Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Αντικαθίσταται από το 2013 το χαράτσι με νέο φόρο στα ακίνητα και χωρίς αφορολόγητο!

Προς… αντικατάσταση βαίνει το χαράτσι στα ακίνητα, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία το ειδικό τέλος ακινήτων, ναι μεν είναι συνταγματικό, ωστόσο αυτό προκύπτει από τον προσωρινό του χαρακτήρα, συνεπώς θα πρέπει να σταματήσει να επιβάλλεται από το 2013.


Έτσι, το υπουργείο οικονομικών, προσανατολίζεται στο να καταργήσει μεν το χαράτσι, να το αντικαταστήσει, ωστόσο, με ένα νέο φόρο επί της ακίνητης περιουσίας, ο οποίος, μάλιστα, σχεδιάζεται να επιβάλλεται και στα αγροτεμάχια για τα οποία μέχρι τώρα υπήρχαν φοροαπαλλαγές. Επιπλέον, με το νέο φόρο σχεδιάζεται είτε να καταργηθεί είτε να μειωθεί το αφορολόγητο των 200 χιλιάδων ευρώ που υπάρχει σήμερα στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας!

Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση αφορά την επιβολή ενιαίου φόρου ή τέλους στην κατοχή ακινήτων που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ο νέος φόρος, που σχεδιάζεται να επιβάλλεται με την έκδοση ενός εκκαθαριστικού σημειώματος, θα πρέπει να αποδίδει κάθε χρόνο στο δημόσιο ένα ποσό της τάξης των 2,3 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή υπολογίζεται ότι αποδίδουν αθροιστικά ετησίως το χαράτσι (1,7 δισ. ευρώ) και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (600 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, η ενοποίηση των δύο φόρων θα σημάνει ουσιαστικά την κατάργηση ή τη μείωση του αφορολόγητου των 200 χιλιάδων ευρώ που ισχύει σήμερα για το ΦΑΠ!
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει ότι το χαράτσι είναι μεν συνταγματικό λόγω του προσωρινού του χαρακτήρα, αλλά η ΔΕΗ δεν μπορεί να κόβει το ρεύμα σε όποιον δεν το πληρώνει (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε εδώ). Το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει ακόμη περισσότερους καταναλωτές στο να μην πληρώνουν το χαράτσι καθόλου, κάτι το οποίο προκαλεί νέους πονοκεφάλους στο υπουργείο Οικονομικών.
Το υπουργείο, φέρεται να σχεδιάζει να συνεχίσει να επιβάλλει το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (προβλέπεται να καταβληθεί σε 5 δόσεις από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013), η οποία θα έχει την υποχρέωση να ενημερώνει το υπουργείο για το ποιοι καταναλωτές είναι που δεν πλήρωσαν τον τέλος ακινήτων και εν συνεχεία οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου θα διεκδικούν τα οφειλόμενα ποσά από τους υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Καταργούν και τις φοροαπαλλαγές για αγροτεμάχια
Ο νέος φόρος, σχεδιάζεται να αφορά και τα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων και σήμερα απαλλάσσονται. Εναλλακτικά εξετάζεται να θεσπιστεί ένας ξεχωριστός φόρος ή εισφορά που θα επιβαρύνει αποκλειστικά τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας. Ερωτηματικό αποτελεί και σε αυτή την περίπτωση το τι θα γίνει με το αφορολόγητο όριο και αν θα εξακολουθήσει να υπάρχει ή όχι.

πηγή http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...