Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Οι Εικόνες της Θεοτόκου - Δεκαπενταύγουστος


15 Αύγουστου , ημέρα Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου από άκρη ως άκρη της χώρας μας πλήθη πιστών συρρέουν στα επιμέρους προσκυνήματα για να ασπαστούν την Ιερά Εικόνα και να ανάψουν ένα κερί.

Παναγία της Τήνου όπου αποτελεί το ξεχωριστό προσκύνημα και Ναό στην Ελλάδα , Παναγία Σουμελά όπου η εικόνα είναι η ιερή παρακαταθήκη και τιμάται στην παρούσα φάση στην βόρεια Ελλάδα αλλά παράλληλα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού της ανατολής .
Στην χώρα μας πλήθος ναών υπάρχουν άλλοτε μεγαλοπρεπείς σε πόλεις , είτε μικρά εκκλησάκια σε κάποιο βουνό ή χωριό όπου είναι αφιερωμένα στην Παναγία, ενώ πάμπολλες εικόνες υπάρχουν  όπου η καθεμία έχει και μια ξεχωριστή ονομασία, Άξιον Εστίν, Γοργοϋπήκοος, Παραμυθία, Ελεούσα, Βλαχερνών, Οδηγήτρια είναι μερικά από τα πάμπολλα επιπλέον ονόματα που αποτελούν και ιδιότητες της Θεοτόκου όπου αποδόθηκαν είτε από την ιδία είτε από πιστούς σε ανάλογες περιστάσεις.

Σε κάθε σημείο υπάρχει και μια ιερή εικόνα της Θεοτόκου όπου έχει μια ξεχωριστή θέση ενώ πλήθος κόσμου συρρέει για να την ασπαστεί, στην Τήνο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», στην Βέροια η «Παναγία Σουμελά» , στην Πάρο η Εκατονταπυλιανή , ενώ στον Άγιο Όρος υπάρχουν διάφορες εικόνες όπου φέρουν και αντίστοιχες ονομασίες.

Φυσικά αυτό δεν αποτελεί προνόμιο μόνο των Ελλήνων, αλλά και άλλων Ορθοδόξων λαών όπου και εκεί υπάρχουν εικόνες της Θεοτόκου όπου αποτελούν πνευματικό θησαυρό και ιδίως για τους κατοίκους των εκεί χωρών.
Η εικόνα της Παναγίας «Εγώ ειμί μεθ'ημών και ουδείς καθ'υμών», 
βρίσκεται στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Τσερνιγκώβ(Ουκρανία)

Παναγία του Καζάν, προστάτιδα όλης της Ρωσίας, ως και την Παναγία την Οδηγήτρια του Σμολένσκ ή τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ντονσκάγια, είναι μερικά από τα πολλά Ορθόδοξα προσκυνήματα στην Ρωσία. Ενώ και πολλές εικόνες της Ρώσικης Ορθοδοξίας βρίσκονται σε αντίστοιχους Ναούς ή μοναστήρια στην σημερινή Ουκρανία.

Η Θεοτόκος κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην Ορθοδοξία όπου τιμάται ιδιαιτέρως από τα πλήθη των πιστών στην πορεία των χρονών, ενώ εκκλησίες με το όνομα της πάντα θα δεσπόζουν και θα ξεχωρίζουν και είτε την ημέρα της γιορτής της είτε όχι θα συρρέουν άνθρωποι για να ανάψουν ένα κερί μπροστά στην κάθε εικόνα της , γιατί εκεί εικονίζεται η Μητέρα του Θεού αλλά και των ανθρώπων.
Χρόνια πολλά σε όλους !




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...