Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Συνδυασμός «Αλλιώς» : Δελτίο τύπου σχετικά με την ομιλία στο Μαρμάρι (βίντεο)


 Ευχαριστούμε πολύ όλους τους πολίτες που μας τίμησαν με την παρουσία τους χθες στην ανοιχτή συγκέντρωση – ομιλία της Συμμετοχικής Δημοτικής Κίνησης Αλλιώς!
στο Μαρμάρι. Ευελπιστούμε ότι και στις επόμενες συγκεντρώσεις οι πολίτες θα στηρίξουν την προσπάθεια που κάνουμε με στόχο την ανατροπή στις Δημοτικές Εκλογές στις 18 Μάη.

 Παραθέτουμε τμήματα της ομιλίας του επικεφαλής Ισίδωρου Παπαλυμπέρη. Μεταξύ άλλων και ειδικά για την περιοχή του Μαρμαρίου τόνισε:
[...[Συνδημότισσες και συνδημότες, καλημέρα
Ένας ακόμα πολιτικάντης, απ` αυτούς που χρόνια τώρα, έρχονται πριν τις εκλογές στέκετε μπροστά σας.
Γνωρίζω πολύ καλά όλα σας τα προβλήματα και έχω τις λύσεις για όλα.
Άλλωστε όλοι εσείς ξέρετε ότι κάθε τέσσερα χρόνια, σας τα λύνουμε όλα!
Για εσάς εδώ στο Μαρμάρι λοιπόν σας υπόσχομαι ότι θα σας φτιάξω γήπεδο, θα σας ασφαλτοστρώσω όλους τους δρόμους και πολλά άλλα.
Επίσης, να σας πω ότι την επομένη των εκλογών, το χρόνιο ζήτημα της επέκτασης του σχεδίου πόλης θα έχει επιλυθεί.
Όπως, οφείλετε να γνωρίζετε ότι το καλοκαίρι, μετά τις εκλογές, η πολυθρύλητη τουριστική ανάπτυξη θα είναι γεγονός.
Τέλος, οφείλετε να γνωρίζετε πως τα ξέρω όλα. Ότι σας απασχολεί, ακόμα και το πιο κρυφό σας, ατομικό ζήτημα, θα σας το επιλύσω άμεσα.
Σε πρώτη φάση με ένα παρατεταμένο χτύπημα στην πλάτη και στη συνέχεια με τη διαβεβαίωση ότι θα ασχοληθώ άμεσα με το ζήτημα σας!
Μετά λοιπόν απ` αυτές τις ρητές και κατηγορηματικές μου δεσμεύσεις, μπορείτε να επιστρέψετε στα σπίτια σας, είτε αυτά ανήκουν σε εσάς είτε στις τράπεζες, είτε έχετε καταφέρει να πληρώσετε το ρεύμα σας, είτε όχι, και να απολαύσετε ένα ακόμα Κυριακάτικο μεσημέρι, δίχως καμία ανησυχία για το μέλλον, το δικό σας και των παιδιών σας.
Φίλες και φίλοι… ας σοβαρευτούμε.
[...]Επιτέλους, σ` αυτόν τον τόπο ας αποφασίσουμε να κάνουμε τις υπερβάσεις που απαιτούνται.
Υπέρβαση πρώτη: Ας ομολογήσουμε ότι ο αυριανός Δήμαρχος δε μπορεί να μας λύσει όλα μας τα προβλήματα.
Υπέρβαση δεύτερη: Ας σταματήσουν οι εκλογές να αποτελούν ευκαιρία για πολιτικάντηδες και αετονύχηδες που μας θεωρούν πρόβατα τα οποία μπορούν να ξεγελούν, φορώντας τα κουστούμια τους και τις γραβάτες τους και υποσχόμενοι λύσεις για όλα.
Υπέρβαση τρίτη: Ας αποφασίσουμε όλοι μας ότι η λύση δεν θα βρεθεί μέσα απ` τα «κονέ» του μελλοντικού Δήμαρχου και τις γνωριμίες του στα Υπουργεία και τους υψηλά ιστάμενους που είναι φίλοι του και εξαιτίας αυτού του γεγονότος θα τον βοηθήσουν να μας κάνει όλους πλούσιους.
[...] Δεύτερος λόγος: Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι εκλογές μέχρι σήμερα.
Θεωρούμε ότι οι εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να συμμετέχουν σ` αυτές, ώστε να εξασφαλίζετε η πολυφωνία. Μόνο όταν κατατίθενται πολλές και διαφορετικές απόψεις είναι δυνατόν να δημιουργηθεί η απαραίτητη σύνθεση, που αποτελεί πάντα παράγοντα προώθησης ενός τόπου. Φαίνεται ότι κάποιοι στον τόπο μας θεωρούν αποκλειστικά δικό τους δικαίωμα τη συμμετοχή στα κοινά. Βασικός στόχος αυτής της προσπάθειας, που ξεκίνησε μερικούς μήνες τώρα, είναι η ανανέωση του πολιτικού δυναμικού της περιοχής. Επιδίωξη μας ήταν και παραμένει, να κινητοποιήσουμε άλλους ανθρώπους να συμμετέχουν στα του Δήμου μας.
Φίλες και φίλοι,
Στους περισσότερους από εσάς έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι η πολιτική είναι κάτι ξένο προς εσάς, ένα παιχνίδι «βρόμικο» και «περίεργο», υποκινούμενο από «σκοτεινά» συμφέροντα, στο οποίο εσείς δεν έχετε καμία θέση.
Η αλήθεια είναι, ότι έτσι όπως γίνονται οι εκλογές μέχρι σήμερα, η άποψη σας αυτή δεν απέχει και πολλή απ` την πραγματικότητα.
Μέχρι σήμερα, στην πορεία προς τις εκλογές που έχουμε διανύσει απ` το Σεπτέμβρη, βρήκαμε μπροστά μας περίεργες, αν μη τι άλλο, συμπεριφορές. Βρήκαμε ανθρώπους να προσπαθούν να αποτρέψουν, με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο, συμπολίτες μας να συμμετέχουν. Συναντήσαμε το ρουσφέτι και την υπόσχεση της ατομικής εξυπηρέτησης. Βρεθήκαμε απέναντι σε ανθρώπους που εξαντλούν τον πολιτικό τους λόγο σε φράσεις του τύπου «μην ανακατεύεσαι εσύ και μετά τις εκλογές θα τα βρούμε…» ή «τι θες εσύ και μπλέκεις σε τέτοια πράγματα». Και βέβαια, βρεθήκαμε αντιμέτωποι, δυστυχώς συχνά, με προσωπικές πιέσεις και ανθρώπους που εμπλέκουν το δικαίωμα που έχει ο καθένας από εμάς να συμμετέχει στα κοινά, με το δικαίωμα του στην εργασία.
Αυτές οι πρακτικές ανήκουν στο παρελθόν.
Σε εκείνο το παρελθόν που μας έφτασε μέχρι εδώ και αναμφίβολα δε μπορεί να επιτρέψουμε τη συνέχιση του. Αποφασίσαμε να σταθούμε σθεναρά απέναντι σ` αυτές τις πρακτικές και να περιφρουρήσουμε το δικαίωμα ΟΛΩΝ να εκφράζουν ελεύθερα της άποψη τους, δίχως φόβο, απειλές και τρομοκρατία.
[...]Σήμερα, εδώ στο Μαρμάρι, θα ήθελα να σταθούμε κυρίως στο ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Του τρόπου δηλαδή, που οραματιζόμαστε εμείς ότι μπορούμε να επιτύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας του τόπου μας. Πολλά χρόνια τώρα, ακούμε στείρες κουβέντες για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Μια ανάπτυξη που κινδυνεύει να γίνει τελικά θρύλος, καθώς όλο γι` αυτήν ακούμε, αλλά δεν τη βλέπουμε.
Ζούμε σε ένα τόπο ευλογημένο. Σε ένα τόπο που έχει την ευτυχία να βρίσκετε ένα βήμα από την πρωτεύουσα, τα κύρια λιμάνια της χώρας και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της.
Φέτος στη χώρα μας ήρθαν περισσότεροι από 17εκ τουρίστες.
Πόσους απ` αυτούς είδατε στον τόπο μας;
Πόσους απ` αυτούς εξυπηρετήσαμε στα μαγαζιά μας;
Το μόνο το οποίο βλέπουμε, όλα αυτά τα χρόνια είναι αποσπασματικές και πολυδάπανες, συχνά, μεμονωμένες ενέργειες, που όπως είναι φυσικό δεν μπορούν να επιφέρουν κανένα αποτέλεσμα.
Για εμάς υπάρχει ένα και μοναδικό μοντέλο στο οποίο οφείλουμε να βασιστούμε, ώστε να επιδιώξουμε την έξοδο από την οικονομική απομόνωση του τόπου μας. Αυτό δεν είναι άλλο απ` τη διερεύνηση και ανάπτυξη κάθε μορφής τουρισμού, διασυνδεδεμένης με την ντόπια παραγωγή.
Σκοπός μας είναι ο Τουρισμός να γίνει πρωταγωνιστής στην Οικονομική Ανάπτυξη της Περιοχής. Στοχεύουμε στην αύξηση της τουριστικής κίνησης όχι μόνο για την επιμήκυνση της τουριστικής καλοκαιρινής περιόδου, αλλά για να έχουμε επισκέπτες όλο το χρόνο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την εκμετάλλευση κάθε πόρου και συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής μας, ώστε να αναπτύξουμε όλες τις δυνατές μορφές τουρισμού. Στόχος μας, η διασύνδεση του τουρισμού με την ντόπια παραγωγή και η ανάπτυξη όλων των επαγγελμάτων μέσω της τουριστικής δραστηριότητας.
Η δραστηριοποίηση του Δήμου για την επίτευξη αυτών των στόχων θα γίνει με βάση ένα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, που στηρίζεται στο δίπτυχο:
ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ
ΠΡΟΩΘΗΣΗ & ΠΡΟΒΟΛΗ

Συντάσσουμε επιτέλους μια ολοκληρωμένη μελέτη για την ανάδειξη των τουριστικών πόρων της περιοχής. Στη συνέχεια, συνδέουμε τα πλεονεκτήματα που έχουν εντοπιστεί από την μελέτη ανάδειξης με την αντίστοιχη αγορά, μέσω ενός προγράμματος προώθησης και προβολής. Δηλαδή, εντοπίζουμε τι προσφέρουμε ως περιοχή και ποιοι άνθρωποι ενδιαφέρονται για αυτό. Σε αυτούς στρέφουμε την διαφήμιση μας και τους κάνουμε τελικά επισκέπτες μας.
Μέχρι σήμερα, τα προγράμματα των συνδυασμών είναι απλές εκθέσεις ιδεών και μεγαλοστομίες για δήθεν έργα που εξυπηρετούν την τουριστική ανάδειξη. Πρέπει να αποφύγουμε αυτό που μέχρι τώρα συμβαίνει, δηλαδή τις αναποτελεσματικές, τμηματικές, αποσπασματικές, ασύνδετες και πολυδάπανες ενέργειες.
Για την υλοποίηση του παραπάνω Στρατηγικού Πλάνου, προσλαμβάνεται ειδικός σύμβουλος για θέματα τουρισμού, στη θέση του ενός εκ των δύο συμβούλων που προβλέπεται από τον «Καλλικράτη» και στρέφουμε δημοτικούς, δημόσιους, ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους στην επίτευξη των παραπάνω στόχων.
Ειδικά για την περιοχή του Μαρμαρίου, πεποίθηση μας είναι ότι πρέπει να στοχεύσουμε στα ακόλουθα:
- Την ανάπτυξη του τουρισμού που έχει σχέση με τα θαλάσσια σπορ. Ήδη κάτι τέτοιο συμβαίνει.
- Την τουριστική εκμετάλλευση του νησιωτικού συμπλέγματος των πεταλιών.
- Την αξιοποίηση και ανάδειξη ολόκληρης της ακτογραμμής, με τις υπέροχες παραλίες της, όπως αυτή του Λυκορέματος.
- Τέλος, συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής αποτελούν τα ορεινά χωρία του παλιού Δήμου Μαρμαρίου. Καμία τουριστική ανάπτυξη του Μαρμαρίου δε μπορεί να επιτευχθεί δίχως την ανάδειξη προορισμών όπως ο Άγιος Δημήτρης, οι Καλλιανοί ή το Γιαννίτσι.

Για την ίδια την πόλη του Μαρμαρίου, άμεσης προτεραιότητας ενέργειες είναι:
- Η διενέργεια κυκλοφοριακής μελέτης που θα αναδείξει πιθανές πεζοδρομήσεις. Στόχος μας η δημιουργία μίας πόλης φιλικής στον επισκέπτη.
- Η διαμόρφωση και ο εξωραϊσμός της παραλιακής οδού.
- Η δημιουργία ενός χώρου προβολής της περιοχής και των τοπικών προϊόντων της στο χώρο του λιμανιού.
- Η διαμόρφωση και η φωταγώγηση της εισόδου του Μαρμαρίου. Σήμερα, μπαίνοντας κανείς απ` τη Χαλκίδα στο Μαρμάρι, έχει την αίσθηση της πλήρους εγκατάλειψης.
- Το ίδιο ισχύει και για την έξοδο απ` το Μαρμάρι προς την Κάρυστο.

Φίλες και φίλοι,
Φυσικά και είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση του βιολογικού του Μαρμαρίου, που επιτέλους μετά από χρόνια παλινωδιών και καθυστερήσεων ξεκίνησε.
Είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσαν να έχουν εξευρεθεί καλύτερες λύσεις για την εγκατάσταση του. Όμως αυτό είναι ένα ακόμα τετελεσμένο γεγονός που αφήνει πίσω της η Δημαρχία Μανώλη.
Αυτό στο οποίο οφείλουμε, ως μελλοντική Δημοτική αρχή, να ρίξουμε όλο το βάρος μας, είναι η ολοκλήρωση του έργου και η τήρηση των κανόνων λειτουργίας του βιολογικού με στόχο τη μηδενική επίπτωση προς το περιβάλλον, τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες μας.
Κλείνοντας με τον τουρισμό να σας αναφέρω και μια πρωτότυπη ιδέα που ίσως σας ξενίσει αλλά εγώ πιστεύω πολύ σ` αυτή.
Έχετε ίσως ακούσει για το δρόμο του κρασιού και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες σε άλλους τόπους. Εμείς στην περιοχή μας έχουμε μια ιστορική δραστηριότητα στο βάθος των αιώνων που συνεχίζετε ως σήμερα, αυτή των λατομείων με τα μάρμαρα και τις περίφημες πλάκες Καρύστου. Προτείνουμε λοιπόν το ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ.
Μια προσπάθεια ανάδειξης αυτής ακριβώς της ιστορικότητας της λατομικής δραστηριότητας στον τόπο μας και τη μετατροπή της σε τουριστικό προϊόν! Μια διαδρομή με αφετηρία τα Ρωμαϊκά μάρμαρα, στα απομεινάρια των λατομείων του παρελθόντος και κατάληξη στα σύγχρονα λατομία της εποχής μας.
Μ` αυτό τον τρόπο θα επιτύχουμε τη διασύνδεση της λατομικής δραστηριότητας με τον τουρισμό να θα φέρουμε τους λατόμους σε επαφή με πιθανούς νέους πελάτες.
Φυσικά, για τα λατομία και την λειτουργία τους, πρέπει άμεσα να διεκδικούμε την αδειοδότηση τους, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν, με σεβασμό στο περιβάλλον, και να στραφούν προς νέες αγορές του εξωτερικού. Αυτή η τόσο σημαντική οικονομική δραστηριότητα πρέπει να συνεχιστεί, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των καιρών, με νέα ώθηση, σε νέες αγορές, ώστε να συνεχίσει να παίζει το ρόλο της στην τοπική οικονομία.
Θα κλείσω αυτή την αναφορά στην οικονομική ανάπτυξη που οραματιζόμαστε για τον τόπο μας, με ένα τομέα με τον οποίο ασχολούνται πολλοί συμπολίτες μας και εμείς θεωρούμε ότι αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τον τόπο μας, και την ανάπτυξή του.
Η κτηνοτροφία, που στην περιοχή μας βοήθησε μέχρι σήμερα πολλούς από εμάς να ζήσουμε, έχει τώρα μαραζώσει. Πρέπει να οργανωθεί με σύγχρονους τρόπους, με ένα άλλο μοντέλο, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει δεκάδες νέες θέσεις εργασίας.
Δράσεις που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε προς αυτή την κατεύθυνση με τη βοήθεια του Δήμου:
Να κινηθεί η διαδικασία ώστε το κατσίκι και τα τυροκομικά προϊόντα της περιοχής μας να χαρακτηριστούν «Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης». Με τον τρόπο αυτό θα επιτύχουμε τη δημιουργία μιας ισχυρής ταυτότητας προϊόντος, με αποκλειστικά τοπικά χαρακτηριστικά.
Ακόμα, να βοηθήσουμε στην ίδρυση και λειτουργία ενός συνεταιρισμού γάλακτος. Εννοούμε μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, στην οποία θα μπορεί να είναι μεριδιούχος και ο Δήμος.
Στόχος και η ίδρυση τυροκομείου, το οποίο θα λειτουργεί και με ατομικές αίθουσες τυροκόμισης, για όσους παραγωγούς το επιθυμούν.
Τα εξαιρετικά κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής μας μπορούν, άμεσα, να αποτελέσουν κίνητρο για την ανάπτυξη Τουρισμού Γευσιγνωσίας.
[...]Λίγο πριν τελειώσω αυτή την παρέμβαση θέλω, για μία ακόμα φορά να δώσω απάντηση σε ένα ψευτοδίλημμα που συχνά συναντάω μιλώντας με πολλούς συμπολίτες μας.
Κι αυτό γιατί δεν θέλω να αφήνουμε αναπάντητο κανένα ερώτημα, ακόμα και αν αυτό είναι «φυτευτό» στην κοινωνία από διάφορους που θεωρούν τους εαυτούς τους «πονηρούς».
Με ρωτούν λοιπόν πολλοί, τι θα κάνουμε τη δεύτερη Κυριακή αν έρθουμε τρίτοι.
Δύο ξεκάθαρες λοιπόν τοποθετήσεις για να τελειώνουμε μ` αυτό το ζήτημα οριστικά:
Θεωρούμε ότι Μανώλης και Ραβιόλος είναι το ΠΑΛΙΟ.
Είναι αυτό που οι πολίτες στις 18 Μαΐου θα αποφασίσουν να αφήσουν οριστικά πίσω τους.
Τις εκλογές θα τις κερδίσουμε εμείς!
Ξεκάθαρα και για τελευταία φορά! Αν η πεποίθηση μας αυτή δεν εκφραστεί στις κάλπες και τελικά ο συνδυασμός μας είναι τρίτος, η μάχη για εμάς δε σταμάτα,
αλλάζει επίπεδο και μετατρέπετε σε μάχη ενάντια σε όλες αυτές τις αντιλήψεις που θεωρούν τους ανθρώπους άβουλα ανθρωπάκια που άγονται και φέρονται, που περιμένουν εμένα να τους πω τι θα ψηφίσουν, λες και δεν έχουν άποψη οι ίδιοι.
Μην τους επιτρέπετε να σας θεωρούν κατώτερους απ` αυτούς.
Μην τους επιτρέπετε να σας θεωρούν κουκιά μέσα στα σακούλια τους.
Αν εμείς δεν είμαστε στη δεύτερη Κυριακή, όλοι σας, με εμένα πρώτο είμαστε ελεύθεροι να αποφασίσουμε ότι θέλουμε.
Κανείς από εμάς δεν θεωρεί ότι πρέπει να σας δώσει εντολή και δεν θα το κάνει!
Κανείς από εμάς δεν θα μπει σε κανενός είδους διάλογο ή αλισβερίσι με καμία άλλη παράταξη!
Όλοι οι ψηφοφόροι τους Αλλιώς την πρώτη Κυριακή, θα είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν ο καθένας μόνος του!
Είμαστε όμως βέβαιοι ότι ο κόσμος θα μας στείλει στη δεύτερη Κυριακή και
τις εκλογές θα τις κερδίσουμε εμείς!
Τέλος, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Κίνησης "Αλλιώς" για την διεξαγωγή μιας ανοιχτής δημόσιας συζήτησης:
[...]Κλείνοντας θέλω να αναφερθώ σε μία πρωτοβουλία που πήραμε στις 5 Μαρτίου.
Αποφασίσαμε ότι δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε από τους συμπολίτες μας και προτείναμε τη διενέργεια μιας δημόσιας συζήτησης μεταξύ των υποψηφίων, στην οποία οι πολίτες θα είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν και να καταθέσουν τα ερωτήματα τους και τις παρατηρήσεις τους. Μετά απ` αυτή την πρόταση ακολούθησε ένας πραγματικός χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων, με κορώνες για την πραγματοποίηση όχι μόνο μίας τέτοιας εκδήλωσης αλλά τεσσάρων και δεκατεσσάρων! Επιδιώξαμε έναν ειλικρινή διάλογο ανάμεσα στις παρατάξεις ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες αυτών των συναντήσεων.
Αποτέλεσμα ήταν, η αντιπολίτευση να μη δεχθεί να γίνουν αυτές οι συζητήσεις και αντιπρότεινε μία αποστειρωμένη διαδικασία, χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών, σε ένα κλειστό δωμάτιο και την αναμετάδοση της μόνο από το internet.
Στη συνέχεια, και με πρόφαση τη στάση της αντιπολίτευσης, η συμπολίτευση αποφάσισε να αποσυρθεί και να διοργανώσει εκδηλώσεις μόνη της, χωρίς τη συμμετοχή άλλων παρατάξεων.
Δίχως να θέλω να οξύνω τα πνεύματα και θεωρώντας εξαιρετικά χρήσιμο τον πραγματικό διάλογο με τους πολίτες, επαναφέρω σήμερα την πρόταση αυτή.
Καλώ τους υπόλοιπους υποψηφίους σε μια ανοικτή συζήτηση, σε χώρο και χρόνο που θα επιλέξουν, ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να δουν και να ακούσουν όλους μας, ώστε να κρίνουν και να αποφασίσουν!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...