Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Μείωση των εγγυημένων τιμών αγοράς ενέργειας από φωτοβολταικά


Μείωση των εγγυημένων τιμών αγοράς της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά, αποφάσισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.),
αρχής γενομένης από το Φεβρουάριο, χωρίς αναδρομική ισχύ.

Οι μειωμένες τιμές θα ισχύσουν για τις νέες μονάδες και όχι τις υφιστάμενες ή όσες έχουν «κλειδώσει» τις τιμές πώλησης της ενέργειας έχοντας υπογράψει τη σύμβαση αγοραπωλησίας.
Οι μειώσεις ξεκινούν από 5% για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες
και 12,5% για τις λοιπές εγκαταστάσεις, και κλιμακώνονται σε βάθος χρόνου έως 22%.

Από το 2015 και μετά η τιμή αγοράς, σύμφωνα με την απόφαση του Υ.Π.Ε.Κ.Α., θα συνδεθεί με την Οριακή Τιμή του Συστήματος (Ο.Τ.Σ.), δηλαδή την τιμή του ρεύματος στη χονδρική αγορά και θα είναι, για τα φωτοβολταϊκά κάτω από 100 κιλοβάτ και όσα εγκαθίστανται σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, 40% υψηλότερη από την Ο.Τ.Σ. του προηγούμενου έτους και για τις λοιπές εγκαταστάσεις, άνω των 100 kw, 30% υψηλότερη.
Οι μειώσεις των τιμών γίνονται μετά από διαβούλευση και θετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα του λογαριασμού του Διαχειριστή του Συστήματος, μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί «πράσινης» ενέργειας και το οποίο εκτιμάται σε 200 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην ανακοίνωσή του, ο μηχανισμός των εγγυημένων τιμών έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη σημαντικής εγκατεστημένης ισχύος για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και γι' αυτό το λόγο «και τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο είναι μέτρα ενίσχυσης του μηχανισμού αυτού και όχι αλλαγής του».
Η εγκατεστημένη ισχύς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σήμερα ξεπερνάει τα 2,4GW.
Κυρίαρχες τεχνολογίες είναι τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, ενώ ακολουθούν τα μικρά υδροηλεκτρικά και η βιομάζα.
Ειδικότερα τα φωτοβολταϊκά, εμφανίζουν μία πολύ δυναμική εικόνα εξέλιξης: Η εγκατεστημένη ισχύς τους το Σεπτέμβριο του 2011 ήταν 460MW (με εκτίμηση για 580MW το τέλος του 2011), από 198MW στο τέλος του 2010, ενώ με σύμβαση αγοραπωλησίας («κλειδωμένες τιμές») βρίσκονται περίπου 2.000MW (+300% σε σύγκριση με το τέλος του 2010).

Με βάση αυτή την εξέλιξη, το υπουργείο εκτιμά πως η χώρα μας αναμένεται να επιτύχει τους εθνικούς στόχους, που έχουν τεθεί για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από φωτοβολταϊκά το 2014 (1.500MW), ενώ η υλοποίηση και μόνο όσων επενδύσεων έχουν ήδη σύμβαση αγοραπωλησίας σημαίνει ότι οι στόχοι του 2020 (2.200MW) θα επιτευχθούν αρκετά χρόνια πριν την ημερομηνία αυτή.

Στο σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η βιωσιμότητα του μηχανισμού χρηματοδότησης των Α.Π.Ε. είναι προϋπόθεση για τη διασφάλιση, τόσο της συνέχισης της λειτουργίας των εγκατεστημένων μονάδων, όσο και της ανάπτυξης νέων, σημειώνει το υπουργείο.

Επιμέλεια:  Κλαίρη  Μαργέλη
Πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...