Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΡΩΣΙΚΗ "ΠΑΡΕΛΑΣΗ" ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ-Έρχονται οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών - Θα ακολουθήσει ο Β.Πούτιν την άνοιξη;


Για πρώτη φορά μετά από το 2005 η Ρωσία εκτός του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στέλνει στην Ελλάδα και τον υπουργό Άμυνας Ανατόλι Σερντιουκόφ, θέλοντας να ενισχύσει την ελληνορωσική αμυντική συνεργασία που έχει υποστεί πολλαπλά πλήγματα από το 2009 και μετά. Αντικείμενο της επίσκεψης του τελευταίου η υπόγραφη της συμφωνίας=πλαίσιο των δύο χωρών που θα κωδικοποιεί τις σχέσεις τους στον τομέα της άμυνας.

Η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί από τα αρμόδια τμήματα των ρωσικών υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών και έχουν διαβιβαστεί στην ελληνική πλευρά. Κανονικά πριν το τέλος του έτους ο Α.Σερντιουκόφ θα βρίσκεται στην Ελλάδα για να υπογράψει την σύμφωνία.
Το ερώτημα είναι αν θα προηγηθεί ο Σ.Λαβρόφ ή ο υπουργός Άμυνας, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Από κυβερνητικής πλευράς η όλη διαχείριση του ζητήματος των ελληνορωσικών σχέσεων γίνεται απ'ευθείας από τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά. Ο ίδιος πολύ θα ήθελε οι επισκέψεις αυτές να αποτελέσουν το πρελούδιο της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν κάποια στιγμή την ερχόμενη άνοιξη στην Αθήνα.
Πολλά θα κριθούν σε ότι αφορά το μέλλον των ελληνορωσικών σχέσεων από την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας πλαίσιο, από τις αποκρατικοποιήσεις (φαβορί η Gazprom για την ΔΕΠΑ) και γενικότερα από την συμπεριφορά της Αθήνας σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως είναι το ενεργειακό κλπ.  
Οι εξελίξεις στην Μ.Ανατολή και ειδικά στην Συρία και ο ρόλος που παίζει η Ελλάδα σε αυτή την περιοχή την κάνει ιδιαίτερα πολύτιμο "χαρτί" για όποιον έχει καλή σχέση μαζί της και αυτό φάνηκε από την εσπευσμένη έκκληση Ομπάμα περί διαγραφής του ελληνικού χρέοςυς κατά 50%. Μπορεί να αξιοποιηθεί έστω και για μία φορά από την πολιτική ελίτ αυτή η ευκαιρία και δυνατότητα;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...