Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Και τη BP ενδιαφέρουν οι έρευνες πετρελαίου σε Ιόνιο- Ν. Κρήτη…

Κατακόρυφα φαίνεται να έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στη πετρελαϊκή αγορά το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, με τις πληροφορίες να φέρουν μια από τις λεγόμενες «επτά αδελφές», τη BP, να έχει εντάξει τη χώρα μας στους σχεδιασμούς της για το επόμενο διάστημα, αναφορικά με τις υπό παραχώρηση περιοχές σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη. 
 
Καθοριστικό ρόλο για το ενδιαφέρον αυτό έπαιξαν οι 8 προσφορές που υποβλήθηκαν προ δύο περίπου εβδομάδων στο διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη, και οι οποίες, όπως συμβαίνει πάντα σε παρόμοιες περιπτώσεις, κινητοποιούν συνολικά τη διεθνή αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Και ίσως να μην είναι τυχαίο, πως την Παρασκευή, σε κλειστή εκδήλωση που διοργανώνεται από το ΕΛΙΑΜΕΠ και θα αφορά κυρίως στις εξελίξεις στο μέτωπο των υδρογονανθράκων, αναμένεται να δώσει το παρών του, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της BP, ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Κυβερνητικών Υποθέσεων της εταιρείας Howard Chase.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην ίδια εκδήλωση πρόκειται να συμμετάσχει ο επικεφαλής της ισραηλινής ενεργειακής εταιρείας Delek, Gideon Tadmor και ο αντιπρόεδρος της λιβανέζικης κατασκευαστικής εταιρείας CCC, Saleh Jallad.

Στην εκδήλωση θα παραστούν επίσης ο υπ. ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η κύπρια υπουργός βιομηχανίας και ενέργειας Πραξούλα Αντωνιάδου, καθώς επίσης διπλωμάτες και σύμβουλοι ενεργειακών εταιρειών από το Ισραήλ, τη Ρωσία, ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, κ.ά.

Τι περιλαμβάνουν οι προσφορές των σεισμικών

Όσον αφορά στο διαγωνισμό για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη, που έληξε προ 15νθημέρου, έχει ενδιαφέρον ότι κατατέθηκαν προσφορές που αφορούν στη διενέργεια ερευνών σε έκταση 15 με 20.000 χιλιομέτρων, με κόστος της τάξης από 1.000 ως 1.200 δολάρια το χιλιόμετρο.

Τα δεδομένα θα διατεθούν καταρχήν στις εταιρείες που έχουν ήδη ενδιαφερθεί, ενώ στη συνέχεια θα είναι διαθέσιμα προς αγορά, σε κάθε ενδιαφερόμενο. Θα ακολουθήσει το marketing των περιοχών, δηλαδή θα γίνουν ειδικά συνέδρια με στόχο να πληροφορηθεί η διεθνής αγορά τα αποτελέσματα των ερευνών και να κρίνει αν παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Στην τελική φάση, θα ακολουθήσει η πραγματοποίηση γύρων παραχωρήσεων και πιθανόν νέες αποκλειστικές σεισμικές έρευνες αλλά και ερευνητικές γεωτρήσεις από τις εταιρείες που θα αναλάβουν τις παραχωρήσεις.


Γιώργος Φιντικάκης

πηγή http://www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...