Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012

Νόμιμη η κατάσχεση από τραπεζικούς λογαριασμούς για οφειλές στο Δημόσιο

Χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτη, χαρακτήρισε σύμφωνη με το νόμο την πρακτική αυτή!
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών, υποστήριξε ότι έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να κατασχέσει χρήματα από τραπεζικό λογαριασμό σε περίπτωση που υπάρχει ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το δημόσιο.

Ο κ. Αϊβαλιώτης, είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας να ενημερωθεί αν πράγματι ΔΟΥ επέβαλε κατάσχεση τραπεζικής κατάθεσης για ποσό ληξιπρόθεσμων οφειλών 6.754,32 ευρώ. Μετά από θετική δήλωση της τράπεζας, στην οποία αναφέρεται η ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού του συγκεκριμένου οφειλέτη με υπόλοιπο 20,20 ευρώ, αυτό δεσμεύτηκε και αποδόθηκε στη ΔΟΥ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου θυμίζει ότι με το άρθρο 24 του Ν. 2951/2001 έχει προβλεφθεί η άρση του απορρήτου των κάθε μορφής καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα, για την ικανοποίηση κάθε δανειστή που έχει δικαίωμα κατάσχεσης της περιουσίας του οφειλέτη του και για το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την ικανοποίησή του.

Θυμίζει, επίσης, ότι με την έννοια του όρου «δανειστής» εξομοιώνεται και το δημόσιο, το οποίο σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων για τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του μπορεί να επιβάλλει το αναγκαστικό μέτρο της κατάσχεσης στα χέρια τρίτου.
Αναφέρει ακόμη και ότι ο Κώδικας Δημοσίων Εσόδων ορίζει ότι με την κοινοποίηση του κατασχετηρίου στον τρίτο επέρχεται αναγκαστική εκχώρηση της κατασχεθείσας χρηματικής απαίτησης στο δημόσιο και δεν προβλέπεται άρση της κατάσχεσης πριν την εξόφληση του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε.

πηγή http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...