Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

Έρευνα σε 100.000 καταθέτες για «μαύρο» χρήμα

Λίστες με περίπου 100.000 καταθέτες έχουν ετοιμάσει οι τράπεζες. Οι καταθέτες θα έχουν λάβει ειδοποιητήριο μέχρι την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις συναλλαγές τους, οι οποίες ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ και αυτό το ποσό δεν ταυτοποιείται με τα ποσά που έχουν δηλώσει στην Εφορία


Σύμφωνα με tovima.gr αν οι καταθέτες δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους -το χρονικό περιθώριο είναι μέχρι το τέλος του χρόνου-, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με το νόμο και την Επιτροπή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος.

Ο συγκεκριμένος έλεγχος βασίστηκε στην 2652 πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που συντάχθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2012, για τον νέο τρόπο ελέγχου των μη συνηθισμένων ή υπόπτων συναλλαγών που σχετίζονται με φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα χρήματος.

Σύμφωνα με τις λίστες που έχουν ετοιμάσει οι τράπεζες σε κάθε ένα από τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα ο αριθμός των ελεγχομένων πολιτών θα κυμαίνεται από 10.000 έως 20.000, ενώ στα ειδοποιητήρια – προσκλήσεις που θα αποστέλλουν στους πελάτες, οι οποίοι θα καλούνται για έλεγχο, θα τους ενημερώνουν σε ποιο υποκατάστημα θα παρουσιασθούν προκειμένου να παρέχουν τις εξηγήσεις τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ένα ποσοστό τουλάχιστον 10% των πελατών των τραπεζών δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση, ενώ υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό άνω του 20% δεν θα μπορέσει να δώσει να δικαιολογήσει τις συναλλαγές.

πηγή Α.Π.Ε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...