Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Νέο μπαράζ οικονομικών μέτρων μέχρι το 2015

Νέα  μέτρα 13 δις ευρώ…ετοιμάζει η κυβέρνηση Παπαδήμου με την τρόικα, τα οποία αφορούν την περίοδο 2012 -2015 και θα περιληφθούν στο Μνημόνιο του PSI, αλλά και στη νέα δανειακή σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί τον Μάρτιο.Έχει καταστεί σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι  η τρόικα θεωρεί πως το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που
υιοθετήθηκε τον περασμένο Ιούνιο και η νέα δέσμη μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής του Οκτωβρίου δεν επαρκούν.Προχορώντας ένα βήμα παρακάτω ,οι ξένοι εμεπιρογνώμονες εκτιμούν ότι  η έγκαιρη επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων απαιτεί, πλέον, νέα δέσμη μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, διπλάσιων σε σχέση με αυτά, που αποφασίσθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και ανέρχονταν σε περίπου 3,2% του ΑΕΠ έως το 2015.

Ως εκ τούτου, η τρόικα σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα στην εκτέλεση του Μνημονίου υπουργεία προχώρησε στην αποκρυστάλλωση μιας σειράς νέων μέτρων τα οποία αθροιστικά αγγίζουν το 6,1% του ΑΕΠ ή τα 13 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα μέτρα αυτά θα καλυφθούν οι αποκλίσεις από τον Προϋπολογισμό του 2011 και οι υστερήσεις του 2012 ώστε στο τέλος του έτους να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 400 εκατ. ευρώ.Το Μνημόνιο του PSI θα εμπεριέχει τη Συμφωνία Διευκόλυνσης Οικονομικής Ενίσχυσης (Financial Assistance Facility Agreement - FAFA) η οποία θα περιγράφει το σύνολο των ελληνικών δεσμεύσεων. 

Τι αλλάζει στη φορολογία
Την ίδια ώρα, «γρίφο» αποτελεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση Παπαδήμου και αναμένεται να αποφασιστούν το επόμενο διάστημα από το Πα.Σο.Κ., τη Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑ.Ο.Σ. Στόχος είναι όπως λένε εκπρόσωποι των τριών κομμάτων να υπάρξουν μειώσεις σε ορισμένους φορολογικούς συντελεστές όπως είναι ο ΦΠΑ αλλά παράλληλα να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και από την εφαρμογή άλλων διατάξεων.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά,μετά από πολλά χρόνια) είναι πιθανό το ενδεχόμενο να κατατεθεί στη βουλή σχέδιο νόμου που θα προβλέπει μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών με πιθανότερο τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων. Στόχος της κυβέρνησης όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη είναι να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας αφού μέχρι στιγμής όποιες αυξήσεις φόρων πραγματοποιήθηκαν έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Επί τάπητος τίθεται και η μείωση των συντελεστών για τις επιχειρήσεις αλλά και επανεξέταση για όλα τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί την τελευταία διετία. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξασφαλισθεί από τα νέα μέτρα που θα ληφθούν είναι να προκύψει ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα ώστε τα έσοδα του κράτους να αυξηθούν το 2012 και να ανέλθουν σε περίπου 53 δισ. ευρώ.
Τα «αγκάθια»
Ειδικότερα, στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου βρίσκονται μεταξύ άλλων:
- Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ: Η Νέα Δημοκρατία προτείνει τη μείωση του υψηλού συντελεστή από το 23% που είναι σήμερα στο 19%, του μεσαίου από το 13% στο 9% και του χαμηλού στο 5%. Από τη μεριά του το ΠΑΣΟΚ αφήνει ως ενδεχόμενο να υπάρξει ενιαίος φορολογικός συντελεστής 19%. Οι απώλειες από τη μείωση των συντελεστών μπορούν να καλυφθούν από την εφαρμογή νέων αντικειμενικών κριτηρίων σε 900.000 επαγγελματίες, την κατάργηση φοροαπαλλαγών αλλά και από την επανεκκίνηση της οικονομίας.

- Η Κατάργηση όλων των φόρων ακινήτων και αντικατάστασή τους από έναν: Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο στο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών να περιληφθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία δεν συμφωνεί με τη νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2012.
- Η Φορολογία Επιχειρήσεων: Η Ν.Δ. προτείνει ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% (flat tax) σε όλα τα νομικά πρόσωπα, παρακράτηση 15% στα διανεμόμενα κέρδη και εξάντληση της φορολόγησης των μετόχων ή εταίρων καθώς και την κατάργηση των έκτακτων εισφορών.
Ο Ιδιωτικός τομέας
Επιπρόσθετα, όπως έχει γίνει γνωστό,η τρόικα ζητά κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα,καθώς θεωρεί ότι προκαλεί δυσκαμψίες,ζητώντας παράλληλα να δοθεί το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να δίνουν με τη μορφή μπόνους χρήματα στους εργαζόμενους αλλά προαιρετικά και μετά από ατομικές συμφωνίες εργοδοτών και εργαζομένων. Ακόμη,ζητούν όλες οι συλλογικές συμβάσεις που λήγουν να μετατρέπονται σε ιδιωτικές σε περίπτωση που περάσουν έξι μήνες και δεν ανανεωθούν.

Η τρόικα είναι αντίθετη με τις απαγορεύσεις της υπερωριακής απασχόλησης, της απασχόλησης το Σαββατοκύριακο και ζητά ελαστικοποίηση του χρόνου απασχόλησης. Μάλιστα, ζητούν η μείωση του ωραρίου μέσω της μερικής απασχόλησης να γίνεται μόνο με μείωση ημερών και όχι των ωρών της ημερήσιας απασχόλησης. Επίσης,ζητείται η κατάργηση των περιορισμών στις προσλήψεις και τις απολύσεις και η ελαστικοποίηση των μηχανισμών μεσολάβησης και διαιτησίας, τους οποίους χαρακτηρίζουν χρονοβόρους,ενώ ζητά και την υιοθέτηση διαδικασιών που εφαρμόζονται στα ειδικά φορολογικά δικαστήρια προκειμένου να μην είναι τόσο χρονοβόρες οι δικαστικές διαδικασίες. 

«Βαθύ»…μαχαίρι στο Δημόσιο
Συν τοις άλλοις, θα υπάρξουν και άλλα…συνοδευτικά μέτρα,τα οποία θα δεσμεύουν και την όποια κυβέρνηση προκύψει μετά το πέρας των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.Σύμφωνα με πληροφορίες,αυτά είναι τα εξής:

- Γενναίο «ψαλίδι» στις κοινωνικές παροχές οι οποίες κοστίζουν σήμερα στο κρατικό προϋπολογισμό περίπου 9 δισ. ευρώ. Ο προγραμματισμός που περιλήφθηκε στο αρχικό μεσοπρόθεσμο για περικοπή ως το 2015 κατά περίπου 3 δισ. διατηρείται.

- Δεύτερο κύμα εφεδρείας στο Δημόσιο. Σημειώνεται επίσης τα άτομα τα οποία θα ενταχθούν στο καθεστώς αυτό θα αυξηθούν από όσους χάσουν την οργανική τους θέση σε οργανισμό ή φορέα του Δημοσίου ο οποίος καταργείται.

- Αύξηση του λόγου απολύσεων προς τις προσλήψεις ακόμη και στο 10 προς 1 περιλαμβάνοντας στο λόγο αυτό το προσωπικό στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις.

- Επιπλέον «μαχαίρι» στις συντάξεις με στόχο την μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Πρώτο βήμα θα αποτελέσει η επανεξέταση του συνόλου των χορηγούμενων συντάξεων (και των αναπηρικών) ώστε να εντοπιστούν περιπτώσεις εσφαλμένη ή παράνομης καταβολής τους.

-Εφαρμογή μισθολογικών περικοπών σε στρατιωτικούς γιατρούς του ΕΣΥ και στην αστυνομία καθώς και στα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας. Δηλαδή περίπου 200.000 άτομα που είχαν πάρει μια εξαίρεση από το νόμο για το νέο μισθολόγιο και το βαθμολόγιο της Κεντρικής διοίκησης.

- Μείωση του αριθμού των γιατρών και νοσηλευτών από το ΕΟΠΠΥ. Τονίζεται συγκεκριμένα ότι μετά τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών θα πρέπει να επαναξιολογηθεί το σύνολο του ιατρικού νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και να γίνει συνολική διοικητική αναδιοργάνωση.

- Στον τομέα του φαρμάκου ζητείται επέκταση του θεσμού των αντιγράφων και διατίμησης των φαρμάκων, καθώς και την συνολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τις δαπάνες περίθαλψης μέχρι και το 2015. Μάλιστα προσθέτει στις υποχρεώσεις του ΕΣΥ να καταθέτει εξάμηνη έκθεση με τις φαρμακευτικές δαπάνες μαζί με το κόστος και το είδος των εξετάσεων σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα της χώρας.

- Στον τομέα των δημοσίων επενδύσεων θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια περικοπών με έμφαση όμως στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Μάλιστα από το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο του Ιουνίου υπάρχει η υποχρέωση για περικοπή περίπου 530 εκατ. ευρώ τόσο από το εθνικό όσο και από το συχρηματοδοτούμενο σκέλος μέσω της περικοπής της γραφειοκρατίας και του λειτουργικού κόστους.

 - Περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ (οι οποίες αναμένεται να έχουν και το 2012 έλλειμμα περίπου 450 εκατ. ευρώ), των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και των δημόσιων νοσοκομείων. Από τη διαδικασία αυτή αναμένεται να εξοικονομηθούν πόροι συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος της περιόδου.

- Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 1,2 δις. ευρώ για την τριετία με την προϋπόθεση ότι με τις περικοπές αυτές δεν θα πληγεί η αμυντική ικανότητα της χώρας.

πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...