Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Φωτογραφία της ημέρας –νότια στο χωριό Ευαγγελισμός

Μια εκκλησία όπου δεσπόζει στο χωριό Ευαγγελισμός, και βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του οικισμού στη συνοικία  «κλήδες» αποτελεί από τους παλαιότερους ναούς όπου είχε χτισθεί
από τους κατοίκους, πιθανώς από τα τέλη ή μέσα του 19ου αιώνα, ενώ ο σημερινός κτίστηκε πάνω στα ίχνη του παλαιότερου κάπου το 1967.

Αποτελεί μονόκλιτη βασιλική, ενώ το ξύλινο τέμπλο καθώς και οι εικόνες –όπου αναγράφονται η ημερομηνίες- είναι την περίοδο 1967,επίσης υπάρχουν δυο παλαιότερες εικόνες πιθανώς έργα από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και ήσαν στο τέμπλο του παλαιότερου ναού, η μια απεικονίζει το Χριστό και η δεύτερη την Υπεραγία Θεοτόκο.

Η παράδοση να τελούνται βαπτίσεις ή διάφορες άλλες ακολουθίες στα σπίτια των κατοίκων είχε μεταφερθεί πλέον στου κατά τόπους ναούς, στο συγκεκριμένο ναό σύμφωνα με μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό είχαν τελεσθεί βαφτίσεις από τα μέσα του 1950 ενώ μέχρι και πριν μερικά χρόνια τελούνταν  Θ.Λειτουργία την ημέρα της γιορτής. Αξίζει να σημειωθεί ότι γινόταν και πανηγύρι στο χωριό ενώ πολλοί κάτοικοι φέρουν το όνομα Γεώργιος.

Όσο αφορά τη συγκεκριμένη γιορτή καθώς και τους κατοίκους εκεί κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ο Σαράντος Καργάκος αναφέρει σχετικά στο βιβλίο του (ΑΛΒΑΝΟΙ, ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ Μελέτες, Β’ έκδοση, σελ.123): «Οι Καβοντορίτες ήσαν χριστιανοί που εξισλαμίσθηκαν μετά την κατάληψη της Εύβοιας από τους Τούρκους το 1470. Ο εξισλαμισμός τους ήταν εικονικός. Δεν ακολουθούσαν τις λατρευτικές συνήθειες των μουσουλμάνων, νυμφεύονταν Ελληνίδες, βάφτιζαν τα παιδιά τους (δηλαδή τα έκαναν Χριστιανόπουλα) και η μεγαλύτερη γιορτή τους ήταν του Αγίου Γεωργίου»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...