Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Υπεράκτια αιολική ενέργεια: σε λειτουργία το μεγαλύτερο πάρκο του κόσμου

Σε λειτουργία τέθηκε την Πέμπτη το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο του κόσμου, στα ανοιχτά των ακτών Κούμπρια στη Βρετανία.
Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο«Walney», ισχύος 367 MW, θα τροφοδοτεί με καθαρή ενέργεια 320.000 νοικοκυριά ετησίως.

Στην κοινοπραξία κατασκευής της επένδυσης συμμετείχαν οι εταιρείες DONG Energy, SSE και OPW.
Το γιγάντιο θαλάσσιο πάρκο αποτελείται από 102 ανεμογεννήτριες, ισχύος 3,6 MW έκαστη. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,58 δισ. δολαρίων.
Η Βρετανία διαθέτει σήμερα 1,5 GW εγκατεστημένης υπεράκτιας αιολικής ισχύος και φιλοδοξεί να φτάσει τα 18 GW μέχρι το 2020, εγχείρημα που συναντά εμπόδια λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής.
Σε αυτό το πλαίσιο, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της τιμής της παραγόμενης ενέργειας από θαλάσσια αιολικά.
Αυτό εξάλλου ζητούν και οι περισσότερες εταιρείες, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
«Θέλουμε να βιομηχανοποιήσουμε την παραγωγή υπεράκτιων αιολικών πάρκων και να μην κάνουμε το ένα έργο μετά το άλλο αλλά να έχουμε συνεχή ρυθμό», τόνισε σε δηλώσεις του ο Anders Eldrup, εκτελεστικός διευθυντής της ενεργειακής εταιρείας DONG.
«Υποστηρίζουμε το σύστημα των εγγυημένων τιμών, καθώς παρέχει διαφάνεια στους επενδυτές και καθιστά ευκολότερη την προσέλκυση επενδύσεων σε τέτοιου είδους έργα», ανέφερε.
Τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε τη χορήγηση επιδοτήσεων για τα υπεράκτια αιολικά μέχρι το 2015, οι οποίες σταδιακά θα μειώνονται κατά 5%.
Οι μειώσεις των επιδοτήσεων στα χερσαία αιολικά, που έχουν χαμηλότερο κόστος κατασκευής, θα φτάσουν το 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...