Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων από την εφορία για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Εντολή στις εφορίες να βάζουν χέρι σε καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα όσων έχουν οφειλές προς το δημόσιο δίνει ο οδηγός που εξέδωσε χθες, Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτόν, οι εφορίες θα μπορούν στο εξής να προχωρούν σε κατασχέσεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς προς είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. 
 
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον οδηγό του υπουργείου οικονομικών, προϋπόθεση για να μη γίνει κατάσχεση από το μισθό, τη σύνταξη ή το ασφαλιστικό βοήθημα του οφειλέτη, θα πρέπει το ποσό αυτό να μην υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ μηνιαίως, αφού έχουν αφαιρεθεί πρώτα οι υποχρεωτικές εισφορές.

Αν όμως ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της περίπτωσης που ο οφειλέτης λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ. Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης δεν λαμβάνονται για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 300 ευρώ, πλην της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών εις χείρας τρίτων. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται πρόστιμα του ΚΟΚ και οφειλές υπέρ ΟΤΑ.

Σε περίπτωση που η οφειλή (συμπεριλαμβανομένων τόκων ή προσαυξήσεων), ξεπερνά τις 5.000 ευρώ, τότε μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη. Σε ό,τι αφορά τις κατασχέσεις κινητών η ακινήτων, υπαγωγή σε ρύθμιση οδηγεί σε αναστολή εκτέλεσης του προγράμματος κατάσχεσης. Για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση υπάρχει η δυνατότητα, κατά την κρίση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, κατάσχεσης κινητών και απαιτήσεων και κυριότητας που βρίσκονται εις χείρας είτε του οφειλέτη είτε τρίτων.

Ωστόσο, έκθεση κατάσχεσης δεν σημαίνει άμεσα πλειστηριασμός: Μετά την επιβολή κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου, ο οφειλέτης μπορεί μετά από αίτησή του να υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής χρεών ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, επιτυγχάνοντας παράλληλα αναστολή εκτέλεσης του προγράμματος κατάσχεσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Καταχρηστική και παράνομη η παρακράτηση μισθοδοσίας
Έντονη ήταν η αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του οποίου Παν. Λαφαζάνης, σε ερώτησή του στη Βουλή, χαρακτηρίζει καταχρηστική και παράνομη την παρακράτηση μισθοδοσίας από τις τράπεζες για οφειλές από δάνεια σε καθυστέρηση.
Συγκεκριμένα, σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που κατέθεσε στη Βουλή, ο κ. Λαφαζάνης ρωτά με αφορμή την παρακράτηση ποσών της μισθοδοσίας δυο πολιτών από την Εθνική Τράπεζα, αν θεωρούν νόμιμες και συμβατές με την αξιοπρέπεια και την επιβίωση των πολιτών κατασχέσεις μισθοδοσίας από τράπεζες για οφειλές σε καθυστέρηση, όταν αυτός ο μισθός αποτελεί και το μόνο έσοδο συντήρησης μιας οικογένειας.

πηγή http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...