Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

«Μπαράζ» αλλαγών στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, αμέσως μετά τις εκλογές

Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τα αρμόδια στελέχη των μεγαλυτέρων κομμάτων με σκοπό  προλειανθεί το...έδαφος και να καταρτιστεί το μεγαλύτερο μέρος του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, ούτως ώστε να ψηφιστεί αμέσως μετά τις επερχόμενες εκλογές. 


Η επιβολή νέων φόρων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει τον Ιούνιο ένα πακέτο φορολογικής μεταρρύθμισης συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης των ποικίλων φορολογικών εξαιρέσεων και προνομιακών μεταχειρίσεων, της απλούστευσης του Φ.Π.Α. και της φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, της ομοιόμορφης φορολογικής μεταχείρισης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, και της απλούστερης φορολογίας εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων. 

Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να υπάρξει κατάργηση του φόρου επί των εταιρικών μερισμάτων, μείωση της μέσης επιβάρυνσης της επιχείρησης, ανώτατος συντελεστής 40% αντί 45% στην κλίμακα της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, κλιμακωτός φόρος κατοχής ακίνητων και φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις, αλλά και πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών για όλους τους φορολογούμενους προβλέπει το προσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Τι "βλέπει" η Κομισιόν
Άλλωστε, περιθώριο επιβολής και άλλων φόρων στην Ελλάδα «βλέπει» η Κομισιόν,παρά το πλήθος επιβαρύνσεων που υπήρξε τα τελευταία 2 χρόνια. Ειδικότερα, η Ευρωπαική Επιτροπή ,στην τριμηνιαία έκθεσή της, συστήνει την επαναφορά του φόρου ιδιοκατοίκησης(καταργήθηκε το 1999),ενώ φαίνεται ότι θεωρεί πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια για να αυξηθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που επιβάλλονται σε καύσιμα τσιγάρα και ποτά!
Στο εν λόγω κείμενο αναφέρεται ότι δεν υπάρχει φόρος στο τεκμαρτό ενοίκιο, δηλαδή δεν υπάρχει φόρος ιδιοκατοίκησης, όπως και σε άλλες χώρες της Ε.Ε,ενώ προστίθεται πως τα φορολογικά έσοδα που εισπράττει ελληνικό δημόσιο από τους φόρους στις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι χαμηλά, συγκριτικά με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος ιδιοκατοίκησης, μέχρι να καταργηθεί, αφορούσε τον προσδιορισμό ενός τεκμαρτού εισοδήματος βάσει του ακίνητου. Συγκεκριμένα σε ιδιοκτήτες ακίνητων πάνω από 150 τετραγωνικά μέτρα, προσδιορίζονταν συμπληρωματικό εισόδημα έως εξής: Από την τιμή ζώνης της περιοχής, το ακριβές εμβαδόν του ακινήτου και των βοηθητικών χώρων το συντελεστή παλαιότητας και τον ειδικό συντελεστή "προσδιορισμού ακαθάριστου εισοδήματος", ενώ ο συντελεστής τεκμαρτού εισοδήματος ήταν 3,5%.
Πάντως την όποια επιλογή θα κληθεί να την κάνει η επόμενη κυβέρνηση.

Νέα αύξηση έμμεσων φόρων;
Από εκεί και πέρα, στην έκθεση της Ε.Ε. τονίζεται επίσης ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για περαιτέρω αύξηση φόρων κατανάλωσης σε Ελλάδα, Σλοβακία, Πορτογαλία και Κύπρο. Αν και η αναλογία των φόρων αυτών σε σχέση με το συνολικό βάρος των φορολογούμενων κρίνεται ως υψηλή, οι αναλυτές της Κομισιον θεωρούν ότι το πραγματικό βάρος από τους ειδικούς φόρους, που μεταφέρεται στην κατανάλωση, είναι σχετικά μικρό Σε ένα γενικότερο επίπεδο η Ε.Ε. κρίνει ότι η αύξηση των φόρων στην Ελλάδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, την περίοδο 2009-2011, είναι μέτρια σε σχέση με το μέγεθος της δημοσιονομική προσαρμογής που πρέπει να γίνει στην χώρα μας. Το 2011 τα φορολογικά έσοδα αποτελούσαν το 32,5% του ΑΕΠ όταν ο αντίστοιχος μέσο όρος της ευρωζώνης φτάνει στο 39,5%. Σημειώνεται μάλιστα ότι την περίοδο 2009-2011 η αύξηση το φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα ήταν μόνο 2,1%
Οι αναλυτές της Κομισιον εκτιμούν ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος που μας επιβάλει η τρόικα θα απαιτηθεί διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση των φορολογικών συντελεστών ενώ εντοπιζονται και σοβαρά προβλήματα τόσο στο εισπρακτικό μηχανισμό όσο φόρων και στην φορολογική διοίκηση και καταλήγουν στο ότι θα πρέπει να προτιμηθούν οι περικοπές των φοροαπαλλαγών, η αποτελεσματικότερη συλλογή του ΦΠΑ και η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, αντί νέας αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Τι να "περιμένουν" οι επιχειρηματίες
Αυτό το οποίο μένει να δειχτεί είναι το ποιες από τις παραπάνω ενβτολές της Ε.Ε θα γίνουν πράξη. Η διαπραγμάτευση «κλείνει» στο γεγονός ότι πρέπει να καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος για κάθε τύπο επιχείρησης εφόσον ανοίξει παράλληλα και ο διάλογος για την μείωση των μορφών των επιχειρήσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ο τύπος της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε) είναι αρκετός για να καλύψει ακόμα και μια επιχείρηση με ένα άτομο και για το λόγο αυτό θα πρέπει να εξεταστεί το αν και κατά πόσο εξυπηρετεί η διάταση του τύπου π.χ. των ατομικών επιχειρήσεων, των ομόρρυθμων εταιρειών κ.α.
Πέραν από την υιοθέτηση ενός ενιαίου φόρου για τις επιχειρήσεις, συμφωνία φαίνεται ότι επετεύχθη και στο θέμα της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων Η επικρατέστερη, για την ώρα, ιδέα προβλέπει παρακράτηση 20% του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων και στην συνέχεια φορολόγηση 20% στο ποσό υπόλοιπο ποσό των κερδών. Παράλληλα θα
καταργηθεί και ο διαχωρισμός στην φορολόγηση διανεμομένων και αδιανέμητων κερδών καθώς στο νέο φόρο θα ενσωματωθεί και η φορολόγηση των μερισμάτων που γίνεται ξεχωριστά σήμερα.

Ακίνητα
Τόσο η τρόικα όσο και τα επιτελεία των κομμάτων και του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να συμφωνούν στην ενοποίηση των φόρων κατοχής ακίνητων σε ένα νέο μοντέλο:
-Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας: Θα εισπράττεται από το δημόσιο, θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου και θα είναι κλιμακωτός. Δηλαδή θα αυξάνεται όσο αυξάνεται η συνολική ακίνητη περιουσία.
-Ενιαίο τέλος ακίνητης περιουσίας: Θα εισπράττεται από τους δήμους και θα υπολογίζεται με βάση την αξία του ακινήτου μαζί με ορισμένους συντελεστές που θα προκύπτουν από τα δημοτικά τέλη και γενικότερα τις υπηρεσίες που παρέχονται από τον δήμο προς το ακίνητο.
Παράλληλα θα εξεταστεί και η επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων ο όποιος όμως θα συνδυαστεί και με τις αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών που πρέπει, πάση θυσία, να εξισωθούν με τις αντίστοιχες εμπορικές.

Στην προκρούστεια κλίνη οι  φοροαπαλλαγές
Η επόμενη κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει για την αλλαγή στα κλιμάκια της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων αν και στο τραπέζι φαίνεται να υπάρχει εισήγηση για μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης από το 45% στο 40%.
Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι γίνεται δεκτό το αίτημα της τρόικα για καθολική κατάργηση των φοροαπαλλαγών και αντικατάσταση τους με επιδόματα που θα δίνονται μόνο σε χαμηλο-εισοδηματίες.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθούν πλήρως οι εκπτώσεις για δαπάνες που αφορούν στους τόκους στεγαστικών δανείων α΄ κατοικίας, στα δίδακτρα, στα ασφάλιστρα ζωής ακόμα και στα ενοίκια κύριας ή φοιτητικής κατοικίας.
Αντί αυτών, αναμένεται να προβλεφθούν απευθείας ενισχύσεις, επιδόματα δηλαδή, φυσικά μόνο για εκείνες τις ομάδες φορολογούμενων που ανήκουν στα χαμηλότερα εισοδήματα, με ανοικτό βέβαια το πώς θα προσδιοριστεί το "χαμηλό" εισόδημα.
Η κατάργηση το φοροαπαλλαγών, εάν αποφασίσει από την επόμενη κυβέρνηση, θα επιβαρύνει κυρίως το μέσο εισόδημα καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπο με υψηλότερους συντελεστές φορολόγησης.
Ως προς το ΦΠΑ η λογική των τριών κομμάτων, συμφωνεί με τις απόψεις της τρόικα ότι η μείωση των συντελεστών θα πρέπει να συνδυαστεί με την επίτευξη το στόχων που τίθενται για τα έσοδα.


Αύξηση στις αντικειμενικές αξίες
Τέλος, η τρόικα φαίνεται ότι "πιέζει" προς την  κατεύθυνση αλλαγών όπως:
- Αύξηση έως τον Ιούνιο στις αντικειμενικές αξίες για να ευθυγραμμιστούν σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς.

- Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων καταργείται εξ ολοκλήρου και αντικαθίσταται από απλούστερη νομοθεσία.

- Σχέδιο για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών που οφείλονται σε προμηθευτές από δημοσίους οργανισμούς (5,5 δισ. ευρώ). Τα δεδομένα επί των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα δημοσιοποιούνται σε μηνιαία βάση με χρονική υστέρηση όχι μεγαλύτερη των 20 ημερών (εως τον Ιούνιο).

πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...