Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

25η Μαρτίου : Το Έθνος του 1821 ήταν το ίδιο με εκείνο του 1453

Η Ελλάδα αποτέλεσε μια χώρα  με ολιγάριθμο πληθυσμό από αρχαιοτάτων χρονών, ενώ στις συγκρούσεις όπου κλήθηκε να αντιμετωπίσει αυτοκρατορίες- που επιβουλεύονταν αυτή τη μικρή γωνιά του πλανήτη-υπήρξε πάντοτε πρωταγωνιστής σε νικηφόρους αγώνες.
Η τεσσάρων αιώνων σκλαβιά του Ελληνισμού, η παρείσδυση ξένων πληθυσμών που συντελέσθηκε κατά τους ήδη προηγουμένους αιώνας είχε ως αποτέλεσμα την αλλοίωση του πληθυσμού όσο αφορά των ηπειρωτικό κορμό της χώρας.


Ο ιστορικός Κ. Παπαρηγόπουλος όσο αφορά την εθνολογική κατάσταση της Ελλάδας από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης ως την Επανάσταση του 21’ αναφέρει χαρακτηριστικά ««Το Έθνος του 1821 υπήρξεν αυτό το Έθνος του 1453˙ ηθικώς, διανοητικώς και αριθμητικώς υπέστη αλλοιώσεις˙ εθνολογικώς ουδεμίαν»

Η αλλοίωση αφορούσε το ηθικό, εκπαιδευτικό και αριθμητικό μέρος του πληθυσμού , αιτία αποτέλεσε η έλλειψη εκπαίδευσης, η ανέχεια ,η φτώχια , οι κακουχίες, το παιδομάζωμα και διαφορές δυσχερές που επέβαλαν οι τούρκοι την περίοδο εκείνη επέφεραν τις παραπάνω αλλοιώσεις και μεταβολές επί του συνόλου των Ελλήνων ή Ρωμιών όπως ονομάζονταν , αλλά εθνολογικά παρέμεινε η ίδια «πάστα» ανθρώπων που υπήρξε πριν την Άλωση συνεχίζοντας την ίδια πορεία με κυρία χαρακτηριστικά την προσήλωση στην  Ορθόδοξη Εκκλησία και την χρήση της Ελληνικής γλώσσας , άλλωστε όλα τα τραγούδια που διηγούνταν τη ζωή των κλεφτών ήταν γραμμένα στη μητρική γλώσσα των Ελλήνων.

Η διατήρηση των παραπάνω στοιχείων όπου συνέθεσαν την ταυτότητα και τη φυσιογνωμία του Ελληνισμού διατήρησαν άσβεστο το πόθο της ελευθερία στην διάρκεια 400 χρόνων ενώ τα προεπαναστατικά κινήματα επιτυχημένα ή μη προλείαναν τον δρόμο για την μεγάλη παλιγγενεσία του 1821 όπου η μικρή γωνιά Ελλάδα απέκτησε εδαφική αλλά και κρατική υπόσταση. Η Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε μοναδικό γεγονός στην παγκόσμια ιστορία, καθότι αποτέλεσε ένα γνήσιο πόθο των σκλαβωμένων Ελλήνων, λαχτάρα μέσα από τα σπλάχνα των Ρωμιών, όπου οραματιστήκαν ένα έθνος  ελεύθερο χτισμένο πάνω σε πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά.

Στις 25 Μαρτίου του 21 απελευθερώθηκε ένα κομμάτι του Ελληνισμού, κάποιοι  αναφέρουν ότι η Ελληνική Επανάσταση τελεί σε αναστολή… όνειρο; Πραγματικότητα; ο χρόνος και η ιστορία θα το δείξει.

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...