Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Η Ευρωπαϊκή οικονομία αντιμέτωπη με την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου


Νέο «πoνοκέφαλο» για την Ευρώπη αποτελεί η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου στα ύψη, λόγω της αναζωπύρωσης της έντασης μεταξύ του Ιράν και της Δύσης, η οποία δημιουργεί έντονες ανησυχίες για την ομαλή προσφορά πετρελαίου σε μία οικονομία που πλήττεται ήδη από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και κινδυνεύει να διολισθήσει εκ νέου σε ύφεση.


Οι τιμές πετρελαίου σε όρους ευρώ κατέρριψαν χθες νέο ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας τα επίπεδα που είχαν αγγίξει στις 3 Ιουλίου του 2008, καθώς αναρριχήθηκαν στα 93,63 ευρώ το βαρέλι, μία ημέρα αφότου η τιμή brent στο Λονδίνο είχε αγγίξει και αυτή ιστορικό υψηλό σε όρους στερλίνας [GBP=X]  .

Το «ράλι» στην τιμή του αργού σε ευρώ και στερλίνα [GBP=X]  απειλεί να ωθήσει σε άνοδο την τιμή του εισαγόμενου πετρελαίου, υπονομεύοντας τόσο τη ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα όσο και ολόκληρη την οικονομία της Ευρώπης, με αποτέλεσμα αναλυτές στο Λονδίνο να κάνουν ήδη λόγο για «τοπικό πετρελαϊκό σοκ».
Σε όρους δολαρίου, η τιμή brent εκτινάχθηκε προς στιγμή χθες σε νέα υψηλά εννέα μηνών, πάνω από τα 124 δολάρια το βαρέλι, αν και παραμένει πολύ χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ των 147 δολαρίων που είχε αγγίξει το 2008, ενώ η τιμή αργού στη Ν. Υόρκη κινήθηκε πάνω από τα 106 δολάρια. Ο Ιαν Τέιλορ, διευθύνων σύμβουλος της Vitor, κορυφαίας εταιρείας εμπορίας πετρελαίου, εκτιμά ότι οι τιμές δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα 150 δολάρια το βαρέλι κάποια στιγμή στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ενώ περαιτέρω άνοδο των τιμών για φέτος προβλέπουν και αναλυτές της Goldman Sachsπαρά τις δυσοίωνες προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Επίσης, ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , ανέφερε χθες ότι μια διακοπή των ιρανικών εξαγωγών θα πυροδοτούσε άλμα 20% έως 30% στις τιμές πετρελαίου, με τον αντίκτυπο να είναι μεγάλος εάν η απώλεια αυτή δεν αντισταθμιστεί με αύξηση της παραγωγής από άλλη χώρα. 

πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...