Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

28η Οκτωβρίου 1940: Η Ελλάδα στον πόλεμο και ο μετέπειτα διχασμός



Όλες οι χώρες παρελαύνουν ή έχουν εκδηλώσεις στις ημερομηνίες όπου σηματοδοτούν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, άλλωστε μετά τις καταστροφές που αφήνει ο πόλεμος ακολουθει περίοδος ευημερίας και ειρήνης.


Η χωρά μας ουσιαστικά γιορτάζει την είσοδο της μέχρι τότε ουδέτερης Ελλάδας στο πόλεμο, και την σταδιακή νίκη εναντία στον άξονα και στην αλλαγή της έκβασης του πολέμου. Η 28η Οκτώβριου αποτέλεσε σημείο όπου σύσσωμος ο ελληνικός λαός είπε το ΟΧΙ απέναντι στους ιταλούς φασίστες της εποχής.

Γεγονός είναι ότι το ΟΧΙ και η νίκη της Ελλάδας   και η Γερμανική επίθεση –και στη συνεχεία η καθυστέρηση να καταλάβουν την  Ελλάδα-είχε ως συνέπια την καθυστέρηση της επίθεσης στη Ρωσία και της σταδιακής ήττας του τρίτου Ράιχ.

Η νίκη των γερμανών θα δημιουργούσε μια Ευρώπη ,στρατοκρατούμενο και αστυνομοκρατούμενο κράτος με βασικό πυρήνα την γερμάνια όπου τα υπόλοιπα κράτη –παρίες θα είχαν κυβερνήσεις μαριονέτες του Βερολίνου, στη θέση της  σοβιετικής ένωσης όπου θα κατέπνιγε κάθε επαναστατική ενέργεια οποιασδήποτε χώρας της γηραιάς ηπείρου.

Η απελευθέρωση της Ελλάδας δυστυχώς δεν συνοδεύτηκε  από χαρμόσυνα γεγονότα καθότι λίγο αργότερα ενώ στην απελευθέρωση όλοι ήταν ενωμένοι μπροστά στην ελληνική σημαία, βρεθήκαν στην δίνη του εμφύλιου όπου οι πληγές του στιγμάτισαν και διαχώρισαν για δεκαετίες αργότερα τους έλληνες , διαιρώντας ή χαρακτηρίζοντας οι μεν τους δε ως «αριστερούς», «δεξιούς» , «κουμουνιστές», «ακροδεξιούς» κάτι που και καθεστώτα και κυβερνήσεις ενίσχυαν για να κατέχουν ανενόχλητοι την εξουσία με καταχρηστικό τρόπο σε ένα λαό που φρόντιζαν ξένα και εγχώρια συμφέροντα να έχουν διχασμένο ακόμα και σήμερα.

Χρόνια πολλά σε όλους  Έλληνες!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...