Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Πρωτοβουλία κατοίκων Ν.Καρυστίας: Ήρθε η ώρα η πολιτεία να πράξει το αυτονόητο

Στη δίκη που έγινε στο Ειρηνοδικείο Καρύστου στις 25-2-2014, αθωώθηκαν πανηγυρικά οι 26 κατηγορούμενοι συμπολίτες μας, από την κατηγορία ότι δήθεν επιχείρησαν «να δημιουργήσουν τίτλους επί δημοσίων δασικών εκτάσεων και να καταπατήσουν αυτές».


Στην παραπάνω δίκη ο Δήμαρχος Καρύστου κ. Νίκος Μανώλης και ο Τοπογράφος Μηχανικός κ. Γιώργος Μένεγας, στήριξαν τους κατηγορούμενους καταθέτοντας ως μάρτυρες υπεράσπισης.
Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στους νομικούς μας συμβούλους, που με την μεστή υπεράσπισή τους, βοήθησαν στην αθώωση των 26 συμπολιτών μας και ιδιαιτέρως τον συμπατριώτη μας Δικηγόρο και πρώην βουλευτή Εύβοιας κ. Γιώργο Παπαγεωργίου.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η λύση για την επαναφορά της ηρεμίας στην περιοχή και η αποκατάσταση της κατάφωρης αδικίας σε βάρος των κατοίκων, θα επιτευχθεί με την οριστική λύση του ιδιοκτησιακού προβλήματος της Νότιας Καρυστίας μέσω Νομοθετικής ρύθμισης. Ο δικηγόρος μας, κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, ήδη συνέταξε το νομικό κείμενο της Τροπολογίας, που θα μας οδηγήσει στην τελική δικαίωση των αγώνων μας.

Η πολιτεία γνωρίζει ότι:
1). Σύμφωνα με τη νομολογία του Αρείου Πάγου (ΑΠ 400/2011, ΑΠ 1167), «κατά τη διάταξη του άρθρου 1 του β.δ. της 17-11-1836 "περί ιδιωτικών δασών", σε συνδυασμό προς εκείνες των άρθρων 2 και 3 του ίδιου διατάγματος, αναγνωρίσθηκε η κυριότητα του Δημοσίου επί των εκτάσεων που αποτελούσαν δάση, Προϋπόθεση όμως του τεκμηρίου τούτου, είναι η ύπαρξη δάσους κατά το χρόνο ισχύος του διατάγματος, δηλαδή το έτος 1836 και μέχρι σήμερα». Σύμφωνα λοιπόν με τα άρθρα 1, 2 και 3 του δ/τος της 17-11-1836, απαιτείται να αποδεικνύεται ότι η έκταση αποτελούσε δάσος ή δασική έκταση, κατά την έννοια του νόμου ΑΧΝ/1888, πριν την έναρξη ισχύος του και ότι ο δασικός χαρακτήρας του παρέμεινε κατά τη διαδρομή του χρόνου μέχρι σήμερα. Το βάρος απόδειξης του ισχυρισμού αυτού, δηλαδή ότι ήταν δάσος το 1836, φέρει το δημόσιο κάτι το οποίο δεν κάνει.

2). "... επί μνείας των ορίων και της εκτάσεως του πωληθέντος, ο των μέτρων προσδιορισμός θεωρείται τυχαίος ...", δηλαδή, Όταν η πώληση γίνει καθ' όρια και μέτρα υπερισχύει ο καθ' όρια προσδιορισμός, ενώ ο κατά μέτρα προσδιορισμός θεωρείται τυχαίος (ΑΠ 899/2009 ΝοΒ 2009, 2179, ΑΠ 207/2002, ΑΠ 835/1973, ΑΠ 29/1973 κ.ά.).

Για τους παραπάνω λόγους η πολιτεία έχει υποχρέωση να αναθεωρήσει την στάση της και να επανορθώσει το μεγάλο της λάθος σε βάρος της Νότιας Καρυστίας διαμορφώνοντας συνθήκες σεβασμού των κατοίκων και του τόπου. Μην ξεχνάμε ότι οι εκτάσεις είναι ιδιωτικές, για τις οποίες οι ιδιοκτήτες κατέχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας με κληρονομική συνέχεια τουλάχιστον εκατόν εξήντα και πλέον ετών που στην πλειοψηφία τους χρονολογούνται προ του έτους 1885, με αποτέλεσμα να αντλούνται σαφή δικαιώματα νομής και κυριότητας. Απαιτούμε την διατήρηση της ταυτότητάς του τόπου και τη διασφάλιση των νόμιμων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων μας.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αποκατασταθεί η νομιμότητα, ως προς την εγκυρότητα των συμβολαίων μας, ότι οι φορείς του κράτους θα αναγνωρίσουν το πρόβλημα της περιοχής, θα πράξουν τα αυτονόητα, δικαιώνοντας  τους νόμιμους ιδιοκτήτες της γης, ώστε το ίδιο το κράτος να προετοιμάσει τις υποδομές για κλίμα εμπιστοσύνης και ειρήνης στην περιοχή.
Παρακάτω σας κοινοποιούμε με αρ. 85/2014 απόσπασμα του Μονομελούς Καρύστου, που  έχουμε στα χέρια μας, που κηρύσσει αθώους τους 26 συμπολίτες μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε σχετικό στο e-mail μας (pkenotiaskaristias@gmail.com)

Για τους κατοίκους – ιδιοκτήτες
Με εκτίμηση


Μαρία Γκάγκωση
Πρωτοβουλία Κατοίκων Νότιας Καρυστίας Ευβοίας
Καφηρέας-Κάρυστος-Μαρμάρι-Στύρα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...