Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για δανειολήπτες

Σημαντική  περίοδο  χάριτος για τους δανειολήπτες που δεν μπορούν  να αποπληρώσουν τα ενυπόθηκα στεγαστικά ή καταναλωτικά τους δάνεια, προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της βελτίωσης των όρων αποπληρωμής των δανείων για ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που έχει πληγεί από την κρίση.
Οι λύσεις για τη ρύθμιση των δανείων συζητήθηκαν χθες μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και στη συνέχεια, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τις βασικές πτυχές της μεταξύ τους συμφωνίας, που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει θετικά τουλάχιστον 200.000 δανειολήπτες.

Το πακέτο των ευνοϊκών μέτρων που δομείται σε πέντε βασικούς άξονες, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στις τράπεζες περί τα 2 δισ. ευρώ και για το λόγο αυτό, η συμφωνία εναπόκειται στην έγκριση της τρόικας, καθώς θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος
Σήμερα το ύψος των ενυπόθηκων στεγαστικών και των καταναλωτικών δανείων ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ. Από τους πρώτους υπολογισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμάται ότι στην ευνοϊκή ρύθμιση της τετραετούς περιόδου χάριτος, θα υπαχθεί το 1/5 αυτών των δανείων (δηλαδή δάνεια άξιας 20 δισ. ευρώ) τα οποία αφορούν περίπου 200.000 χορηγήσεις. Ωστόσο, από την πλευρά των τραπεζών εκτιμάται ότι το ύψος των δανείων που θα ρυθμιστούν δεν θα ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ.
Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν οτι δεν θα υπάρξει εμπλοκή από την πλευρά τη τρόικας. Σ' αυτή την περίπτωση, το νέο πλαίσιο θα ισχύσει από τις αρχές του 2013.
Οι βασικές προτάσεις συμφωνίας της κυβέρνησης και των τραπεζών είναι:
--Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενυπόθηκες απαιτήσεις: Η  ρύθμιση προβλέπει τη θέσπιση περιόδου χάριτος 4 ετών με επανεξέταση στα 2 έτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δανειολήπτης καταβάλλει μόνο τόκους (τοκοπληρωμή) που υπολογίζονται με σταθερό επιτόκιο 1,5%. Εάν το ποσό της τοκοπληρωμής υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος, η μηνιαία καταβολή περιορίζεται στο ύψος αυτό. Σε περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων, προβλέπεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών. Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται ισόχρονα με την περίοδο χάριτος και η εξόφλησή του μετά το πέρας αυτής συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης.
Η ρύθμιση αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καθώς και όσους έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο) με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 35% από 01.01.2010. Επιπλέον αφορά ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.
Τα δάνεια που υπάγονται σ' αυτή τη ρύθμιση αφορούν μόνο στην κύρια κατοικία του δανειολήπτη με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ. Για τους πολύτεκνους, άνεργους και πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή μόνιμη αναπηρία η αξία διαμορφώνεται στις 200.000 ευρώ
--Βελτίωση του ν. 3869/2010: Πρόκειται για το γνωστό νόμο Κατσέλη. Με το νέο πλαίσιο θα αποσαφηνίζεται το πεδίο εφαρμογής του νόμου με ρητή υπαγωγή και όσων έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (μπλοκάκια), ενώ θα επιδιωχθεί και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, το υφιστάμενο πλαίσιο καλλιεργεί μακροχρόνιες δικαστικές εκκρεμότητες οι οποίες αποδεικνύεται ότι έχουν θέσει σε ομηρία πολλούς δανειολήπτες και με τον τρόπο αυτό καθυστερεί η επάνοδός τους στην οικονομική δραστηριότητα.
Για την άμβλυνση αυτών των φαινομένων, το υπουργείο προσανατολίζεται στη βελτίωση της αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50% + 1 των απαιτήσεων της οφειλής (όχι η πλήρης ομοφωνία, 100%, που απαιτείτο μέχρι σήμερα).
Επίσης θα προβλέπεται η καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το δικαστήριο, αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση της απόφασης. Η ελάχιστη καταβολή ορίζεται στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.
-- Τειρεσίας: Στη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών προβλέπεται η βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου, έτσι ώστε να αναγνωρίζονται οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίνεται η δυνατότητα μιας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα, ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.
-- Πλειστηριασμοί: Για μια χρονιά, ανακοινώνεται η παράταση των υφιστάμενων διατάξεων αναστολής των πλειστηριασμών έως 31-12-2013. Η απαγόρευση αφορά την πρώτη κατοικία δανειολήπτη αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ. Στην περίπτωση ωστόσο που η τρόικα δώσει το πράσινο φως για τη υλοποίηση των παρεμβάσεων αυτών, εκτιμάται ότι το 2013 θα είναι το τελευταίο έτος στο οποίο δεν θα πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί.
πηγή Α.Π.Ε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...