Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ο Διεθνής οργανισμός ενέργειας επαινεί την ενεργειακή στρατηγική της Δανίας

Η Δανία βρίσκεται στην πρωτοπορία των πολιτικών για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), εξοικονόμησης ενέργειας και καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την κ. Maria Van der Hoeven, Εκτελεστική Διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, «Ο ΔΟΕ επαινεί τη Δανία και τους Δανούς πολίτες για το όραμα, τους στόχους τους και τις επιτυχίες στην υιοθέτηση βιώσιμων ενεργειακών πολιτικών, ωστόσο, οι προκλήσεις, παραμένουν για να διατηρηθεί η Δανία στην κορυφή».


Η επίτευξη του στόχου 50% της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2020 θα απαιτήσει ριζικό μετασχηματισμό του ηλεκτρικού δικτύου, τόσο στο εσωτερικό της, όσο και στην περιφέρεια.

Η Δανία πρέπει να αναβαθμίσει τα δίκτυά της και τις περιφερειακές διασυνδέσεις της αν θέλει να πετύχει το στόχο της απεξάρτησης της ηλεκτροπαραγωγής της από τον άνθρακα μέχρι το 2050.

Η χώρα θα πρέπει να επενδύσει 753 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο μέχρι το 2020.
Η Δανία, ως Προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ε.Ε., μπορεί:

·         να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα, με στόχο μείωση των επιπέδων ενεργειακής κατανάλωσης κατά 20% μέχρι το 2020,

·         να κατευθύνει την περαιτέρω ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής ηλεκτρικής αγοράς και

·         να διευκολύνει τις νέες επενδύσεις για ενεργειακές υποδομές.


Ο ριζικός επανασχεδιασμός του ενεργειακού τομέα δε θα γίνει με χαμηλό κόστος. Οι Δανοί καταναλωτές θεωρούν ότι πληρώνουν για τις πιο αποδοτικές λύσεις.
Τα τελευταία χρόνια, ο Δ.Ο.Ε. έχει υπογραμμίσει ότι «η περίοδος της φτηνής ενέργειας έχει τελειώσει».

Η Δανία αναγνωρίζει αυτό το γεγονός.
Η διατήρηση της πρώτης θέσης στον ενεργειακό τομέα αποτελεί πρόκληση, αλλά και μια σημαντική επένδυση με μέλλον.

Επιμέλεια :  Kλαίρη  Μαργέλη
πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...