Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Άκυρες οι υπουργικές αποφάσεις για αυτόματη ιθαγένεια σε αλλοδαπό λόγω γέννησης στην Ελλάδα και φοίτησης σε Ελληνικό σχολείο και για τη συμμετοχή αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές

Σύμφωνα με δημοσίευμα Εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», (14-11-2012), η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας  έκρινε ως αντισυνταγματικές τις  διατάξεις του Ν. 3838/2010, σχετικά με τη χορήγηση ιθαγένειας στους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα, και με την παραχώρηση σε αυτούς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις στις νομαρχιακές  και δημοτικές εκλογές . Ο νόμος είχε ψηφιστεί το Μάρτιο του 2010  από βουλευτές του ΠαΣοΚ, και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ , και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που είχαν υπογραφεί από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ Γιάννη Ραγκούση, προσεβλήθησαν στις 05.08.2010, από τον δικηγόρο Αθηνών Ιωάννη Ανδριόπουλο, ο οποίος κατέθεσε αίτηση ακυρότητας.


Η αίτηση είχε κριθεί αρχικά από το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, (7μελής σύνθεση), το οποίο με την υπ' αριθμόν 350/2011 απόφαση του την είχε κάνει δεκτή και ως προς τα 2 της σκέλη: Με σχετική πλειοψηφία,(6 ψήφους υπέρ και 1 κατά), είχε ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας της αυτόματης απονομής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς είτε λόγω γέννησης στην Ελλάδα είτε λόγω 6ετούς φοίτησης σε Ελληνικό σχολείο , και με απόλυτη πλειοψηφία (7 ψήφους υπέρ) είχε ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας της συμμετοχής αλλοδαπών στις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές του 2010.

Το Δ' Τμήμα του  Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι τα άρθρα 1Α και 24 του Ν. 3838/2010, είναι αντίθετα σε πλειάδα άρθρων του Συντάγματος, και αυτό γιατί, δεν προβλέπεται από αυτά ,«διαδικασία για τη διαπίστωση από τα διοικητικά όργανα, της συνδρομής in concreto  της ουσιαστικής προϋπόθεσης γνησίου δεσμού των αλλοδαπών προς το ελληνικό έθνος, ενώ και η τιθέμενη τυπική προϋπόθεση της «νόμιμης διαμονής» έχει αναιρεθεί κατά το απώτερο και πρόσφατο παρελθόν» με νομοθετικές διατάξεις (π.χ. Ν.3536/2007, κ.λπ.), «ούτως ώστε να καθίσταται αδύνατη η διάγνωση της συνδρομής έστω και αυτής της προϋποθέσεως».

Πέρα όμως από τα ζητήματα της αντισυνταγματικότητας τα μέλη του Δ΄  Τμήματος του ΣτΕ έκαναν και μια ιστορική αναδρομή  από τα χρόνια της απελευθέρωσης της χώρας από την οθωμανική κυριαρχία και μέχρι την κατάρρευση  των καθεστώτων της ανατολικής Ευρώπης και τη διάλυση της Ενώσεως των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ), στην απόφαση που εξέδωσαν.

«Αθρόα πολιτογράφηση, δηλαδή απονομή της ελληνικής ιθαγένειας από ομάδες αλλοδαπών χωρίς εξατομικευμένη κρίση αλλά ευθέως βάση γενικών διατάξεων ουσιαστικού νόμου, το ελληνικό δίκαιο γνώρισε μόνο κατά τις περιόδους ανακατατάξεων του νέου εθνικού κράτους που προέκυψε με τη σταδιακή απελευθέρωση της χώρας από την οθωμανική κυριαρχία και τις προσθήκες νέων εδαφών με διεθνείς συνθήκες», αναφέρει στην απόφασή του το ΣτΕ,  για να επισημάνει ότι μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ για να αντιμετωπιστεί η μαζική εισροή μεταναστών στην Ελλάδα καταρτίστηκαν νόμοι που έθεταν συγκεκριμένα κριτήρια για τη διαμονή και την εργασία αλλοδαπών στη χώρα. Πλην όμως τα κριτήρια αυτά- σύμφωνα με την απόφαση- «παραβιάστηκαν στην πράξη λόγω της παράνομης εισόδου μαζικών μεταναστευτικών ρευμάτων, και είχε ως περαιτέρω συνέπεια την θέσπιση αλλεπάλληλων διατάξεων, οι οποίες «νομιμοποιούσαν» την παράνομη είσοδο, διαμονή και εργασία των αλλοδαπών».

Εν συνεχεία λόγω  συνταγματικής επιταγής, η υπόθεση  παραπέμφθηκε υποχρεωτικά στην Ολομέλεια όπου  συζητήθηκε εκ νέου  στις 02.12.2011.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ στην κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη της  , κινήθηκε στο ίδιο σκεπτικό που είχε διατυπώσει το Δ’  Τμήμα  , και έκρινε ότι είναι παράνομες και αντισυνταγματικές οι  διατάξεις για την παραχώρηση αυτόματα της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπό, είτε λόγω γέννησης στην Ελλάδα  είτε λόγω 6ετούς φοίτησης σε Ελληνικό σχολείο και οι  διατάξεις για τη συμμετοχή αλλοδαπών στις εκλογές κρίνοντας ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές έχουν μόνο Έλληνες πολίτες.

Με τη δημοσίευση της αποφάσεως της Ολομέλειας ακυρώνονται όλες οι πράξεις απονομής της ελληνικής  ιθαγένειας λόγω  γέννησης ή φοίτησης σε ελληνικό σχολειό από το 2010 και εντεύθεν, καθώς ακυρώνεται η σχετική υπουργική απόφαση, που παρασύρει όλες τις αποφάσεις των γενικών γραμματέων περιφέρειας και αποκεντρωμένης διοίκησης ως συναφείς πράξεις και ακυρώνονται τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών 2010 στα εκλογικά τμήματα  που συμμετείχαν αλλοδαποί στους εκλογικούς καταλόγους μόνοι τους ή με έλληνες δημότες 

Ο Πρωθυπουργός, Α.Σαμαράς, αφού επιβεβαίωσε την απόφαση της Ολομέλειας ,έδωσε εντολή να  παγώσουν οι διαδικασίες χορήγησης ιθαγένειας  και ζήτησε  από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών  κ. Χαράλαμπο Αθανασίου να  προετοιμαστεί  νομοσχέδιο για την άμεση εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς τις προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, τόσο με την γέννηση του αλλοδαπού στην Ελλάδα όσο και με την πολιτογράφηση, έτσι ώστε να ερευνάται πλέον, μεταξύ άλλων, αν αυτοί έχουν δεσμό με το Ελληνικό Έθνος, όπως το Δικαστήριο  απαιτεί.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, και οι αποφάσεις του πρωθυπουργού προκάλεσαν πολιτικές αντιδράσεις ορισμένων της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης, αλλά και των οργανώσεων που ασχολούνται επαγγελματικά με τα δικαιώματα των μεταναστών.

Το ΠαΣοΚ χαρακτήρισε «σοβαρό ατόπημα» τη διαρροή της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ για  το νόμο Ραγκούση. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τόνισε: «Ο δεσμός των νόμιμων μεταναστών που ζουν πολλά χρόνια στη χώρα και των παιδιών τους με την Ελλάδα είναι ένα πραγματικό γεγονός το οποίο η πολιτεία δεν πρέπει να παραβλέπει», ενώ η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη σημείωσε ότι «καμία νομοθετική πρωτοβουλία δεν μπορεί να αναληφθεί χωρίς τη συμφωνία όλων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου, στον οποίο τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σπουδή για τα θέματα ιθαγένειας, τα οποία έκρινε το ΣτΕ σε απόφαση που δεν έχει καν δημοσιευθεί, και υπεραμύνθηκε της άποψης ότι ο μετανάστης έχει αναγνωρισμένο δικαίωμα να αποκτά την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον υπάρχει αντικειμενικό κριτήριο των δεσμών του με την Ελλάδα και στάθηκε ιδιαίτερα στον δεσμό που έχουν με τη χώρα τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν εδώ. Ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης. δήλωσε ότι, «οσο σκληραίνει η νομοθεσία ενισχύεται η Χρυσή Αυγή», ενώ ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Τσούκαλης  χαρακτήρισε «πρωτοφανή», και «θεσμική παρέκκλιση» την απόφαση του Πρωθυπουργού να διατάξει την αναστολή «ενός ισχύοντος νόμου», και τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ ,  «θα περιμένει να διαβάσει προσεκτικά την απόφαση του ΣτΕ προκειμένου να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα αντιδράσει». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ  ανακοίνωσε  ότι, «παρά τις ελλείψεις και την προχειρότητά του, ο νόμος Ραγκούση αποτελεί το μόνο σχετικά προοδευτικό νομοθέτημα των τελευταίων χρόνων», και ότι «οι νέοι που είτε έχουν γεννηθεί είτε έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα εκτός από τη χώρα μας. Κατά συνέπεια, ο δεσμός τους με την Ελλάδα είναι προφανής. Το να αποστερούνται αυτοί οι χιλιάδες συμπατριώτες μας τα θεμελιώδη δικαιώματά τους δεν αποτελεί μόνο πράξη κατάφωρης αδικίας αλλά υπονομεύει τη συνοχή της κοινωνίας στο σύνολό της».

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. αναφέρεται ότι, «το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δείχνει ότι ξεκινά να κάνει τον βίο των μεταναστών αβίωτο, ακόμη και αυτών που κατοικούν και εργάζονται για χρόνια στη χώρα».

Στις αιτιάσεις αυτές απάντησε με άρθρο του στην Καθημερινή (18-11-2011) ο βουλευτής της ΝΔ  Προκόπης Παυλόπουλος, λέγοντας ότι , «ο νόμος Ραγκούση  ήταν ουσιαστικά προϊόν επίδειξης, εκ μέρους των κάθε είδους εμπνευστών του, ανιστόρητου ψευδοπροοδευτισμού και πολιτικής και εθνικής ανευθυνότητας».

Ο πρωθυπουργός  κ.  Αντώνης Σαμαράς βρήκε υποστήριξη εκτός Ελλάδος κατά την επίσκεψη του στη Μάλτα, όπου μαζί με τον πρωθυπουργό της νησιώτικης χώρας  κ. Λόρενς Γκόνζι υπογράμμισαν τη ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη από την Ε.Ε προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα παράνομης μετανάστευσης, αλλά και κοινή πολιτική για τη σταθεροποίηση της Νότιας Μεσογείου.

Στο πλαίσιο των πολιτικών αντιπαραθέσεων σχετικά με την παρουσία στην χώρα μας μεγάλου αριθμού αλλοδαπών  πρέπει να εντάξουμε και την  ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, που  προειδοποίησε  τους Αμερικανούς πολίτες, κυρίως αφρικανικής, ισπανικής και ασιατικής καταγωγής που επισκέπτονται την Ελλάδα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων βίας και επιθέσεων εναντίων αλλοδαπών.

Η πρεσβεία κάλεσε όλους τους Αμερικανούς τουρίστες που πηγαίνουν στην Ελλάδα να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί σε όλες τους τις μετακινήσεις στην Αθήνα να καταγγείλουν άμεσα στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ή στο αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη κάθε πιθανό κρούσμα ρατσιστικής βίας και έθεσε  στη διάθεση των Αμερικανών πολιτών  τηλεφωνική γραμμή  επικοινωνίας όπου μπορούν  καθημερινά και δωρεάν  να ζητήσουν τη βοήθεια των αμερικανικών αρχών σε περίπτωση που πέσουν θύματα βίας στην Ελλάδα.

 «Η Ελλάδα ήταν και παραμένει μια χώρα ασφαλής» σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την  ταξιδιωτική οδηγία  των ΗΠΑ για την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο των πολιτικών αντιπαραθέσεων θα πρέπει να ενταχθούν και οι καταγγελίες αλλοδαπών ότι τους ληστεύουν αστυνομικοί, και τους παίρνουν 1000 ευρώ. Ένας Ιρανός ειδοποίησε την Άμεση Δράση στις 03:30  της 15ης Νοεμβρίου, ότι δύο άνδρες με την απειλή όπλου του αφαίρεσαν 1.000 ευρώ στην οδό Κύπρου στον Άγιο Παντελεήμονα. Ο αλλοδαπός  αναγνώρισε  στην πλατεία Ομονοίας  έναν 31χρονο ειδικό φρουρό που υπηρετεί στη Νέα Σμύρνη, καθώς και έναν 29χρονο ιδιώτη. Ο ειδικός φρουρός φορούσε πολιτικά και βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, την ώρα της ληστείας, ενώ οι Αρχές εξετάζουν εάν το πιστόλι που χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία είναι το υπηρεσιακό όπλο του ειδικού φρουρού. Ο ειδικός φρουρός κατηγορείται ότι έχει διαπράξει στην ίδια περιοχή άλλες δύο ληστείες σε βάρος αλλοδαπών. Από έναν υπήκοο Αλγερίας αφαίρεσε 250 ευρώ και από έναν υπήκοο Μπαγκλαντές αφαίρεσε μια  κάρτα ΑΤΜ, με την οποία έκανε ανάληψη 1.000 ευρώ.Με απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο 31χρονος τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση.

 Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat, (19-11-2012), 810.000 άτομα πήραν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια κατά το 2010 Οι περισσότεροι προέρχονταν από το Μαρόκο, την Τουρκία, το Εκουαδόρ και την Ινδία.

Οι  Μαροκινοί μένουν στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία, οι Τούρκοι στη Γερμανία, οι Ινδοί στη Βρετανία και οι πολίτες του Εκουαδόρ στην Ισπανία. Οι Ρώσοι πηγαίνουν κυρίως στις Βαλτικές, και οι Νιγηριανοί στην Ιρλανδία,

Ποσοστιαία τις περισσότερες αποφάσεις για τη χορήγηση της ιθαγένειας έλαβε το Λουξεμβούργο (8.6 ιθαγένειες ανά 1.000 κατοίκους) και ακολουθούν η Σουηδία, η Βρετανία και η Μάλτα. Δώδεκα χώρες-μέλη δεν συγκεντρώνουν καν μια ιθαγένεια ανά 1.000 κατοίκους - τις χαμηλότερες επιδόσεις παρουσιάζουν η Σλοβακία, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Τσεχία και η Βουλγαρία, ενώ η Ελλάδα κινείται χαμηλά (με 0.8 ιθαγένειες ανά 1.000 κατοίκους).

 Όσον αφορά τη σχέση ανάμεσα στον αριθμό των ξένων που ζουν στις χώρες τους και τον αριθμό των αιτήσεων για ιθαγένεια , υψηλά είναι τα ποσοστά  για την Πορτογαλία (5.6 ιθαγένειες ανά 100 ξένους πολίτες), και για την Πολωνία, τη Σουηδία, τη Βρετανία και τη Μάλτα, ενώ αντίθετα και  χαμηλές επιδόσεις έχουν η Τσεχία, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία. Η Ελλάδα έχει δώσει κάτι λιγότερο από δύο ιθαγένειες (1.8) ανά 100 ξένους υπηκόους.

πηγή Α.Π.Ε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...