Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Υπο εξέταση η μείωση του Φ.Π.Α στην εστίαση


Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είναι ένα από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που εξετάζει η κυβέρνηση στην παρούσα φάση, ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Παντελής Οικονόμου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Ευγενίας Τσουμάνη-Σπέντζα.


Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε την περυσινή αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση λάθος, που δεν έγινε κατά λάθος, αλλά στο πλαίσιο λήψης μέτρων σε εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
“Με τη θέση του μεσοπρόθεσμου σε ισχύ και με δεδομένο ότι στη γλώσσα των πιστωτών οι στόχοι είναι πάντα ονομαστικοί, ελήφθη μια σειρά από λανθασμένα μέτρα, στα οποία συμπεριλαμβανόταν και αυτό. Αν ήμασταν σε άλλη εποχή και δεν είχαμε κάνει τα λάθη που είχαμε κάνει επί δεκαετίες, δε θα λαμβάναμε τέτοια μέτρα”, σημείωσε ο υπουργός.

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είπε,  θα τεθεί στο τραπέζι, μέσα σε ένα πλαίσιο πολλών εναλλακτικών επιλογών και “θα χρειαστεί να γίνει μια επιλογή. Θα πρέπει να δούμε αν θα μειώσουμε το 23% κατά τρεις μονάδες, ή αν θα επιλέξουμε συγκεκριμένους κλάδους εφαρμογής του μέτρου κι αν στους κλάδους αυτούς θα είναι και ο συγκεκριμένος. Θα πρέπει βεβαίως να συνεννοηθούμε και με τους ανθρώπους που καλέσαμε να απαλλάξουν τη χώρα από δεκάδες δισ. χρέους”. 

Η κα Σπέντζα στην ομιλία της στη Βουλή καταφέρθηκε κατά της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση και υπενθύμισε ότι η μείωση του συντελεστή στην Ιταλία δημιούργησε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, στην Ιρλανδία βοηθά τη χώρα να ξαναβγεί στις αγορές, ενώ και στη Σουηδία εξαιρέθηκαν τα είδη εστίασης από την αύξηση της φορολογίας, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Επιμέλεια : Δώρα Παπαφράγκου
πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...