Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Άποψη – Ανάλυση για τις καταθέσεις την Ελλάδα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο



Στην ευρωζώνη, μετά τη δοκιμή του μοντέλου «πληρώνουν  την κρίση στο Νότο οι καταθέτες – μέτοχοι και όχι οι φουσκωμένοι προυπολογισμοί του πλούσιου Βορρά», έχουν σχηματιστεί δύο μέτωπα.

-          Στο  πρώτο, βρίσκονται οι υπάλληλοι του Σόιμπλε και της Μέρκελ , όπως Ο Μπαρνιέ και ο ανεπαρκέστατος για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν  Ντάιλμπλουμ, οι οποίοι  στηρίζουν τη γερμανική άποψη που οδηγεί στην πλήρη επικράτησή της στην ευρωζώνη


-          Στο άλλο μέτωπο, βρίσκονται ο  ευρωπαϊκός  Νότος, ο Ολάντ που …μόλις ξύπνησε και δήλωσε πως «δε θέλω να γίνει η ευρωζώνη αναμορφωτήριο», αμερικάνικης αντίληψης για τις αγορές και το τραπεζικό σύστημα πολιτικοί και φυσικά χώρες που έχουν μεγάλο τραπεζικό τομέα (Λουξεμβούργο)  και  «φιλοξενούν» αφιλοκερδώς μεγάλα  «πακέτα» πλούσιων του πλανήτη. Πακέτα, που κινδυνεύουν να χάσουν από τον ΚΑΝΑΔΑ ή τη ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ που ολοένα και περισσότερο κερδίζουν – και δικαίως – την εμπιστοσύνη των κεφαλαιούχων, πέρα από το «κλασσικό» Λονδίνο και  τις γνωστές χώρες της Άπω Ανατολής.

ΗΔΗ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, πολλές από τις οποίες έπαθαν μεγάλη ζημιά έχοντας στην Κύπρο τα διαθέσιμά τους, η κίνηση που ήδη παρατηρείται είναι η εξής: Ανοίγουν θυγατρική στο Λονδίνο και μεταβιβάζουν εκεί τα διαθέσιμα…

ΤΟ ΠΟΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ  ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ, δεν είναι καθόλου βέβαιο. . Το βέβαιο είναι ότι η έννοια τράπεζα = εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει πλέον στη γηραιά ήπειρο. Και αυτό, αν δεν ανατραπεί, θα έχουμε απίστευτες εκροές κεφαλαίων ιδιωτών και κυρίως επιχειρήσεων, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλη ύφεση!

Πολλοί υποστηρίζουν ότι πριν τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου δεν πρόκειται να εφαρμοστεί το κυπριακό μοντέλο διάσωσης σε καμία άλλη χώρα.

Σε ένα όμως σύστημα όπως αυτό της ευρωζώνης, όπου όλα μοιάζουν με κινούμενη άμμο, κανένας δεν είναι σε θέση να κάνει ασφαλή πρόβλεψη.

 ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑΘΕΤΗΣ – ΤΙ ΚΑΝΩ;

ΚΑΤΑΘΕΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; Μη σας πιάνει πανικός. Η Ελλάδα, μετά και τις συγχωνεύσεις των τραπεζών, κάθε άλλο παρά υπερτροφικό τραπεζικό τομέα έχει. Αλλά και το σύνολο των καταθέσεων, ΥΠΟΛΕΙΠΕΤΑΙ του ΑΕΠ. Θυμίζουμε ότι η Κύπρος είχε 14,5 δις ΑΕΠ και 70 σχεδόν δις καταθέσεις! 

Οι καταθέσεις των Ελλήνων στις ελληνικές τράπεζες είναι  135 δισεκατομμύρια. Το 94% αυτών των λογαριασμών έχουν υπόλοιπα κάτω από 10.000 ευρώ. Το σημαντικό είναι, ότι από αυτούς τους λογαριασμούς,  10χίλιαρο έχει μόλις το 5%, ενώ οι υπόλοιποι έχουν ποσά κάτω από  2000 ευρώ!  Έλληνες με καταθέσεις πάνω  από 100.000 ευρώ είναι μόλις 60.000, που έχουν στην κατοχή τους 110 χιλιάδες βιβλιάρια καταθέσεων. Από αυτούς θα σωθεί η χώρα και θα ελαφρυνθεί η Γερμανία βάζοντάς τους έκτακτο φόρο; Δε υπάρχει περίπτωση.

ΑΚΟΜΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ  στην ευρωζώνη η εφαρμογή του μοντέλου «Κύπρος», ακόμα και αν δεχθούμε πως θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, αυτό θα συμβεί ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ και εφόσον αποφασιστεί πως θα έχουμε ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΠΙΣΤΩΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Αν κουρευτεί τότε το χρέος από το πρώτο δάνειο του μνημονίου κατά 30 δις, δε μπορούμε φυσικά να αποκλείσουμε την περίπτωση να κουρευτούν σε ένα ποσοστό μικρό και οι καταθέσεις, προκειμένου ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ και γενικά των  χωρών που μας δάνεισαν.

ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΑΜΥΝΘΟΥΜΕ;  Απάντηση: Ναι, έχουμε!  Στο μοντέλο «Κύπρος» που υποτίθεται θα εφαρμοστεί και εδώ, Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ και όχι ανά πρόσωπο. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε ένα λογαριασμό 200.000 ευρώ, καλό είναι, για να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας, να τον σπάσουμε στα δύο. Επίσης, αν μια οικογένεια έχει σε 4 ονόματα ένα λογαριασμό 200.000 ευρώ, καλό είναι να τον σπάσει στα 4 ή έστω στα 2 προκειμένου να είναι ήσυχη ότι αν επιβληθεί το μοντέλο «Κύπρος» δε θα την αφορά.

ΠΡΟΣΟΧΗ:  Δεν πρέπει να συγχέουμε την εγγύηση που σήμερα δίνει το ελληνικό Δημόσιο για  καταθέσεις μέχρι 100.000 ανά άτομο με τη «γραμμή άμυνας» που αναφέρεται παραπάνω.  ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΝΕΙ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΧΡΕΟΚΟΠΗΓΣΕΙ ΤΡΑΠΕΖΑ. Καμία εγγύηση δε υπάρχει αν χρεοκοπήσει και το ίδιο το Δημόσιο.

Άρα, αν και εφόσον η Ελλάδα κινδυνέψει, κανένας δε μπορεί να απαγορεύσει σε ένα Eurogroup να επιβάλει έκτακτο φόρο στις καταθέσεις ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ.

Στην περίπτωση δε αυτή, ΟΥΤΕ ΟΙ 100.000 ΕΙΝΑΙ ΦΡΑΓΜΑ. Για τη σωτηρία της χώρας, άρα και για τη σωτηρία των ίδιων των καταθετών από την ολική απώλεια του κεφαλαίου τους, η επιβολή έκτακτου φόρου μπορεί να αφορά οποιοδήποτε ποσό κατάθεσης. Όπως είδαμε στην περίπτωση της Κύπρου, το πρώτο σενάριο ( που ήταν χίλιες φορές καλύτερο όπως αποδείχθηκε) που πέρασε από το EUROGROUP, προέβλεπε έκτακτο φόρο 6,75% σε καταθέσεις από το πρώτο ευρώ.

πηγή Α.Π.Ε



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...