Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Στους καταναλωτές το έλλειμμα των ΑΠΕ


Στους καταναλωτές αναμένεται να καταλήξει με την απελευθέρωση των τιμολογίων μεγάλο μέρος335 εκατ. ευρώ του λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), από τον οποίο εξοφλούνται οι παραγωγοί «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.

από το κόστος για την κάλυψη του ελλείμματος
Όπως μεταδίδει η Ελευθεροτυπία, το ζήτημα επιχειρεί να λύσει νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή.
Στις κυριότερες αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η κατάργηση της χονδρικής τιμής ως μέσου για τον υπολογισμό της εξόφλησης των παραγωγών ΑΠΕ, και το «πάγωμα» των συνδέσεων νέων φωτοβολταϊκών για μονάδες ισχύος περίπου 3.800-4.000 MW έως το τέλος του χρόνου.
Εκτός αυτού αυξάνονται τα τέλη επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών σε 40% και 37% αντίστοιχα για μονάδες άνω και κάτω του 1 MW, οι οποίες εγκαταστάθηκαν μετά τις 12 Νοεμβρίου, ενώ οι παραγωγοί πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά εγγυητική επιστολή για να συνδεθούν με το δίκτυο.
Ωστόσο παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι μετά την απελευθέρωση των τιμολογίων το βάρος του ελλείμματος θα μεταφερθεί είτε στη ΔΕΗ είτε στους καταναλωτές.
Όπως λένε χαρακτηριστικά, με την κατάργηση της χονδρικής τιμής και την αλλαγή της με αυξημένη τιμή, η ΔΕΗ καλείται να αγοράσει ακριβότερα το ρεύμα από τις ΑΠΕ και το κόστος θα περάσει στον καταναλωτή.
Στο μεταξύ, νέο πρόβλημα προέκυψε αυτή την εβδομάδα από τη ραγδαία πτώση της τιμής των δικαιωμάτων για εκπομπές ρύπων, που στη δευτερογενή ευρωπαϊκή αγορά έφτασε τα 2,64 ευρώ.
Τα δικαιώματα αποτελούν βασικό έσοδο των ΑΠΕ μέσω του ειδικού λογαριασμού τους.
Τέλος, σημειώνεται ότι η πρωτοφανής πτώση της ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα κατά 8% στο πρώτο τρίμηνο φέτος, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, διογκώνουν το πρόβλημα, με την προσθήκη ακόμα 1.000 MW φωτοβολταϊκών φέτος, σε μία αγορά που συρρικνώνεται λόγω ύφεσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...