Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Ορθόδοξες χώρες χθες και σήμερα



Ο Βυζαντινός Ναός 
Αγία Σοφία ή Παναγία Οδηγήτρια, Μονεμβασιά
Πέρασαν 1000 και πλέον έτη όπου το Βυζάντιο μεταλαμπάδευσε την πίστη στην Ορθοδοξία και μαζί και τον πολιτισμό στους γύρω λαούς εγκαινιάζοντας για εκείνους μια νέα περίοδο στην ιστορίας τους. Το Βυζάντιο υπήρξε το πρώτο Χριστιανικό κράτος ενώ παράλληλα κράτησε και μετά το σχίσμα την Ορθόδοξη παράδοση η οποία παρέμεινε ανόθευτη όπως παραδόθηκε από τους Αγίους Αποστόλους και διατηρήθηκε ως είχε στην πορεία από τους Πατέρες της Εκκλησιάς και φτάνει ως έχει και σήμερα.


Ο Ορθόδοξος Ναός Ανάληψη του Κυρίου, 
ή μοναστήρι της Ραβανικα, κτισμένο  το 1375-1377, 
βρίσκεται στην Ανατολική  Σερβία
Οι σλάβοι οι οποίοι  είχαν κυριαρχήσει την κεντρική Ευρώπη, οι εμφανιζόμενοι λαοί του βορρά Ρως (μετέπειτα Ρώσοι) οι Βούλγαροι καθώς και άλλοι πέριξ του Ευξείνου πόντου ήσαν εκείνοι που δέχτηκαν την Ορθόδοξη πίστη και την διαφύλαξαν ως πολύτιμη παρακαταθήκη.

Λαοί που πρόβαλλαν στο προσκήνιο μη έχοντας καμία πολιτισμική  εξέλιξη, στερούμενοι ακόμα και του δικούς τους αλφαβήτου με το που εκχριστιανιστήκαν άρχισαν να ευδοκιμούν, να προοδεύουν και να αποκτούν μια άλλη παρουσία στο χάρτη. Οι Ρώσοι που εμφανίστηκαν με μονόξυλα έφτασαν αργότερα στην κατάκτηση του διαστήματος, ενώ ακόμα και τα υπόλοιπα κράτη της Βαλκανικής θα είχαν άλλη θέση σήμερα αν δεν υπήρχαν τα 400 και πλέον χρόνια  της τουρκικής σκλαβιάς , η οποία ήταν μια τροχοπέδη και ανέβαλλε την πρόοδο των χωρών αυτών για αιώνες, το ίδιο συνέβη αργότερα και εξαιτίας των ολοκληρωτικών καθεστώτων (κουμμουνισμού) που κυριάρχησαν σε κράτη κυρίως της ανατολική Ευρώπη θέτοντας αυτές τις χώρες σε τελματώδη κατάσταση.
Η δυτική Ευρώπη ως το 11ο αιώνα αποτελούσαν ένα ενιαίο κομμάτι Χριστιανών με εκείνους της Ανατολής , αργότερα με το σχίσμα το 1054 αποκόπηκαν από την Ορθόδοξη Εκκλησία, η Αγγλία παρέμεινε για δέκα χρόνια ακόμα ως το 1066 όπου μετά την εισβολή των Νορμανδών επιβλήθηκε και εκεί ο παπισμός, ο Χάρολντ Β’ υπήρξε ο τελευταίος Ορθόδοξος βασιλιάς της Αγγλίας.
Ακόμα χώρες της δύσης  όπως η Γάλλια, Ιταλία καθώς και βορειότερες όπως η Νορβηγία ήταν κάποτε Ορθόδοξες αλλά με την υπαγωγή τους στη Ρώμη είχαν την ιδία μοίρα με την υπόλοιπη Ευρώπη μετά το σχίσμα.

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου 
στο Ομσκ είναι μία από τις μεγαλύτερες 
Εκκλησίες στη Σιβηρία

Η ανατολική Ευρώπη από τον 11ο αιώνα είχε την δική της πορεία, ενώ όλοι οι λαοί ανήκαν στην ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, Βυζάντιο, Σερβία, Σλάβοι, Ρώσοι είχαν μια ενιαία πίστη, στους επομένους αιώνας με εξαίρεση τη μεγάλη δύναμη του βορρά όλα τα κράτη της Βαλκανικής  τελούσαν υπό την κυριαρχία αλλόθρησκων κατακτητών, η έλλειψη  μόρφωσης, προόδου καθώς και οι διώξεις δυσχέραιναν την ζωή των Ορθόδοξων καθώς και την πρόοδο της θρησκευτικής ανάπτυξης καθώς και των υπολοίπων μορφών πολιτισμού.
Η κλοπή πνευματικών και υλικών θησαυρών από το Βυζάντιο το 1204 και έπειτα ωφέλησαν και οδήγησαν την δυτική Ευρώπη σε ευμάρεια και εξέλιξη περνώντας σταδιακά στην εποχή της αναγέννησης, των ανακαλύψεων ακόμα και στην βιομηχανική επανάσταση.
Το Βυζάντιο ο θεματοφύλακας της Ορθοδοξίας αποτέλεσε ένα  φωτεινό φάρο όπου μετέδωσε την πίστη αυτή τους γύρω λαούς δίνοντας τους την είσοδο στην σφαίρα των πολιτισμένων χωρών, είναι έκδηλο μάλιστα σε χώρες όπως η Σερβία και Ρωσία το έμβλημα του Δικέφαλου Αετού δεσπόζει στα εθνόσημα και σύμβολα τους.


Ορθόδοξο Μοναστήρι Άγιος Αντώνιος, 
στην νοτιοανατολική Γαλλία
Στις χώρες της Βορείου και Νοτίου Αμερικής, στη Δ. Ευρώπη καθώς και στην Αυστραλία υπάρχει σημαντικός αριθμός Ορθόδοξων αποτελούμενος  επί το πλείστων από Έλληνες, Ρώσους μετανάστες –χωρίς να εξαιρούνται και γηγενείς κάτοικοι- ενώ παράλληλα οι Ιεραποστολές που δραστηριοποιούνται στην Αφρική και Ασία έχει ως αποτέλεσμα κάτοικοι αυτών των περιοχών να αποτελούν κομμάτι της Ορθοδοξίας.



Στην πορεία προς το δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα η ανατολική Ευρώπη συνεχίζει να παραμένει Ορθόδοξη περιλαμβάνοντας ένα αριθμό πιστών στην κεντρική Ευρώπη όπως στην Πολώνια και Τσεχία και Σλοβακία , με μεγαλύτερο αριθμό στις Ρωσόφωνες  χώρες Λευκορωσία, Ουκρανία, Ρωσία, χώρες της Βαλκανικής Βουλγαρία, Ρουμανία , Σερβία, Β. Ήπειρο, μέρος στην Νότια Αλβανία ,καθώς και μέσα σε άλλες χώρες με μικρότερα ποσοστά, Ελλάδα όπου και το μεγαλύτερο ποσοστό Ορθοδόξων , στη χωρά που βρίσκεται και το Άγιο Όρος , Κύπρος καθώς και η Υπερκαυκασία χωρά της Γεωργίας, τα αρχαιότερα πατριαρχεία καθώς και οι πιστοί σε αυτά τα μέρη είναι σε χώρες αλλόθρησκες, εντούτοις όλος αυτός ο αριθμός των πιστών γιόρτασαν έστω με διάφορα μερικών ωρών το Πάσχα ψάλλοντας όλοι μαζί σε διαφορετική γλωσσά και διαλεκτό υπό το φως το κεριών το «Χριστός Ανέστη!»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...