Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων-Συζητήσεις για ανάλογες ρυθμίσεις και για δανειολήπτες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.


Στα 3/10 του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων -από τα 6/10 σήμερα- μειώνεται το ποσοστό παρακράτησης για την αποπληρωμή των δόσεων στεγαστικών δανείων που έχουν ληφθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ίδιο θα ισχύσει και για τα στεγαστικά δάνεια που έχει χορηγήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
σε υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τα οποία πληρώνονται με παρακράτηση του μισθού.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και στο μισό οι δόσεις που πλήρωναν οι δημόσιοι υπάλληλοι για τα στεγαστικά τους δάνεια. Το μέτρο αφορά τουλάχιστον 180.000 δάνεια που έχουν χορηγηθεί από το ΤΠΔ (με υπόλοιπα άνω των 4 δισ. ευρώ) και περί τις 130.000 στεγαστικά από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (με υπόλοιπα περί τα 1,5 δισ. ευρώ).
Η απόφαση για τη ρύθμιση πρόκειται να εκδοθεί άμεσα και, όπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, με την έκδοση της απόφασης θα μειωθεί δραστικά η παρακράτηση από το μηνιαίο μισθό, ο οποίος μειώθηκε λόγω του ενιαίου μισθολογίου και, η παρακράτηση θα μειωθεί στο μισό. Αντί η παρακράτηση να είναι 6/10 του μισθού θα είναι 3/10 του μισθού. Και αν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην οικογένεια ή άλλα έσοδα στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, πέραν του ενός μισθού από το Δημόσιο, τότε η δόση συνολικά, πέρα από την παρακράτηση, δεν θα υπερβαίνει τα 4/10 του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος.

Ακόμα διευκρίνισε πως σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τις τράπεζες προωθούνται ανάλογα προγράμματα διευθετήσεων για όλους τους δανειολήπτες με στόχο να ρυθμιστούν όλα τα δάνεια. Όπως είπε «έχουν διευθετηθεί 750.000 δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά» και υπογράμμισε με έμφαση: «Παρακολουθούμε στο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών κάθε βδομάδα την πορεία των διακανονισμών, ώστε να εξυπηρετούνται στην πράξη οι περισσότεροι απ’ αυτούς που έχουν πρόβλημα. Εάν κάποιος έχει πρόβλημα, αυτό, εφόσον το πληροφορούμαστε, επεμβαίνουμε ώστε να μην αφήσουμε καμία κατηγορία αρρύθμιστη».

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Νοέμβριο το ΤΠΔ έχει σε ισχύ ρυθμίσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους που προβλέπουν «πάγωμα» των δανείων μέχρι 5 χρόνια και επιμήκυνση της διάρκειας τους, ως το 85ο έτος της ηλικίας του δανειολήπτη (από το 75ο έτος). Επίσης το ΤΠΔ έχει «παγώσει» τις αποπληρωμές για όσους βρίσκονται σε καθεστώς συνταξιοδότησης, μέχρι να τους καταβληθεί η σύνταξη και το εφάπαξ.
Ανάλογες ρυθμίσεις με αύξηση των ορίων ηλικίας του δανειολήπτη στη λήξη του δανείου (στα 82 έτη από τα 75), «πάγωμα» των δόσεων για διάστημα 6-12 μηνών και επιμήκυνση της διάρκειας έχει υιοθετήσει και το ΤΤ, τις οποίες εφαρμόζει σε όλους τους δανειολήπτες που έχουν υποστεί μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους ή έμειναν άνεργοι.
Προγράμματα ρυθμίσεων με περίοδο χάριτος και μείωση της δόσης στο μισό καθώς και ειδικά προγράμματα για ανέργους έχουν σε ισχύ όλες οι τράπεζες.

πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...