Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

28η Οκτωβρίου 1940-Πρωταγωνιστές του πολέμου


Πριν το 1940, μια Ευρώπη που σταδιακά προσπαθεί να ανακάμψει από την δίνη του οικονομικού κραχ του 1929 και να επουλώσει τις πληγές του Α’ παγκόσμιου, παράλληλα παρατηρείτε μια ξέφρενη πορεία εξοπλισμών κυρίως στη τότε Γερμάνια.


Οι ισχυρές χώρες την εποχή εκείνη ήταν η Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία (ΕΣΣΔ τότε) ενώ η Η.Π.Α δεν ήταν ακόμα η υπερδύναμη αλλά μετέπειτα θα ήταν ο βασικός πόλος της δύσης σε στρατιωτική και πολιτική επέμβαση σε διάφορες χώρες. Στην Ασία η Κίνα ήταν σε κατάσταση εμφυλίου ενώ η Ιαπωνία είχε αναδειχτεί σε μια ισχυρή στρατιωτική παρουσία στο χώρο της Ν.Α Ασίας και νησιά του ειρηνικού. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ως πρώην Βρετανικές αποικίες θα συμμαχούσαν με την μητροπολιτική τους ηγεσία ενώ είχαν μια σχετική ισχυρή παρουσία αν και απομακρυσμένη από τα κυρίως γεγονότα.

Η Γερμανία με την τότε κυβέρνηση του ναζιστικού κόμματος είχε καταστήσει σαφές τα σχεδία της για μια νέα σύρραξη οπού αφενός θα επέκτεινε τα σύνορα της και θα προσαρτούσε νέα εδάφη ενώ υπήρχε ίσως και κάποιο όραμα για μια Ευρώπη υπό την ηγεσία της, με στρατιωτικά μέσα, οπού ομάδες όπως οι εβραίοι, Ρομά δεν θα είχαν καμία θέση ενώ άλλες όπως οι Σλάβοι θα εκτοπίζονταν πέρα από τα Ουράλια.

Ο πόλεμος ήδη ξεκίνα με πολλές χώρες να αντιστέκονται και άλλες απλά να συμμαχούν βλέποντας την στρατιωτική υπεροχή των Γερμανών, πολλά κράτη συμπράττουν ή επιτρέπουν την διέλευση τους από τα εδάφη τους ή κομβικά σημεία. Η Πολωνία, η άλλοτε ισχυρή Γαλλία,  Δανία, Τσεχία, Ολλανδία καταρρέουν ως τραπουλόχαρτα ενώ άλλες όπως Ρουμανία και Βουλγαρία συμμαχούν με τον άξονα.
Η Ρωσία είναι σε κατάσταση μη επίθεσης, αλλα γνωρίζοντας την ενδεχόμενη εκστρατεία, προπαρασκευάζεται ήδη για τον μεγάλο αυτό πόλεμο. Η Αγγλία μένει μόνη της να πολεμά αυτήν την πολεμική μηχανή σε μια Ευρώπη που ήδη διαφαίνεται η νίκη των Ναζί. Μαζί με εκείνους η Ιταλία που είχε και εκείνη μια αξιόλογη δύναμη την εποχή εκείνη και διεκδικούσε από αυτήν την σύμπραξη την προσάρτηση εδαφών τόσο στη βαλκανική αλλά και σε αφρικάνικες χώρες όπως την Αιθιοπία.

28η Οκτωβρίου η ιστορία γνωστή με τον ιταλό πρέσβη να ζητά από τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό την διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων για να λάβει την αρνητική απάντηση του δεύτερου , και εν συνεχεία έχουμε την κήρυξη του πολέμου.

Μια Ευρώπη όπου δείλιαζε και η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα-μη μεγάλη δύναμη-που πολέμησε και έγινε η αιτία της πρώτης ήττας του άξονα τότε, ενώ παρέμεινε και σύμμαχος των Βρετανών αλλά και Η.Π.Α αργότερα. Μη ξεχνάμε ότι η πρώτη ήταν και ισχυρή ναυτική δύναμη συνεπώς διαφαίνονταν ότι η νίκη θα ήταν με το μέρος τους.

Η δεύτερη χώρα η Σερβία ή Γιουγκοσλαβία τότε που και εκείνη μέσα από πραξικόπημα ανατρέπει την κυβέρνηση και η νέα ηγεσία πολεμεί και αυτή τους Γερμανούς, δυο μικρές χώρες με  φτωχό λαό έχοντας την ιστορία αυτών των προηγούμενων αιώνων που ακολουθούσε η Βαλκανική δεν συνθηκολόγησαν αλλα πολέμησαν οι Έλληνες πρώτα την Ιταλία στα μέρη της Πίνδου και ενδότερα της Βορείου ηπείρου και αργότερα την Γερμανική επίθεση στην Μακεδονία ενώ κράτησε το μεγαλύτερο διάστημα αντίστασης μέχρι και την μάχη της Κρήτης. Οι παρτιζάνοι και αυτοί αν και λιγότερο κράτησαν μια αντίσταση ενώ ο αγώνας τους συνεχίστηκε και κατά την εκεί κατοχή.

Ουσιαστικά αυτές οι χώρες πρόσφεραν την εποχή εκείνη πολλά , ενώ να σημειωθεί ότι το ΟΧΙ της Ελλάδας και η καθυστέρηση αργότερα έδωσαν μια άλλη εξέλιξη στα γεγονότα , ίσως θα πρέπει και σήμερα χώρες της δύσης όπως Η.Π.Α , Αγγλία να φροντίσουν ώστε αυτό το κομμάτι που λέγεται Ελλάδα να είναι ισχυρό και ανεξάρτητο κράτος που όπως τότε ίσως στο μέλλον και πάλι να τους φανεί χρήσιμο όπως τότε.

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες !




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...