Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ιστορικές αναφορές για την Μακεδονία από συγγραφείς του 15ου και του 17ου αιώνα.




Τμήμα από χάρτη με τίτλο «Graeciae Pars Septentrionalis», έργο του Γάλλου Guillaume Delisle, ο οποίος εκδόθηκε το 1794 και απεικονίζει την βόρεια αρχαία Ελλάδα στην οποίο δεσπόζει η Μακεδονία.
Η Μακεδονία αποτέλεσε ένα κομμάτι με τη σημαντικότερη συμμετοχή στην ιστορία της χώρας μας καθότι ο βασιλιάς της Μ. Αλέξανδρος ήταν ο πρώτος Έλληνας ηγεμόνας, που όχι μόνο επέκτεινε την αυτοκρατορία του ως τις Ινδίες, αλλά  ένωσε όλες τις Ελληνικές πόλεις της εποχής εκείνης.


Από την αρχαιότητα επίσης  αποτέλεσε ένα σημαντικό πέρασμα από και προς Μ.Ασία ενώ οι πόλεις που βρίσκονται στο γεωγραφικό πεδίο της κατείχαν σπουδαίο ρόλο στο πέρασμα της ιστορίας, αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη πόλη της, η Θεσσαλονίκη, στους τόσους  αιώνες ύπαρξης της ανεξάρτητα της περιόδου υπήρξε πρωτεύουσα ή συμπρωτεύουσα στην εκάστοτε επικράτεια στην οποία ανήκε, ενώ συνδέθηκε με τους Βαλκανικούς αγώνες όπου μνημονεύεται στις λαμπρές σελίδες της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.


 Παρακάτω παρατίθενται αποσπάσματα συγγραφέων του15ου αλλά και του 17ου αιώνα όπου στα κείμενα τους δίνονται σαφής ενδείξεις περί των περιοχών που είχαν το όνομα Ελλάς και νοείται ένας ευρύτερος γεωγραφικός χώρος που αν κατά την αρχαιότητα αποτελούσαν ανεξάρτητες πόλεις κράτη εντούτοις όλοι οι κάτοικοι των περιοχών συνέθεταν ένα έθνος με μια μακραίωνη ιστορία φέροντας το όνομα «Ελλάς».

Ο Μελέτιος ο Γεωγράφος αναφέρει σχετικά
Μελετίου γεωγραφία παλαιά και νέα, τόμος Β, Βιένη 1807

Ο Λαόνικος Χαλκοκονδύλης ιστορικός και λόγιος, στο βιβλίο του που εκδόθηκε το 1843, γράφει περί των Ελλήνων.

  Laonici Chalcocondylae Atheniensis Historiarum libri decem

Ο Δανιήλ Φιλιππίδης ο οποίος είναι συγγραφέας του  «Γεωγραφία Νεωτερική» στο δεύτερο μέρος του ομώνυμου βιβλίου του γράφει

Γεωγραφία Νεωτερική, τόμος Α, Βιέννη 1791

Τέλος να αναφέρουμε και μαρτυρίες Ευρωπαίων και δη χαρτογράφων όπου στα έργα τους τα οποία  σχεδίασαν καθορίζεται -έστω με τα μέσα της εποχής-η ακρίβεια της οριοθέτησης  της περιοχής της βορείου Ελλάδας επισημαίνοντας την ως Μακεδονία, άλλωστε οι χάρτες των περασμένων αιώνων παρέχουν όχι μόνο μαρτυρίες γεωγραφικές ή τοπωνυμικές αλλά και...ιστορικές.

πρωτογενές άρθρο με τίτλο  Ἱστορικὲς ἀναφορὲς γιὰ τὴ Μακεδονία! στη σελίδα http://anihneftes.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...