφίσταται λογική και σκοπιμότητα στην κατάργηση ενός Ειρηνοδικείου με τόσο όγκο εργασίας, όταν τα λειτουργικά του έξοδα είναι ελάχιστα, αφού απασχολεί μόνο μία υπάλληλο, δεν έχει μόνιμο Ειρηνοδίκη και τελικά δεν επιβαρύνει με τη λειτουργία του τον προϋπολογισμό του Υπουργείου.

Κατόπιν των ανωτέρω, αναμένουμε ότι θα ληφθούν υπόψιν τα ανωτέρω και δεν θα υλοποιηθεί η παράλογη αυτή σκέψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...