Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Καμία αλλαγή στον αριθμό των εισακτέων- Χρηματοδότηση ΑΕΙ-ΤΕΙ, τώρα

«Ο αριθμός των εισακτέων θα διατηρηθεί περίπου στα ίδια με πέρυσι επίπεδα» φέτος ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης, ενώ γνωστοποίησε  και την αποσύνδεση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ από την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης φέτος, που έχει φέρει σε οικονομική απόγνωση πανεπιστήμια και ΤΕΙ.


Η ανακοίνωση αποτελεί μια –προσωρινή έστω- ήττα της πρώην υπουργού Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου εξαιτίας των αντιδράσεων πρυτανικών αρχών, πανεπιστημιακών και φοιτητών, καθώς ετέθη ήδη θέμα βελτίωσης του υφιστάμενου νόμου. Η ίδια η υπουργός Ανάπτυξης, εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στις επιλογές της νέας πολιτικής ηγεσίας...
Αναλυτικότερα ο υπουργός Παιδείας κ. Μπαμπινιώτης σήμερα σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε:
Εισαγωγή στα πανεπιστήμια- Ύλη μαθημάτων
Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στον αριθμό των εισακτέων φέτος σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και μείωση του αριθμού των σχολών, διότι «κάτι τέτοιο σε περίοδο κρίσης είναι λάθος».
Το νέο εξεταστικό σύστημα θα παραπεμφθεί για λήψη αποφάσεων στην επόμενη κυβέρνηση, ενώ οι σημερινοί μαθητές της Α' Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις με το ισχύον σύστημα. Στη Β' Λυκείου οι αλλαγές στην ύλη των μαθημάτων που θα γίνουν την ερχόμενη χρονιά περιορίζονται στην εισαγωγή των ερευνητικών εργασιών που λειτούργησαν πιλοτικά φέτος στην Α' Λυκείου. Επίσης, στα μαθήματα επιλογής στην Β' Λυκείου προστίθενται οι Αρχές Οικονομίας και η Πολιτική και Δίκαιο.
Όσο για το νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο, ο κ. Μπαμπινώτης ανέφερε ότι είναι έτοιμο, αλλά θα ψηφιστεί μετά τις εκλογές σημειώνοντας πώς   «ήταν ένα ώριμο νομοθέτημα. Αφορούσε την ουσία, την οποία ποτέ δεν συζητάμε, που είναι το να αναπνεύσει το σχολείο και να αλλάξει το απάνθρωπο αυτό εξεταστικό σύστημα».

Χρηματοδότηση ΑΕΙ
Αποσυνδέεται η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων από την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης φέτος, ενώ συστήνεται επιτροπή από πρυτάνεις και στελέχη του υπουργείου Παιδείας για να καταθέσει προτάσεις ως τις 15 Μαΐου για την ομαλή εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαίσιο, δήλωσε ο κ. Μπαμπινιώτης.   Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος σημείωσε ότι η επιτροπή αυτή δεν έρχεται να αλλάξει τον νόμο, ο οποίος θα εφαρμοστεί, αλλά να εντοπίσει και να διορθώσει τις δυσλειτουργίες του. Στην επιτροπή θα μετέχουν οι πρυτάνεις Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης, ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλος, Πάτρας   Γ. Παναγιωτάκης, ο ειδικός γραμματέας ΑΕΙ του υπουργείου Β. Παπάζογλου και ο πανεπιστημιακός και πρώην ειδικός γραμματέας ΑΕΙ Αθ. Κυριαζής.
Ο κ. Μπαμπινιώτης σημείωσε μάλιστα, ότι θα εξεταστεί παράλληλα και το θέμα της επιπλέον χρηματοδότησης των ΑΕΙ.
  Καμία αλλαγή στον αριθμό των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, είπε ο υπουργός Παιδείας . Άμεσα η χρηματοδότηση ΑΕΙ-ΤΕΙ
Αναφερόμενος τέλος στις επίμαχες τροπολογίες για τα ιδιωτικά σχολεία, οι οποίες σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς διευκολύνουν τις απολύσεις, ο κ. Μπαμπινιώτης είπε ότι τις βρήκε έτοιμες από την προηγούμενη ηγεσία και δεν πρόσθεσε ούτε μία λέξη.

Διαφωνεί η Α. Διαμαντοπούλου
Την αντίδραση της υπουργού Ανάπτυξης, Άννας Διαμαντοπούλου, προκάλεσε η απόφαση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Ο νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που ψηφίστηκε από πρωτοφανή πλειοψηφία της Βουλής, εφαρμόζεται ήδη σε επτά ΑΕΙ και εμποδίζεται συστηματικά από εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες από την αρχή τον πολέμησαν.
Οι υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, θα αντισταθούν στις γνωστές πιέσεις και συντεχνίες, αποδεικνύοντας ότι έχουμε όλοι αντιληφθεί τις συμπεριφορές και τα λάθη που μας οδήγησαν εδώ ως χώρα».

πηγή http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...