Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Πότε και πώς θα συμψηφίζεται ο ΦΠΑ

Τη δυνατότητα συμψηφισμού σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις των ποσών ΦΠΑ που τους οφείλει το κράτος με αυτόν που οφείλουν οι επιτηδευματίες στο Δημόσιο, δίνει το υπουργείο Οικονομικών.


Πρόκειται για επιστροφές ΦΠΑ που «χρωστούν» υπουργεία, νοσοκομεία, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, ΔΕΚΟ κτλ. σε επαγγελματίες -προμηθευτές. Ως σήμερα ο συμψηφισμός ίσχυε για οφειλές ΦΠΑ από τον στενό δημόσιο τομέα, ενώ με τη νέα διαδικασία επεκτείνεται και καλύπτεται το ευρύτερο Δημόσιο.

Η διαδικασία αυτή θα προβλέπεται σε νομοθετική ρύθμιση που κατά πάσα πιθανότητα θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο-σκούπα που θα κατατεθεί στη Βουλή ίσως και την Πέμπτη.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει ειδική διάταξη για τον τρόπο υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και το βασικότερο για το πώς θα μπορεί να τον πληρώσει ο επιτηδευματίες σε περίπτωση χρεωστικού υπολοίπου.

Ο νέος τρόπος καταβολής του ΦΠΑ θα αφορά φορολογικές περιόδους που ξεκινούν από την 1η Απριλίου 2013 και μετά, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής περιοδικής δήλωσης με την ταυτόχρονη καταβολή ενός συμβολικού ποσού 10 ευρώ. Η εξόφληση του υπόλοιπου ποσού θα μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ εντός 10 ημερών χωρίς καμία προσαύξηση είτε σε 2 δόσεις, η 2η εκ των οποίων θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 2%.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να έχει καταβληθεί εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης και η δεύτερη εντός του επόμενου μηνός.

Σύμφωνα με αυτά που ισχύουν σήμερα, κάθε υπόχρεος σε ΦΠΑ οφείλει, ταυτόχρονα με την υποβολή της χρεωστικής περιοδικής δήλωσης, είτε να καταβάλει εφάπαξ τον οφειλόμενο ΦΠΑ είτε να πληρώσει μια προκαταβολή 40% και το υπόλοιπο 60% σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις, δηλαδή 30% ως το τέλος του επόμενου μήνα και 30% ως το τέλος του μεθεπόμενου μήνα.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει σήμερα είναι ότι οι επιτηδευματίες που δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν τον ΦΠΑ δεν καταβάλλουν ούτε το 40% του οφειλόμενου ΦΠΑ ως προκαταβολή και δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κράτος να μη γνωρίζει τι ΦΠΑ έχει λαμβάνειν και να λειτουργεί ως χωροφύλακας αναζητώντας εκείνους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που γύρισαν την πλάτη στην Εφορία. Σήμερα δίνεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους να συμβιβαστούν καταβάλλοντας, σε 6 μηνιαίες δόσεις, τους βεβαιωθέντες φόρους και τις προσαυξήσεις μειωμένες στα 3/5.
Από τη στιγμή που θα καταργηθεί η υποχρεωτική καταβολή του 40% του οφειλόμενου ΦΠΑ ταυτόχρονα με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης και με τη θέσπιση ενός ελάχιστου καταβλητέου ποσού μόλις 10 ευρώ, αποδεσμεύεται η διαδικασία υποβολής της περιοδικής δήλωσης από τη διαδικασία εξόφλησης του φόρου

πηγή Α.Π.Ε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...