Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ανεπίσημα στοιχεία για τη περιοχή του Κάβο Ντόρου


Κτιριακή υποδομή
Τα περισσότερα σχολεία της περιοχής δεν λειτουργούν πλέων λόγω έλλειψης μαθητών, ελάχιστα είναι σε λειτουργία και ορισμένα μπορεί να αριθμούν έως και δύο μαθητές.




Οδικό δίκτυο-Μεταφορές
Το οδικό δίκτυο στην περιοχή κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 60 από μονάδα του στρατού εξειδικευμένη σε έργα οδοποιίας (Μ.Ο.Μ.Α) η οποία είχε μόνιμο παράρτημα στο χωριό Κόμητο έως τα μέσα τις δεκαετίας του 80.
Παλαιότερα η μετακίνηση των κατοίκων προς την Κάρυστο γινόταν δια θαλάσσης με καΐκι , το οποίο, εξυπηρετούσε τους κατοίκους της περιοχής είτε μέσα από περαπατητικό μονοπάτι (τοποθεσία Άι-Μάμμας)
Να σημειωθεί ότι πολλοί κάτοικοι,παλαιότερα, κατευθύνονταν και προς το νησί Άνδρος κυρίως για εύρεση εργασίας, αλλά και για προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης.


Ηλεκτροδότηση-Τηλεπικοινωνίες

Η ηλεκτροδότηση στην περιοχή πραγματοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 70.
Οι πρώτες τηλεφωνικές συνδέσεις στην περιοχή είχαν γίνει από τη δεκαετία του 50, να σημειωθεί ότι τα σπίτια και τα μαγαζιά που ήταν απ τα πρώτα που διέθεταν τότε τηλέφωνο λειτουργούσαν και ως τηλεφωνικά κέντρα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.
σημείωση:σε πολλά χωριά στο εσωτερικό τους  δεν υπάρχει επαρκής  ηλεκτροφωτισμός  όπως σε δρόμους,κοντά σε ορισμένες οικίες κτλ.

Προβλήματα

Το οδικό δίκτυο στην περιοχή στο μεγαλύτερο  κομμάτι στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της περιοχής (Αντιά-Αμυγδαλιά, Σχίζαλη,Πρινιά) είναι χωματόδρομος και πολλές φορές δυσχεραίνει τη διέλευση των οχημάτων
να σημειωθεί ότι είναι πολύ  έντονο από το χωριό Κόμητο έως το χωριό Ευαγγελισμός (ή Δράμεσι) στο οποίο ο δρόμος που διέρχεται μέσα από αυτόν και ο οποίος  ανατολικά καταλήγει στη διαδρομή  μεταξύ Κομήτου-Καψουρίου (τοποθεσία "πύργος") είναι χωματόδρομος.
Ακόμα και στους οικισμούς Ποτάμι και Καστρί που παρουσιάζουν κάποια αξιόλογη τουριστική κίνηση η οδική αρτηρία προς αυτούς τους οικισμούς είναι χωματόδρομος.
Υπάρχει μάλιστα και οδική αρτηρία, μέσω της περιοχή Μπούρος έως την περιοχή Αγίοι, όπου λόγω της ακαταλληλότητας της δεν χρησιμοποιείται.

Άλλο εξίσου σημαντικό πρόβλημα, μερικών οικισμών, είναι το σύστημα ύδρευσης εξαιτίας τις μερικής έλλειψης υποδομών.Το χωριό Ζαχαριά καθώς και κάποιοι γειτονικοί οικισμοί έχουν το πιο βελτιωμένο σύστημα ύδρευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...