Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ


Το πρώτο βήμα για την εκμετάλλευση του χρυσού στην περιοχή Πέραμα Αλεξανδρούπολης έγινε με την έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης του έργου.

Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε σε πάνω από 27 μήνες, καθώς η μελέτη που εξετάστηκε, κατατέθηκε στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. τον Οκτώβριο του 2009, ενώ οι αδειοδοτικές διαδικασίες για την επένδυση έχουν ξεκινήσει πριν από μία δεκαετία.

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης, η θετική γνωμοδότηση του Υ.Π.Ε.Κ.Α. αποτελεί θεμέλιο για μία λογική συζήτηση με τους τοπικούς παράγοντες της περιοχής, μερίδα των οποίων συνεχίζει να αντιδρά στο έργο, παρά το ότι οι περιβαλλοντικές παράμετροί του, έχουν προσαρμοστεί στις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως λέει ο ίδιος: «Το επόμενο βήμα είναι η κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία θα βασιστεί στα δεδομένα της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης.  Ο δε δημόσιος διάλογος, που θα ακολουθήσει, θα στηριχθεί στα όσα προβλέπει η Περιβαλλοντική Μελέτη.  Έτσι δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων ο ακριβής χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας αυτής».

Σημαντική παράμετρος του έργου είναι η μέθοδος διαχείρισης των αποβλήτων.

Σύμφωνα με την πρόταση της εταιρείας και την αρχική έγκριση που έλαβε από το Υ.Π.Ε.Κ.Α., τα απόβλητα της διαδικασίας εμπλουτισμού θα είναι στερεά και όχι υγρά, όπως σε αντίστοιχα έργα και θα αποτίθενται στις εκσκαφές του υπαίθριου ορυχείου.

Η γνωμοδότηση του Υ.Π.Ε.ΚΑ. για την έγκριση της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον η μη υλοποίηση του έργου, όπως και τις θετικές επιπτώσεις για την εθνική οικονομία και την απασχόληση από την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων.


Ωστόσο τα μέλη της «Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης - Έβρου κατά του Χρυσού», απαντούν με συλλαλητήριο στην απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να γνωμοδοτήσει θετικά στην Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Μελέτη της «Χρυσωρυχεία Θράκης», για την επένδυση χρυσού στο Πέραμα.

Αυτό αποφασίσθηκε σε συνάντηση των μελών της Επιτροπής που έγινε στην Αλεξανδρούπολη, στην οποία συμμετείχαν επίσης η αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Γεωργία Νικολάου, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης και πολίτες.

Η Επιτροπή αποφάσισε να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της, αρχής γενομένης από το συλλαλητήριο που θα γίνει την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012, μπροστά στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης.

Την ίδια ώρα ο Γενικός Διευθυντής της «Χρυσωρυχεία Θράκης» Α.Μ.Β.Ε., Γιώργος Μαρκόπουλος, εκφράζοντας την ικανοποίηση της εταιρείας, για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην Έγκριση της  Προκαταρκτικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Έργου Περάματος, σημειώνει πως το έργο είναι πλήρως συμβατό με την Προστασία του Περιβάλλοντος, αλλά και την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Παράλληλα τονίζει πως η εταιρεία, η οποία είναι θυγατρική της Καναδικής εταιρείας Eldorado Gold Corporation, είναι έτοιμη να έχει ένα γόνιμο και παραγωγικό διάλογο με την τοπική κοινωνία για τα πλεονεκτήματα της σημαντικής αυτής επένδυσης στην περιοχή και για τα ωφελήματα που θα προκύψουν για όλα τα μέρη.

Σύμφωνα με τον κύριο Μαρκόπουλο, για το Έργο Χρυσού Περάματος η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης» θα επενδύσει το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του έργου σε διάστημα 18 μηνών και το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ για τη λειτουργία του έργου σε διάστημα οκτώ ετών. Το έργο θα δημιουργήσει 370 θέσεις εργασίας στο αρχικό στάδιο κατασκευής και 200 θέσεις εργασίας στη φάση λειτουργίας του. Παράλληλα, η έμμεση απασχόληση στην περιοχή λόγω του έργου θα ανέλθει σε 800 θέσεις εργασίας.

Να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής και για τα μεταλλεία χρυσού στη Κασσάνδρα.

Επιμέλεια  :  Κλαίρη  Μαργέλη
πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...