Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Επιστροφή ΦΠΑ 3 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις τον Ιούνιο αποφασίζει το υπ. Οικονομικών

Βαθιά οικονομική ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένεται να δοθεί με την επιστροφή στις επιχειρήσεις ΦΠΑ ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ το οποίο τους οφείλεται εδώ και καιρό. Η επιστροφή του ΦΠΑ αναμένεται να γίνει με αυτόματη διαδικασία σε επιχειρήσεις και
επιτηδευματίες με λευκό φορολογικό μητρώο. Η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να ληφθεί εντός της εβδομάδας και θα αφορά την επιστροφή ΦΠΑ μέσω του συστήματος Elenxis, με σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος και το φορολογικό «ποινικό μητρώο» του φορολογουμένου, αυτόματο συμψηφισμό επιστροφών-οφειλών και μπλόκο επιστροφών για ενδελεχή έλεγχο όταν το σύστημα μέσω ανάλυσης κριτηρίων κινδύνου χτυπά «κόκκινο».

Σημειώνεται ότι περίπου τα μισά από τα 3 δισ. ευρώ, οφείλονται σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ το σύστημα να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο. Η επιστροφή του ΦΠΑ αποτελεί σημαντικό αίτημα των επιχειρήσεων εδώ και μήνες, καθώς το κράτος, όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες, είναι σε μια άτυπη στάση πληρωμών εδώ και καιρό. Τα χρήματα αυτά, μάλιστα, αναμένεται να δώσουν σημαντικό ρευστότητα στις επιχειρήσεις που θα λάβουν τις επιστροφές και με τον τρόπο αυτό να λυθεί ένα μέρος έστω του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει η αγορά, καθώς αυξάνονται συνεχώς οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να είναι συνεπείς ακόμη και στις μισθολογικές τους υποχρεώσεις.

πηγή http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...