Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Η Λαϊκή συσπείρωση για το Επιχειρησιακό Σχέδιο « το καλάθι του αγροτικών προϊόντων».

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ σε κάθε περίπτωση  υπογραμμίζει τις  σημαντικές παραγωγικές  δυνατότητες της  Χώρας, στον τομέα  της αγροτικής οικονομίας.
Οι ίδιες  οι εξελίξεις, όμως, χρόνια τώρα, δεν  αφήνουν περιθώρια αυτές μας  οι δυνατότητες να γίνουν πραγματικότητα.

Γι’ αυτό και βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση  σήμερα. 
Οι  αιτίες που επέδρασαν  και επιδρούν καθοριστικά  σε αυτή την κατεύθυνση είναι :
  • Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε, που είναι προσανατολισμένη στο να διασφαλίσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων  στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και φυσικά το δυνάμωμα και την κυριαρχία  τους, εξαφανίζοντας τους μικρομεσαίους αγρότες.
  • Η πολιτική των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ, που εφάρμοζαν πιστά και πρόθυμα τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και διευκόλυναν με την σειρά τους την συρρίκνωση της αγροτιάς και της αγροτικής παραγωγής στα μέτρα που επέλεγε η Ε.Ε , σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της. Έτσι η χώρα μας έφτασε να γίνει εισαγωγική, σε σχέση με τα αγροτικά προϊόντα, ενώ ήταν ξεκάθαρα εξαγωγική. 
  • Η μαζική εξαπάτηση των αγροτών με ψεύτικες υποσχέσεις και μεγάλα λόγια που τόσα χρόνια μετά φαίνεται πως δεν είχαν αντίκρισμα. Κοντά σε αυτά, ξεχωριστό ρόλο έπαιξαν οι λεγόμενες επιδοτήσεις και τα προγράμματα της Ε.Ε, που λειτούργησαν σαν μηχανισμός φθοράς των συνειδήσεων και οδήγησαν τον αγρότη να αποδέχεται επιδοτήσεις χωρίς να παράγει.
  • Σοβαρό ρόλο, σε αυτή την κατεύθυνση, έπαιξε και η παρέμβαση που άσκησαν και ασκούν οι δυνάμεις άκριτης υπεράσπισης των πολιτικών και του χαρακτήρα της Ε.Ε. Και εδώ , εκτός του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ συμπεριλαμβάνουμε και το ΛΑΟΣ και τον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι μαζί έσπευδαν να χειροκροτήσουν, σαν σύγχρονο και χρήσιμο, κάθε μέτρο της Ε.Ε, δημιουργώντας αυταπάτες στον λαό. Προσπάθησαν και προσπαθούν να συγκαλύψουν τον εκμεταλλευτικό της χαρακτήρα. Την τοκογλυφική της πρακτική και την λογική του επικυρίαρχου, που εξηγεί τις επιδοτήσεις και  τα προγράμματα, που - τάχα - μας χάριζε, ενώ ήταν δικός μας κόπος και ιδρώτας. 
Έτσι  φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση, που : 
  • Χιλιάδες  μικρομεσαίοι αγρότες εγκαταλείψαν τα χωριά τους.
  • Χιλιάδες στέμματα μένουν ακαλλιέργητα.
  • Πολλές καλλιέργειες εγκαταλείφτηκαν  ή φθίνουν κάθε χρόνο.
  • Οι υπάρχουσες υποδομές αντιστοιχούν σε περασμένες δεκαετίες.
  • Το κόστος της καλλιέργειας αυξήθηκε σημαντικά.
  • Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων ευτελίστηκαν.
  • Η ασφάλιση της παραγωγής είναι ελλειμματική και απαράδεκτη.
  • Η ασφάλεια, η κοινωνική προστασία και η σύνταξη των αγροτών πλήρως υποβαθμισμένες.
Μικρομεσαίοι  αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς βλέπουν το μέλλον τους μαύρο και  χωρίς προοπτική.
Βλέπουμε, ξεκάθαρα, την Χώρα μας, που έχει τόσες παραγωγικές δυνατότητες και που θα μπορούσε να είναι διατροφικά αυτάρκης. Ακόμα και να κάνει εξαγωγές. Να εισάγει τεράστιες ποσότητες αγροτικών προϊόντων, ικανοποιώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων της Ε.Ε. 
Σε αυτές  τις συνθήκες και αφού έγιναν διάφορες συζητήσεις για τα παραγόμενα προϊόντα σε κάθε τόπο, κατάρτισαν ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την προώθηση τους.  
Κατά  την άποψη μας, το συγκεκριμένο σχέδιο : 
  • Αποτελεί  έκθεση ιδεών, αφού δεν προβλέπει  επιχορήγηση από τον κρατικό  προϋπολογισμό ή τον προϋπολογισμό  δημοσίων επενδύσεων. Δεν προβλέπει  κεντρικό σχεδιασμό και κρατική παρέμβαση, που θα πρέπει να έχει στόχο την υπεράσπιση των  αγροτών.
  • Αποτελεί μια δέσμη ιδεών για να διαλέξει κάποιος κεφαλαιοκράτης  τομείς δραστηριότητας και μορφές δράσης. Θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν πρόσκληση ενδιαφέροντος σε κεφαλαιοκράτες επενδυτές.
  • Το κόστος των εφοδίων, η έλλειψη ασφάλισης στην παραγωγή και οι δυσκολίες διάθεσης των προϊόντων, σε ένα περιβάλλον που έχει κάνει θεό του την ανταγωνιστικότητα….. λειτουργούν αποτρεπτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες.
  • Θεωρούμε πως δημιουργεί εντυπώσεις και αυταπάτες στο λαό, με τελικό αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό του.
 
 
 
Στόχος  αυτής της διαδικασίας  είναι να αποπροσανατολίσουν, να χειραγωγήσουν, να εγκλωβίσουν τους αγρότες της Περιφέρειας. Να μην βλέπουν  τις αιτίες των  προβλημάτων τους και να μην παλεύουν ενάντια στον κοινό ταξικό αντίπαλο με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα στην κατεύθυνση της ρήξης και ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος.

Τα  όποια μέτρα και  τα καλάθια κινούνται  στα πλαίσια της  αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.


Καλούμε τους μικρομεσαίους  αγρότες της Στερεάς Ελλάδας  να γυρίσουν την πλάτη σε αυτά τα σχέδια , να μην πέσουν για άλλη μια  φορά στην παγίδα. 
Να συσπειρωθούν στην πάλη, σε αγωνιστική συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Για τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του λαού.

Να παλέψουν για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη που θα συγκρούεται με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και του κεφαλαίου.  
Που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, με τη συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής γης και παραγωγής και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, την προώθηση κοινών καλλιεργητικών εργασιών με κρατική στήριξη, για την παραγωγή φτηνών και ασφαλών τροφίμων για τη διατροφή του λαού και των αναγκαίων πρώτων υλών για τη μεταποιητική βιομηχανία.

                                             ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ 
                                                   ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
                                                   ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)
                                                   ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

το κείμενο εστάλη από την Λαϊκή συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...