Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

1821: Η τρόικα του τότε και σήμερα και οι χάρτες που αλλάζουν


Η ιστορία τις περισσότερες φορές επαναλαμβάνεται με τέτοια ομοιότητα που τα γεγονότα , οι συγκυρίες και οι πολλές συνθήκες μοιάζουν τόσο πολύ θαρρείς και δεν πέρασε μια μέρα και ο χρόνος παίζει απλά τα δικά του παιχνίδια. 19ος αιώνας θεσμοί , οργανισμοί της  εποχής εκείνης έπρατταν ότι ήταν δυνατόν εναντίων της Ελλάδας ,άλλωστε ένας συνασπισμός κρατών υπήρχε και τότε μια ενωμένη Ευρώπη με τα κυρίαρχα κράτη ως ελίτ και τα υπόλοιπα να βρίσκονται σε συνθήκες εξαθλίωσης.


Τότε και τώρα
Βρισκόμαστε στο 1833 , ο Ιωάννης Καποδίστριας έχει δολοφονηθεί πριν δυο χρόνια, την εξουσία έχει αναλάβει η λεγόμενη αντιβασιλεία όπου απαρτίζονταν από τους Άρμανσπεργκ, Μάουρερ και Έιντεκ μια άτυπη τρόικα του εσωτερικού της εποχής (να σημειωθεί ότι τα μελή της ήταν όλα γερμανικής καταγωγής). Τρόικα του εξωτερικού οι χώρες μέλη της «ιεράς» συμμαχίας Αυστριακή Αυτοκρατορία, Βασίλειο της Πρωσίας, Ρωσική Αυτοκρατορία, , σχέδιο τους κυρίως των δυτικών χωρών με κέντρο αποφάσεων την Βιέννη η επιβολή στο εσωτερικά ζητήματα και αποδόμηση της Ελλάδας, μετατρέποντας την σε προτεκτοράτο των δικών τους συμφερόντων. Η ιστορία πάνω κάτω η ιδία δάνεια, χρεοκοπίες  ενώ οι πολιτικοί εδώ  ακολουθούσαν τη γραμμή όπου υποδείκνυαν οι πρεσβείες των εξωτερικών παραγόντων.

Στην εποχή μας
Στην εποχή μας όπου ήδη υπάρχουν διάφοροι οργανισμοί και συνασπισμοί κρατών, και διάφορα θεσμικά όργανα είναι πλέον κάτι δεδομένο τα τελευταία χρόνια στην καθημερινότητα μας, Η λέξη τρόικα έχει γίνει πλέον η δημοφιλέστερη –με αρνητικό πρόσημο-για τους Έλληνες από το 2010 και έπειτα, παράλληλα ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ξένα Μ.Μ.Ε βάλουν κατά τις χώρας μας. Διαρκώς ζητιάνε μεταρρυθμίσεις εις βάρος του λαού, νέα μέτρα και ότι οι ήδη κόποι απλά δεν έχουν  φέρει αποτέλεσμα . Τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου απλά διαρκώς εξαγγέλλουν και κάνουν δηλώσεις χωρίς αντίκρισμα , υποσχέσεις ψεύτικες κτλ ουσιαστικά υπάρχει κάτι σαν σιωπηρή συμφωνία όπου κάθε κυβέρνηση εκλεγμένη ή μη θα ψηφίσει απλά ένα νέο μνημόνιο, ενώ ο εκάστοτε πρωθυπουργός θα έχει μέσο ορό θητείας δυο χρόνια, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα όταν οι ψήφοι επαρκούν για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου αναπτύσσουν τις θεωρίες τους ως αντιπολίτευση ενώ όταν αναλάβουν την εξουσία θα κάνουν τα ιδία.

Χάρτες αλλαγή
Μέσα σε αυτήν την διάρκεια 180 και πλεον περίπου χρόνων , οι πρωταγωνιστές στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι σχεδόν ίδιοι, διάφορα σε κάποια ονόματα και στην σύσταση νέων οργανισμών. Η επεκτατική πολιτική, οι πόλεμοι αλλά και η επιβολή μέτρων μέσω δοτών κυβερνήσεων είναι χαρακτηριστικό της νεότερης ιστορίας, ενώ παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αλλαγές στον χάρτη , όπου χώρες εξαφανίζονται, συρρικνώνονται, αλλάζουν ενώ άλλες εμφανίζονται. Αγγλία όπου ήταν μια αποικιοκρατική αυτοκρατορία περιορίστηκε στα Βρετανικά νησιά,, η Αυστροουγγαρία πλέων δεν υφίσταται, στην εποχή μας υπήρξε η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, διχοτόμηση Ουκρανίας χώρες μέσα στην Ευρώπη  καθώς και στη Γεωργία (Αμπχαζία, Οσσετία). Ενώ ακομα οργανισμοί όπως ιερά συμμαχία και Λατινική Νομισματική Ένωση πέρασαν στην λήθη της ιστορίας, όπου σήμερα είναι σχεδόν άγνωστες.

Η χώρα μας πριν το 1821 ήταν μία επιμέρους επαρχία μιας απέραντης αυτοκρατορίας, μετά την επανάσταση του 21 εμφανίστηκε ως κρατική οντότητα στο προσκήνιο αφήνοντας κατάπληκτους τους ευρωπαίους όπου για 400 χρόνια δεν έπραξαν τίποτα για τους σκλαβωμένους Έλληνες . Η Ελληνική Επανάσταση σηματοδότησε το τέλος μιας συμμαχίας που πολεμούσε οποιοδήποτε μορφή ελευθερίας των καταπιεσμένων λαών, ενώ σταδιακά η Τουρκία εκτοπίστηκε από την Βαλκανική και κατά συνέπια από την Ευρώπη.

Το Έθνος των Ελλήνων υπήρχε στην διαδρομή των τεσσάρων αιώνων.

Η ιστορία έδειξε ότι σύνορα, κράτη, πολιτεύματα, νομίσματα και συντάγματα ανά χρονικές περιόδους αλλάζουν, ακόμα και το Έθνος των Ελλήνων όχι μόνο όσοι κατοικούν εδώ αλλά και εκείνων που ζουν σε Ελληνικές περιοχές όπου στην παρούσα χρονική περίοδο είναι σε άλλη επικράτεια, κάποια μέρα να υφίσταται ενωμένο , με μια σημαία, ένα σύνταγμα, ένα στρατό, ένα εθνόσημο.

Χρόνια πολλά σε όλους του Έλληνες!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...