Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Τι μπορούν να κάνουν όσοι έχουν χρήματα στην Κύπρο ή κάνουν συναλλαγές στη Μεγαλόνησο

Χιλιάδες Έλληνες καταθέτες που είχαν μεταφέρει το προηγούμενο διάστημα τις αποταμιεύσεις τους στην Κύπρο βλέπουν σήμερα τα κεφάλαια τους να εγκλωβίζονται στο νησί. Η Κυπριακή Δημοκρατία ζει και κινείται τις τελευταίες μέρες σε καθεστώς μεγάλων περιορισμών σε ότι αφορά την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων.

Παράλληλα το διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου –κατ΄ επιταγή του Eurogroup- κονιορτοποίησε, τον θεμέλιο λίθο του τραπεζικού συστήματος που είναι η διασφάλιση των καταθέσεων.
Οι Έλληνες καταθέτες στρέφονται στις ελληνικές τράπεζες, ζητώντας βοήθεια για να επαναπατρίσουν τα «δεσμευμένα» κεφάλαια τους, όπως γράφει το money-money.gr.
Οι ελληνικές τράπεζες, αναζητούν λύση, ώστε οι Έλληνες που έχουν δάνεια σε μία από τις τρεις κυπριακές τράπεζες (Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική) που απορροφήθηκαν πρόσφατα από την Τράπεζα Πειραιώς, και ταυτόχρονα έχουν κατάθεση σε υποκαταστήματα τους στην Κύπρο, να μπορέσουν να αποπληρώσουν τμήμα τους από τα χρήματα που διατηρούν στο νησί (και είναι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ).
Όπως είναι γνωστό με το διάταγμα του υπουργού Οικονομικών, οι προθεσμιακές καταθέσουν δεν μπορούν να «σπάσουν» και ο καταθέτης να προχωρήσει σε μερική ή ολική ανάληψη τους. Αντίθετα και οι λογαριασμοί προθεσμίας που λήγουν ανανεώνονται αυτομάτως.
Την ίδια ώρα στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου δίνονται απαντήσεις σε μία σειρά εύλογων ερωτημάτων που απασχολούν τόσο τους Κύπριους, όσο και τους Έλληνες καταθέτες.

πηγή http://news.princeoliver.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...